Menu
Scherpe laatste training voor vertrek

Scherpe laatste training voor vertrek

Kaatsen, kaatsen en nog eens kaatsen. Het balgevoel van de Ajacieden werd dinsdagmorgen fiks op de proef gesteld. Voorafgaand aan de reis naar Noorwegen belegde Ajax zijn laatste training op vertrouwde grond.

John Heitinga en Ryan Babel vechten een duel uit. John Heitinga en Ryan Babel vechten een duel uit.

Morgen reizen de Amsterdammers noordwaarts. Woensdagavond volgt een training in het Arasen Stadion. Donderdagavond (aftrap: 18.15 uur) duelleren de Amsterdammers om het ‘echie’ op dezelfde voetbalgrond. De puntjes werden deze dinsdagmorgen nog eens flink op de i gezet. Naast het kaatsen, werd ook uitgebreid getraind op passen. Teams met hesjes vochten partijvormen uit met spelers zonder een fluorescerend hesje. Het aanscherpen van de voetbalvaardigheden is zeker aan de vooravond van een belangrijk UEFA Cupduel niet onbelangrijk.

Ten Cate heft zijn handen ten hemel ter overwinning. Ten Cate heft zijn handen ten hemel ter overwinning.

Ondanks het spanningsveld vonden trainer Henk ten Cate en zijn assistenten Frank de Boer en Alfons Groenendijk toch ook een zekere ontspanning. De trainers scherpten het eigen balgevoel aan met het inmiddels klassieke ‘lijnenspel’. Wie de bal van afstand zo dicht mogelijk bij een vooraf bepaalde kalklijn mikt, mag zich de winnaar noemen. Een inventief telsysteem maakt het mogelijk om door te tellen. Eerder behaalde resultaten geven daarmee wel degelijk een kleine garantie voor de toekomst.

Klaas Jan Huntelaar trainde uit voorzorg apart en verfijnde zijn afrondingstechniek. Klaas Jan Huntelaar trainde uit voorzorg apart en verfijnde zijn afrondingstechniek.

Ten Cate dreef zijn tegenstrevers even tot wanhoop door een bal, vanaf dertig meter, exact op de zijlijn neer te leggen. De daaropvolgende, hulpeloze armgebaren van Groenendijk en de wegwerpgebaren van De Boer waren veelzeggend. De punten waren voor de breedlachende hoofdcoach. Voormalig recordinternational De Boer zag zijn inzetten net over of net voor de lijn strandden. Groenendijk leek motivatie te putten uit de kunsten van Ten Cate. De oud-speler besloot het spel met onvervalste wraak. Ook hij mikte precies goed, door de bal precies stil te leggen op de lijn. Twee handen gingen vervolgens triomfantelijk de lucht in.

Henk ten Cate en Jaap Stam praten aan het einde van de training nog even na. Henk ten Cate en Jaap Stam praten aan het einde van de training nog even na.

De Ajacieden waren inmiddels opgewarmd. Passen, trappen en duelleren. Met De Boer, Groenendijk en Ten Cate als meer dan kritische toeschouwers, werkte de groep aan zijn vaardigheden. De rolverdeling was helder. Hennie Spijkerman legde het allemaal uit. Ten Cate legde af en toe het spel stil om spelers te wijzen op zaken die beter kunnen. Of zelfs, in de toekomst beter moeten. Alles in dienst van de toekomstige resultaten. Alles in dienst van toekomstige overwinningen.