Menu
Schöne heeft geen Deense tv nodig

Schöne heeft geen Deense tv nodig

Lasse Schöne (26) is een van de zes Denen bij Ajax. Samen met zijn landgenoten Christian Eriksen, Nicolai Boilesen, Viktor Fischer, Christian Poulsen en Lucas Andersen vormt hij de Deense enclave bij Ajax. In aanloop naar PEC Zwolle - Ajax maakt Schöne de balans op na zijn eerste maanden in Amsterdam. Een monoloog van een vernederlandste Deen.

SCHÖNE OF SCHØNE?
,,In mijn eigen paspoort staan er puntjes op de o, maar in de paspoorten van mijn ouders staat er geloof ik juist weer een streep door. Ik heb zelf Schöne opgegeven toen ik in een paar jaar geleden een nieuw paspoort moest aanvragen. Oorspronkelijk en officieel is het in elk geval met een umlaut, want de naam komt uit Duitsland. De vader van mijn opa was een Duitser die naar Denemarken is gekomen. Op mijn shirts van het Deense nationale team stond Schøne op de rug. Dat maakt mij niets uit, ik vind het niet zo boeiend. Maar ik ben wel mensen tegengekomen die er een hele kwestie van maakten. Die wilden per se dat het overal op dezelfde manier werd geschreven.”

AJAX
,,Ik was afgelopen zomer transfervrij en dat is een fijne positie om in te verkeren, zeker in de huidige economische situatie. Clubs zijn allemaal op zoek naar goede spelers, maar hebben geen geld om uit te geven aan transfersommen. Er was aardig wat interesse, ook uit het buitenland. Maar toen Ajax belde en we een gesprek hadden gevoerd, was het voor mij eigenlijk heel snel duidelijk: ik wilde naar Ajax. Natuurlijk had ik geen garantie dat ik hier zou gaan spelen. Die heeft niemand. Frank de Boer zei het heel duidelijk tegen me in een gesprek dat ik met hem had: “We hebben een heel goede groep, waarin iedereen een reële kans krijgt, maar bij mij spelen steeds de besten.” Dat vond ik goed om te horen. Het is ongeloofwaardig als je bij het begin van het seizoen te horen krijgt dat je sowieso twintig wedstrijden gaat spelen. Dat kun je nooit iemand beloven.”

,,Ik hoop snel weer bij het Deens elftal te zitten door bij Ajax mooie dingen te laten zien.” ,,Ik hoop snel weer bij het Deens elftal te zitten door bij Ajax mooie dingen te laten zien.”

NEDERLAND
,,Ik was nog erg jong toen ik vanuit Denemarken naar Nederland verhuisde, 16 jaar. Heerenveen wilde me hebben. Mijn ouders hadden er gemengde gevoelens bij. Mijn moeder was er in het begin echt niet blij mee, terwijl mijn vader meer zoiets had van “als dit is wat je echt wilt, moet je ervoor gaan en dan zullen we je daarin steunen”. Ik ben zelf niet per se avontuurlijk ingesteld, maar ik sta wel altijd open voor dingen. En uiteindelijk is het toch een droom die je najaagt. Wat ook meewoog in mijn beslissing om te gaan, was dat ik destijds in een gastgezin werd opgenomen. Geweldige mensen, met wie ik nog steeds een goede band heb. Zo is Nederland in tien jaar tijd wel echt een soort tweede vaderland geworden. Ik heb hier mijn vriendin leren kennen, mijn kinderen zijn er geboren. Ik ben inmiddels zo vernederlandst dat ik thuis niet eens Deense televisie heb.”

DEENS DYNAMIET
,,Ik heb twee jaar eigenlijk non-stop bij de nationale ploeg gezeten, een beetje als twaalfde man. Bij mijn debuut tegen Chili scoorde ik toen ik als invaller amper twintig seconden in het veld stond. Ik ben in juni ook mee geweest naar het EK. Tegen Nederland heb ik nog een kwartiertje meegedaan, op de plek van Christian Eriksen. En nog een paar minuten tegen Portugal. Maar de laatste keer heb ik geen oproep meer gekregen. Een uitleg ook niet, trouwens. Mijn naam stond er simpelweg niet meer bij. Natuurlijk is dat jammer. Ik zou zeggen: ik speel nu bij een grotere club, daar word ik alleen maar beter van en dat hogere niveau neem ik mee naar de nationale ploeg. Doe er je voordeel mee. Maar goed, ik hoop er snel weer bij te zitten door bij Ajax mooie dingen te laten zien.”

Tekst: Maarten Dekker
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst