Menu
Schöne kent strijdplan NEC

Schöne kent strijdplan NEC

Lasse Schöne maakte deze zomer de overstap van NEC naar Ajax. De 26-jarige Deen blikt terug op zijn eerste weken in Amsterdamse dienst en kijkt vooruit naar het uitduel van zondag met zijn voormalige club. Het zal een bijzonder weerzien worden in De Goffert.

,,Ik voel me goed en fit, dus ik ben tevreden over de eerste weken”, antwoordt de sympathieke middenvelder als hem wordt gevraagd naar zijn eerste bevindingen in de hoofdstad. ,,We hebben een goede groep met makkelijke jongens in de omgang. Verder zijn hier allemaal spelers die willen voetballen en dat doe ik ook het liefst. Hoewel het niveau van de spelers hoger is, heb ik me vrij makkelijk aangepast.”

Dat Schöne bij een eventueel vertrek van Theo Janssen met Kenneth Vermeer en Eyong Enoh (die evenals de Deen stammen uit het bouwjaar 1986) tot de oudsten in de selectie behoort, vindt hij ongelooflijk. ,,Dat heb ik echt nog nooit meegemaakt. Maar goed, Ajax staat bekend om zijn goede jeugd. En als je goede jeugdspelers hebt, waarom zou je dan een heel oud team hebben of heel veel aankopen doen?” Tegelijkertijd beseft de international dat een beetje ervaring in een spelersgroep absoluut geen kwaad kan. ,,Dat is altijd goed, ook voor de sfeer. Ervaren spelers nemen ook vaak de boel op sleeptouw en dat is natuurlijk wel goed.”

,,Hoewel het niveau van de spelers hoger is, heb ik me vrij makkelijk aangepast." ,,Hoewel het niveau van de spelers hoger is, heb ik me vrij makkelijk aangepast."

Zelf liet de nieuwbakken Ajacied in een eerder stadium al doorschemeren niet voor de bank naar Ajax te zijn gekomen. Die opmerking was niet aan dovemansoren gericht: Schöne startte namelijk in de seizoensouverture tegen AZ in de basis, maar haakte vroegtijdig af vanwege een oogblessure. Juist in Nijmegen hoopt hij op een nieuwe kans bij de eerste elf.

,,De datum van NEC - Ajax weet ik al een tijdje”, werpt Schöne alvast een blik op het komende affiche. ,,Het is ook altijd mooi om tegen je oude cluppie te spelen, ook omdat ik daar op prima wijze ben weggegaan. Ik hoop ook dat ik een mooie ontvangst krijg, maar natuurlijk heb ik een ander shirt aan. Ik heb daar in Nijmegen in ieder geval vier superjaren beleefd en altijd een goede relatie gehad met de supporters.”

Schöne speelde met NEC viermaal in De Goffert tegen Ajax en verloor alle edities van zijn huidige werkgever. Toch staat met name het duel van twee seizoenen geleden op zijn netvlies gebrand. ,,Ik kan me vooral nog herinneren dat NEC bij rust met 5-0 hadden moeten voorstaan”, doelt hij op de kansenregen voor de thuisploeg. ,,Dat was echt niet normaal en heb ik nog nooit meegemaakt. Uiteindelijk gingen we rusten met een 1-1-stand. In de tweede helft won Ajax alsnog met 1-2. Je weet: Als je Ajax wilt verslaan moet je zelf heel goed zijn en Ajax een mindere dag hebben. Zo was het toen ook in de eerste helft, maar na rust zie je dan dat Ajax het toch afmaakt.”

Schöne, die vorig seizoen onder trainer Alex Pastoor werkzaam was, heeft wel een idee met welk strijdplan de Noord-Hollander Ajax wil betreden. ,,Het is in De Goffert, dus hij gaat vol druk zetten, vooral in het begin. Hij zal ons niet willen laten voetballen. Daarom wordt het een moeilijke wedstrijd. Maar als zij ons onder druk willen zetten moeten wij het hoofd cool houden, veel bewegen en durven voetballen. NEC-uit moeten gewoon drie punten zijn.”

NEC - Ajax begint zondag om 16:30 uur.

Resultaten van de laatste vijf seizoenen:

2011/2012 NEC – Ajax 0-3 (27-11-2011)
2010/2011 NEC – Ajax 1-2 (17-04-2011)
2009/2010 NEC – Ajax 1-4 (02-05-2010)
2008/2009 NEC – Ajax 2-4 (18-01-2009)
2007/2008 NEC – Ajax 1-1 (20-01-2008)


Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst