Menu
Schoevaart: 80 jaar Ajacied

Schoevaart: 80 jaar Ajacied

De 92-jarige Wim Schoevaart is zondag 19 september precies 80 jaar lid van Ajax. De clubarchivaris en cultuurbewaarder van Ajax is het enige levende lid dat zo lang verbonden is aan de Amsterdamse club.

Op 19 september 1930 werd de twaalfjarige Wim Schoevaart lid van Ajax. Schoevaart had de aanleg, maar hij moest net zoals alle andere voetballertjes zichzelf bewijzen door een proefwedstrijd te spelen. Hij maakte een prima indruk en werd aangenomen in de Aspiranten C, vergelijkbaar met de huidige E’tjes. Zijn eerste training bij Ajax is er een die voor altijd gekoesterd wordt. Hij kreeg die van niemand minder dan de Engelsman met de bolhoed: Jack Reynolds. De langstzittende trainer bij Ajax - 33 jaar in totaal - nam de jonge Willem onder zijn hoede. ,,Het is een zeer aimabele man, toch André?’’

Terwijl de 92-jarige Schoevaart de historische boeken induikt knikt André Kraan instemmend. Beide ereleden van Ajax hebben een prachtige knusse ruimte in de ArenA waar de geur van nostalgie naar meer doet verlangen. De tientallen vaantjes, oorkondes, certificaten en foto’s hebben ieder een eigen verhaal.

Even wordt het interview onderbroken door Ajax’ pr-manager Simone Freling. Schoevaart mag voor zijn 80-jarig lidmaatschap een mooi cadeau uitkiezen: een horloge. Een afgevaardigde van Gassan Diamonds laat enkele fraaie horloges zien. Terwijl hij een klassiek zwart-goud horloge omkrijgt vraagt hij aan Kraan of het mooi is. ,,Is deze mooi?’’ Ajax’ andere erelid vindt het een mooi horloge. ,,Wilt u uw initialen erin?’’ Dat wilt Schoevaart niet. ,,Nee, 80 jaar lid vind ik genoeg.’’ Simone Freling haalt hem toch over. De initialen krijgen een mooie plek in het horloge. Schoevaart is tevreden.

Schoevaart heeft een mooi horloge uitgekozen voor zijn 80-jarig lidmaatschap. Schoevaart heeft een mooi horloge uitgekozen voor zijn 80-jarig lidmaatschap.

Het interview met Schoevaart wordt weer onderbroken. Ditmaal door de telefoon die blijft rinkelen. ,,Schoevaart’’, zegt hij door de hoorn. Het is Adri Blekkenhorst, inmiddels 50 jaar lid van Ajax. Hij komt Schoevaart ophalen voor de wedstrijd van Jong Ajax. Na het korte gesprek gaat de aandacht terug naar het interview en weer rinkelt de telefoon. ,,Wat een bedrijf heb ik hier. Ik zou opslag moeten vragen!’’ grapt hij.

Schoevaart laat na zijn telefoongesprek een lijstje zien met de langste lidmaatschappen van Ajax. Hij heeft het lijstje zelf opgesteld en houdt het ook zelf bij. ,,Kijk, Höhle was ook 80 jaar lid. Hij is al jaren geleden overleden.’’ Meerdere leden hebben een kruisje achter hun naam. Vlak onder Höhle staat ‘Willem Schoevaart’, ook 80 jaar lid. ,,Voorlopig hoeft daar geen kruisje te staan’’, zegt hij al lachend. De clubarchivaris is, naast Höhle, de enige in de Ajax-historie die zo lang lid is van de Amsterdamse club. Met zijn 92 jaar is hij tot op heden nog actief als clubarchivaris en cultuurbewaarder van Ajax. Een middagje Schoevaart heeft uitgewezen dat hij het nog steeds druk heeft en zijn werk met enorm veel passie doet.

,,Zo!’’, zegt hij als het gesprek aan een eind komt. ,,En nu ga ik Jong Ajax kijken en de scheidsrechters opvangen. Dat hoort er ook bij.’’

Tekst: Nadia Marhoum/Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl