Menu

Scherpe training voor Zwolle

In de aanloop naar de uitwedstrijd tegen Zwolle werd er zeer scherp getraind. De groep was iets groter dan woensdag, Nigel de Jong en Daniël de Ridder waren teruggekeerd van hun wedstrijd met Jong Oranje.

Acht fitte spelers warmden zich op met een kaatsoefening. Daarna haakte Thomas Vermaelen af en voegde zich bij Zdenek Grygera en Tom de Mul, die al apart met Frank van Deursen trainden. De zeven overgeblevenen werden onderverdeeld in en 'rode' en een 'gele' partij.

Twee grote doelen werden op een klein veldje tegenover elkaar gezet. Sander Boschker werd toegewezen aan 'rood' waar ook Victor Sikora, Yannis Anastasiou, Nigel de Jong en Maxwell deel van uit maakten. Maarten Stekelenburg voegde zich derhalve bij 'geel', waar hij moest samenspelen met Daniël de Ridder, Tom Soetaers en Julien Escudé.

Nigel de Jong en Maxwell wisselden elkaar af bij rood, zodat er drie tegen drie met keepers werd gespeeld. De partijtjes duurden elk drie minuten, tussendoor mocht een minuut gerust worden. De wedstrijdjes werden op het scherpst van de snede gespeeld. Er moest kort gedekt worden en snel omgeschakeld.

Dat korte dekken deed Sikora volgens Boschker niet goed genoeg en de doelman liet dat na het partijtje duidelijk merken. De kleine aanvaller reageerde net zo fel terug op het geschreeuw van zijn ploeggenoot, zodat de overige spelers er even stil van werden. Na de minuut rust wisselden de twee nog kort wat scherpe blikken met elkaar uit en de strijd werd op het veld voortgezet.

Anastasiou claimde een vrije trap, voor eenzelfde soort overtreding als Tom Soetaers eerder ook een vrije trap had gekregen, maar scheidsrechter Koeman kende hem dit keer niet toe. Tot woede van de Griek natuurlijk. De verklaring van Koeman was simpel: ,,Niet elke overtreding van een verdediger wordt gezien door een scheidsrechter. Daar wordt ook op gespeeld, dus wen er maar aan.'' Verontwaardigd over de oneerlijkheid van zijn trainer hervatte Anastasiou de partij.

'Rood' deed het aanvankelijk goed en liep uit naar eenvoorsprong met drie doelpunten verschil. Ruud Krol moedigde zijn 'geel' waar mogelijk nog meer aan en zijn continue stroom van aanmoedigingen bleek te helpen. Geel kwam langszij. Na zes partijtjes, heel wat geduw en getrek en terechtwijzingen braken de laatste drie minuten aan. Geel scoorde al vrij snel, maar rood maakte weer gelijk.

Er werd doorgespeeld want er moest een winnaar komen. Een soort Golden Goal dus. Tonnie Bruins Slot riep van langs de kant dat Nigel de Jong hem ging maken en de jonge verdediger voegde enkele ogenblikken later de daad het bij woord van zijn trainer. Dat betekende dat geel het doel weer terug op zijn plek moest zetten.

Toen dat was gebeurd moest elke speler nog een keer proberen te scoren met een verdediger en een keeper als obstakels. Vervolgens mocht iedereen een penalty nemen. Koeman wilde zien dat alle zeven penaltynemers zouden scoren. Maar dat lukte niet helaas. Maar liefst vijf van de zeven misten. En dat betekende straf. Het vijftal moest diagonaal over de twee trainingsvelden sprinten en weer terug. En dat binnen vijftig seconden. Vóór het fluitje van René Wormhoudt kon het quintet nog wel lachen, eenmaal terug van de lange sprint was ze dat vergaan. ,,Kom op Tom'', sprak Tonnie Bruins Slot bemoedigend tegen Soetaers, ,,je bent een grote jongen.''