Menu
Schoenaker ontvangt eerste Ajax-zegels

Schoenaker ontvangt eerste Ajax-zegels

Ajacied Dick Schoenaker ontving donderdag het eerste Ajax-postzegelboekje van TNT Post. Het boekje bevat negen zegels met daarop het Ajax-logo. Voor Feyenoord en PSV zijn vergelijkbare postzegels en postzegelboekjes uitgegeven.

TNT Post-directeur Carlos Mendes Aguair overhandigde de eerste ‘clubboekjes’ toepasselijk genoeg in de ‘Rinus Michels dug-out’, op het KNVB Sportcomplex in Zeist. De directeur Zakelijke Markt schonk oud-Feyenoorder (en ex-Ajacied) Theo van Duivenbode het allereerste Feyenoord-postzegelboekje. Willy van der Kuijlen, de topscorer aller tijden in de Eredivisie, ontving de serie over PSV.

Schoenaker, Theo van Duivenbode en Willy van der Kuijlen tonen de postzegelboekjes van Ajax, Feyenoord en PSV. Schoenaker, Theo van Duivenbode en Willy van der Kuijlen tonen de postzegelboekjes van Ajax, Feyenoord en PSV.

Van elke serie zijn 25.000 exemplaren gedrukt. Het Ajax-boekje, met daarin negen zegels, is vanaf 1 mei te koop. Elk boekje vertelt bovendien iets over de clubgeschiedenis, het clublogo en het clublied.
,,Louis van Gaal heeft me nog gebeld, hij vroeg waarom AZ nergens op staat’’, grapte de directeur Zakelijke Markt van TNT Post tijdens zijn welkomstwoord. ,,Ik heb hem gezegd dat hij met zijn club minstens een paar keer kampioen moet worden, voordat ook AZ zo’n boekje krijgt. Ajax, Feyenoord en PSV hebben vandaag trouwens de primeur in postzegelland. Nooit eerder verscheen een club op een postzegel.’’

Schoenaker kreeg de eerste serie Ajax-zegels ook nog eens keurig ingelijst. ,,Weer eens iets anders voor aan de muur in huis'', sprak de oud-Ajacied. Schoenaker kreeg de eerste serie Ajax-zegels ook nog eens keurig ingelijst. ,,Weer eens iets anders voor aan de muur in huis'', sprak de oud-Ajacied.

Het Nederlands elftal inspireerde de postzegelontwerpers in het verleden al wel. Mendes Aguair toonde verschillende voorbeelden. Onder meer voor de WK’s van 1994 en 1998 en de EK’s van 2000 en 2004 verschenen voetballers van Oranje op postzegelformaat. Ook Marco van Basten en Frank Rijkaard waren al eens juichend te zien op een officiële zegel. Het betrof een juichfoto, genomen tijdens het gouden EK’88 in het toenmalige West-Duitsland. ,,Die postzegel verscheen in een serie met de hoogtepunten uit de twintigste eeuw’’, lichtte Mendes Aguair toe. De eerder uitgesproken primeur moest de TNT Post-directeur overigens terugnemen. ,,FC Knudde stond in 1998 al eens op een postzegel. Dat was dus eigenlijk echt de eerste postzegel die aan een voetbalclub is gewijd.’’
Net als zijn voormalige opponenten in het veld ontving Schoenaker naast de Ajax-zegels ook een postzegelvel met daarop zijn eigen beeltenis. Mendes Aguair: ,,De koningin heeft een eigen postzegel en nu heeft Dick Schoenaker er ook een.’’

De voormalige topvoetballers bekijken de unieke zegels waarop zij ook zelf staan afgedrukt. De voormalige topvoetballers bekijken de unieke zegels waarop zij ook zelf staan afgedrukt.

De oud-Ajacied toonde zich verguld met de Ajax-zegels en de Schoenaker-zegels. Een rasechte postzegelverzamelaar school overigens nooit in de onvermoeibare middenvelder. ,,Vroeger verzamelden we suikerzakjes of sigarenbandjes, later werden dat voetbalplaatjes’’, vertelt Schoenaker, die tussen 1976 en 1985 liefst 348 officiële Ajax-duels speelde. ,,Op het laatst had ik boeken vol zakjes en bandjes. In de loop van de tijd ben ik die kwijtgeraakt. De shirts die ik in mijn carrière als speler heb verzameld, alles bij elkaar ook een mooie collectie, heb ik trouwens wel bewaard. Maar ik kan me best voorstellen dat het leuk is om postzegels te verzamelen.’’

Binnenkort meer op Ajax TV