Menu
Schöne loodst Ajax voorbij Eagles

Schöne loodst Ajax voorbij Eagles

Ajax won zondag met minimaal verschil van Go Ahead Eagles, maar deed wel maximaal goede zaken in de competitie. De 0-1-overwinning bracht de Amsterdammers solo aan de leiding van de Eredivisie. Supersub Lasse Schöne werd matchwinnaar in de Adelaarshorst.

De Ajacieden profiteerden met de zege optimaal van het puntenverlies dat titelconcurrent Vitesse eerder op de dag leed tegen NEC (1-1). Ook de voorsprong op aartsrivaal Feyenoord werd vergroot. De Rotterdammers, die woensdag in de ArenA ook al hun bekeraspiraties vaarwel moesten zeggen, ging zaterdag bij ADO Den Haag met 3-2-onderuit.

Was het de overgang van topwedstrijden tegen PSV en Feyenoord naar een treffen met de gerespecteerde, maar minder aansprekende voetbalgod Go Ahead Eagles? De mindere vorm die de Ajacieden in Deventer soms dwars zat, liet zich na twee gewonnen toppers moeilijk verklaren. Feit was wel dat Ajax bij vlagen slordig speelde in de sfeerrijke Adelaarshorst, het home of football van de Eagles. Na een eerste helft waarin weliswaar de nodige kansen werden gecreëerd, prijkte een identieke ruststand op het scorebord als eerder dit seizoen halverwege Ajax - Go Ahead Eagles. Eind september kwam het na de 0-0-ruststand nog meer dan goed voor de Ajacieden. Weinigen hadden verwacht dat Ajax in de resterende speelhelft alsnog ruimschoots afstand nam van de promovendus uit de Jupiler League: 6-0.

Grote vreugde bij de Ajacieden na de 0-1 van Lasse Schöne. Grote vreugde bij de Ajacieden na de 0-1 van Lasse Schöne.

Ajax was zondag, vooral voor rust, slordig tegen de Deventenaren. Met rechtsbuiten Lesly de Sa als de verrassing in de beginopstelling en Bojan op links, was de regerend landskampioen weliswaar beter. De gepasseerde Viktor Fischer (hij was afgelopen week twee dagen ziek) en Lasse Schöne zagen Ajax vooral het balbezit koesteren. Het leverde al in de derde minuut een kolossale schietkans op voor spits Kolbeinn Sigthórsson. De IJslander mikte van dichtbij recht in de handen van Eloy Room. Na pogingen van De Sa (naast en overgetikt door Room) toonde Go Ahead bij vlagen ook zijn tanden. De Amsterdammers en hun meegereisde fans in het uitverkochte bezoekersvak zagen Jeffrey Rijsdijk bijna profiteren van een slippertje van Joël Veltman. De middenvelder mikte de bal over het doel van Jasper Cillessen. Iets verderop in het niet erg beste, maar wel vermakelijke duel schoof Sjoerd Overgoor zijn inzet maar net naast. Dat de laatste, echt volwaardige kans voor rust voor de Deventaren was, was veelzeggend.

,,We waren slordig, of misschien was Go Ahead die fase wel gewoon beter’’, blikte Frank de Boer realistisch terug op het laatste halfuur voor de rust. ,,Maar we hebben zeker het eerste kwartier wel kansen gecreëerd.’’

Ajax moest de zaken de tweede helft anders aanpakken. Geconcentreerder, minder slordig en vooral effectiever moest de hernieuwde tactiek - of beter gezegd: uitvoering - zijn. De dominantie uit de duels met PSV en Feyenoord (in elk geval zoals Ajax die de voorbije week telkens in het laatste uur toonde) leek aan de Vetkampstraat verdwenen uit het Amsterdamse spel.

Ajax was vooraf in elk geval gewaarschuwd voor de thuiskracht van Go Ahead Eagles. De Deventenaren toonden zich dit seizoen vooral in de roerige Adelaarshorst vrijwel onverslaanbaar. In negen thuisoptredens ging het voor de brigade van Foeke Booy alleen mis tegen Vitesse. De Engels aandoende, zorgvuldig gecultiveerde voetbalsfeer plus support van het trouwe thuispubliek kwamen de Eagles ook tegen Ajax goed van pas. Net als Ajax in de ArenA beschikt ook Go Ahead voor eigen publiek over een uitstekende twaalfde man. ,,Uit mijn tijd als speler herinner ik me dat we in de Adelaarshorst destijds nooit eenvoudig wonnen’’, sprak De Boer vooraf al, in de voorbeschouwing op het eerste competitie-ontmoeting in Deventer sinds 17 september 1995. Ajax won die dag, met De Boer als verdediger in het veld, met 0-4. Tot dergelijke klinkende cijfers kwam de kampioen in 2013-2014 niet.

Het was ook na rust wachten op een helder efficiënt Amsterdams moment, of gewoonweg een zorgvuldig uitgespeelde en afgeronde aanval. Fischer verzuimde zich een minuut na zijn entree (voor De Sa) onsterfelijk te maken. De Deen zag zijn kopbal gekeerd worden door Room. Ook Schöne was de aanvallende linie toen al komen versterken. De Deense rechtsbuiten verving de laatste 25 minuten de vooral ongelukkig spelende Sigthórsson. Bojan vervolgde zijn wedstrijd als kersverse spits. In de slotminuten werd Christian Poulsen ingebracht als vertrouwd slot op de deur.

Het langverwachte glansmoment van doeltreffendheid kwam er voor Ajax alsnog. Supersub Schöne hielp zijn ploeg een kwartier voor tijd aan de 0-1. De multifunctionele Deen mikte zijn vrijetrap eerst in de roodgele muur, waarna Schöne in de rebound alsnog raak schoot. De treffer leek de Ajacieden wel iets te verlossen van een onzichtbare last die het meetorste. Drie minuten na de openingsgoal mikte middenveldcontroleur Daley Blind zijn schot naast. Bojan raakte iets later met zijn uithaal de lat.

Het was pompen of verzuipen voor de Deventenaren. Het werd sportief gezien het laatste. Ajax kon zich na de moeizame middag in de Adelaarshorst laten kronen tot een winnaar van dit weekend. De koploper zette zijn naast belager Vitesse op twee punten achterstand en nam en passant ook afstand van Feyenoord. Eredivisie-speelronde 20 was daarmee meer dan geslaagd te noemen.

,,Gelukkig maakte Lasse de 0-1, dat was ook dik verdiend’’, besloot De Boer, na het tiende optreden waarin Ajax dit seizoen de nul hield. ,,We hebben het onszelf onnodig moeilijk gemaakt. En natuurlijk kan het beter, maar dit team verdient zeker complimenten. We gaan met drie punten naar huis en daarin zijn weinig ploegen geslaagd. Dat geeft een heel lekker gevoel.’’

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Pro Shots (boven) en Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Kolbeinn Sigthórsson hield een bebloede lip aan zijn eerste kans over. Kolbeinn Sigthórsson hield een bebloede lip aan zijn eerste kans over.
Lesly de Sa stond voor de derde keer in een Eredivisieduel in de basis. Lesly de Sa stond voor de derde keer in een Eredivisieduel in de basis.
Niklas Moisander droeg bij afwezigheid van de geblesseerde Siem de Jong de aanvoerdersband. Niklas Moisander droeg bij afwezigheid van de geblesseerde Siem de Jong de aanvoerdersband.
Drukte voor het doel van Go Ahead. Drukte voor het doel van Go Ahead.
Thulani Serero gaat neer, maar krijgt geen strafschop. Thulani Serero gaat neer, maar krijgt geen strafschop.
Ex-Ajacied Antonia ingeklemd tussen Van Rhijn en Klaassen. Ex-Ajacied Antonia ingeklemd tussen Van Rhijn en Klaassen.
Davy Klaassen op weg naar het doel van Go Ahead. Davy Klaassen op weg naar het doel van Go Ahead.
Daley Blind vormde met Klaassen en Serero het inmiddels vertrouwde middenveld van Ajax. Daley Blind vormde met Klaassen en Serero het inmiddels vertrouwde middenveld van Ajax.
Frank de Boer spoort zijn spelers aan. Frank de Boer spoort zijn spelers aan.
Direct na zijn invalbeurt kreeg Viktor Fischer een goede kopkans. Direct na zijn invalbeurt kreeg Viktor Fischer een goede kopkans.
Bojan speelde het laatste kwartier in de spits. Bojan speelde het laatste kwartier in de spits.
De 0-1 van Lasse Schöne in de maak. De 0-1 van Lasse Schöne in de maak.
Vreugde bij de Ajacieden na de 0-1. Vreugde bij de Ajacieden na de 0-1.
Een opgeluchte Frank de Boer na het laatste fluitsignaal. De achtste competitiezege op rij is een feit. Een opgeluchte Frank de Boer na het laatste fluitsignaal. De achtste competitiezege op rij is een feit.