Menu
'Scherper worden in De Lutte'

'Scherper worden in De Lutte'

Ajax is neergestreken in De Lutte en dat is niet onopgemerkt gebleven. De Ajacieden van Frank de Boer werden maandag, rondom hun eerste training bij SV De Lutte begroet door een enthousiast leger toeschouwers. Ook Ricardo van Rhijn liet zich de warme belangstelling goed smaken.

Voor de rechtervleugelverdediger is de voorbereiding op het seizoen 2013 - 2014 nog maar net begonnen. Samen met zijn collega-Ajacied Daley Blind meldde Van Rhijn zich eind vorige week pas weer bij de club. De deelname aan het jeugd-EK in Israël slokte een deel van de zomerstop op. De verdedigers hadden permissie om zich later bij de club te melden dan veel van hun selectiegenoten.

,,Jammer dat het is gelopen zoals het is gelopen’’, doelt Van Rhijn op de vervroegde uitschakeling van Jong Oranje op het Europese titeltoernooi. De leeftijdgenoten van Italië bleken nét iets leper dan de Nederlandse beloften, onder wie (inmiddels) ook Mike van der Hoorn. De Azzurri waren met het kleinst mogelijke verschil (1-0) te sterk. Centrumverdediger Van der Hoorn verruilde na het toernooi FC Utrecht voor Ajax. De Ajacieden zijn sinds het EK wel een ervaring rijker. Van Rhijn: ,,Ondanks de teleurstelling is het mooi om zo’n toernooi te mogen spelen. Goed om dat op je cv te hebben.’’

Met slechts twee trainingen in de benen was Van Rhijn zaterdag een helft van de partij tegen De Graafschap. Het oefenduel in Doetinchem leverde een 0-3-overwinning op; toch stapte Van Rhijn na afloop met een onbevredigend gevoel in de bus terug naar Amsterdam. Zijn eerste wedstrijdminuten van de voorbereiding brachten de international zelfs in baalstemming. ,,Het ging allemaal niet van harte. Daar baalde ik na afloop wel van’’, kijkt de Ajacied ontevreden en zelfkritisch terug. ,,Er ontbrak nog een bepaalde scherpte. Waar ik dat aan merkte? Verdedigend stond ik soms niet kort genoeg. Je merkt aan kleine dingen dat je nog niet honderd procent bent. Maar eerlijk gezegd is dat ook niet zo gek na twee trainingen. Dan ben je er nog niet. Ik ben overigens wel blij dat we weer zijn begonnen hoor.’’

Typisch beeld van Ajax in De Lutte: Ajacieden fietsen van en naar de training. Typisch beeld van Ajax in De Lutte: Ajacieden fietsen van en naar de training.

Na een vakantieweek op Griekse bodem sloot Van Rhijn zich in Amsterdam aan bij een deels vernieuwde selectie. De namen van - vooral - talentvolle youngsters zag hij tijdens het EK en op vakantie al op internet voorbijkomen. ,,Je ontkomt er toch niet aan om het voetbalnieuws te blijven volgen.’’ Op de Toekomst en rondom de wedstrijd tegen De Graafschap leerde de Leidenaar de nieuwste clubgenoten beter kennen. Het talent van bijvoorbeeld Marvin Höner, Bas Kuipers en Danzell Gravenberch viel Van Rhijn al onmiskenbaar op.

,,Ik ken nog niet alle namen van de nieuwe jongens, maar dát wat ik van sommigen heb gezien belooft veel goeds. Mike (van der Hoorn, red.) ken ik natuurlijk van het EK. Heel relaxed dat hij er bij is. Ook de komst van Bojan Krkic voelt goed aan. We zullen er alles aan doen om ook hem zich zo snel mogelijk thuis te laten voelen bij Ajax. En toch handig dat ik een paar jaar Spaanse les heb gehad op mijn middelbare school. Die paar stopwoordjes komen nu goed van pas.’’

Het warme welkom voor de Ajacieden lijkt de opmaat naar een sportief-vruchtbare week in De Lutte. Net als zijn collega-Ajacieden weet ook Van Rhijn wat wordt gevraagd. Keihard werken en toewerken naar 27 juli, de dag waarop de eerste échte wedstrijd wacht in een kakelvers seizoen. De landskampioen treft op zaterdag 27 juli bekerwinnaar AZ in de strijd om de Johan Cruijff Schaal. Na het Oostenrijkse Tirol is De Lutte de pleisterplaats voor een intensieve trainingsweek. Alles met het doel fit aan de start te verschijnen. Na de zaaiperiode die een voorbereiding is, breekt eind juli en begin augustus het tijdperk van oogsten aan. ,,Het moét goed worden in De Lutte’’, laat Van Rhijn het beslist klinken. ,,Voor mezelf wil ik de achterstand zo snel mogelijk inhalen.’’ Als solide schakel in de Ajax-ploeg hoopt Van Rhijn opnieuw bij te dragen aan, hopelijk, nieuw sportief succes.

Houd Ajax.nl, Ajax TV en de officiële Twitter en Facebook van Ajax in de gaten voor het laatste Ajax-nieuws en exclusieve video’s vanuit De Lutte.

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Kort voor de training boden Ajax en De Bloemenbeek de vrijwilligers van SV De Lutte een heerlijke slagroomtaart aan. Ajax, De Bloemenbeek en SV De Lutte vormen al veertig jaar een hecht duo. Kort voor de training boden Ajax en De Bloemenbeek de vrijwilligers van SV De Lutte een heerlijke slagroomtaart aan. Ajax, De Bloemenbeek en SV De Lutte vormen al veertig jaar een hecht duo.
Ricardo van Rhijn verstuurt de bal tijdens de eerste training bij SV De Lutte. Ricardo van Rhijn verstuurt de bal tijdens de eerste training bij SV De Lutte.
Trainer Frank de Boer overlegt met Performance coach Björn Rekelhof. Trainer Frank de Boer overlegt met Performance coach Björn Rekelhof.
De loop- en conditiespecialist instrueert de Ajacieden. De loop- en conditiespecialist instrueert de Ajacieden.
De eerste training van de trainingsweek stond voor een belangrijk deel in het teken van loop- en duurwerk. De eerste training van de trainingsweek stond voor een belangrijk deel in het teken van loop- en duurwerk.
Tot tevredenheid van de spelers kwam ook de bal er aan te pas. Tot tevredenheid van de spelers kwam ook de bal er aan te pas.
De doelmannen Peter Leeuwenburgh (foto) en Maurits Schmitz trainden deze maandag mee... De doelmannen Peter Leeuwenburgh (foto) en Maurits Schmitz trainden deze maandag mee...
Lucas Andersen trainde vanwege lichte liesklachten apart van de groep. Lucas Andersen trainde vanwege lichte liesklachten apart van de groep.
Ook Bojan Krkic maakte maandag kennis met een mooi gebruik. Ook Bojan Krkic maakte maandag kennis met een mooi gebruik.