Menu
Schöne velt Heerenveen met hattrick

Schöne velt Heerenveen met hattrick

Ajax heeft in de generale repetitie voor het Europese duel met Salzburg een 3-0-overwinning op sc Heerenveen behaald. Het was nota bene Lasse Schöne, als tiener ooit door Heerenveen naar Nederland gehaald, die de gehele productie voor zijn rekening nam. Met zijn hattrick bezorgde hij Ajax de zege, waardoor Ajax verder afstand nam van mede titelkandidaten Vitesse en Feyenoord.

Hoewel de recente resultaten van Ajax wisselvallig waren te noemen met de krappe zege op FC Groningen en gelijke spelen tegen Utrecht en PEC Zwolle, was de ploeg als enige Eredivisionist nog ongeslagen na de winterstop. Die status wilde Ajax zich ook na het duel met Heerenveen kunnen blijven aanmeten. Bovendien was een goed resultaat ook wenselijk met het oog op het programma van de komende week, waarin op donderdag Salzburg wacht en het weekeinde AZ. Bovendien hoopte de trainer deze zondag in een uitverkochte Amsterdam ArenA eindelijk eens een overwinning te boeken op Marco van Basten, want de drie voorgaande edities met De Boer en Van Basten als coaches eindigden allemaal gelijk.

Met de terugkeer van de jarige Nicolai Boilesen (22 geworden) als linksback en Jasper Cillessen onder de lat, kon trainer Frank de Boer zijn ideale elf weer opstellen. Dat in tegenstelling tot Van Basten, die maar liefst vier verdedigers moest missen en daardoor opnieuw moest puzzelen in zijn toch al kwetsbare defensie.

Ajax kende een droomstart. Zoals bijna elke wedstrijd joeg de ploeg van trainer De Boer de tegenstander vanaf het beginsignaal fanatiek terug op eigen helft. Al in de derde minuut had de openingstreffer achter Kristoffer Nordfeldt kunnen en moeten liggen toen Niklas Moisander de bal na een verlengde corner op de paal schoot. Kort daarna scoorde Viktor Fischer wel de 1-0, maar de Deen had de pech dat de scheidsrechter op aangeven van zijn grensrechter de goal - onterecht - afkeurde. ,,Dat was zuur”, sprak De Boer na afloop: ,,Want die goal kwam voort uit voetbal zoals wij dat willen zien.”

Lasse Schöne bleef twee keer koel vanaf elf meter. Lasse Schöne bleef twee keer koel vanaf elf meter.

Vijf minuten later leek Siem de Jong op weg naar een doelpunt, maar eenmaal in het strafschopgebied schoffelde Joey van den Berg de aanvoerder neer. Van Boekel wees resoluut naar de stip en Lasse Schöne stuurde Nordfeldt de ene hoek in en scoorde in de andere, 1-0. In de achttiende minuut had Ajax de stand verdubbeld. Opnieuw middels een strafschop - nu na een handsbal - en opnieuw via Schöne, die nu in de andere hoek scoorde, 2-0.

De fans durfden nog niet voluit te juichen. Immers was het eerder dit seizoen in Heerenveen ook na exact achttien minuten 0-2. Toen keek Ajax bij rust echter tegen een 3-2-achterstand aan. Dat scenario herhaalde zich gelukkig niet in de Amsterdam ArenA. Na de 2-0 zakte het niveau van de wedstrijd weliswaar, ontstond er even een opstootje rond Serero en Van Roon, maar werd de rust met de voor Ajax voordelige tussenstand bereikt.

In de tweede helft moest De Boer Boilesen uit voorzorg aan de kant houden. De jarige linksback had lichte hamstringklachten. Daley Blind nam zijn positie over en Christian Poulsen kwam in het veld. De volgende wijziging deed zich voort in de 58ste minuut toen de hardwerkende Thulani Serero werd gewisseld voor Lerin Duarte. Meer dan die mutaties gebeurde er aanvankelijk niet.

Beide ploegen kregen geen uitgespeelde kansen, al was Ajax via Serero nog het dichtste bij. Na een uur spelen nam Heerenveen het initiatief enigszins in handen en kreeg enkele aardige mogelijkheden, waarbij Finnbogason (afstandsschot net naast en kopbal net over) de gevaarlijkste man was. De IJslander zag in de 72e minuut zijn landgenoot en collega-spits Kolbeinn Sigthórsson het veld betreden voor De Jong. Maar het was niet Sigthórsson die – hoewel hij de kans wél kreeg - de wedstrijd volledig in het slot gooide, maar opnieuw Schöne. Dit keer kreeg de Ajacied van de Wedstrijd de bal prima van Fischer en schoot direct binnen, 3-0. ,,Een uitslag waar niets op valt af te dingen”, sprak Heerenveen-coach Marco van Basten. De Boer was ook redelijk positief: ,,Ik heb goed voetbal gezien, maar dat wil ik 90 minuten zien. Je moet een tegenstander elimineren, nu bleef er hoop bij Heerenveen dat de bal er een keer inviel.”

Tekst: Ajax.nl/Monique Janse
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst en Gerard van Hees

Viktor Fischer leek de score vroeg in de wedstrijd te openen, maar zijn treffer werd afgekeurd. Viktor Fischer leek de score vroeg in de wedstrijd te openen, maar zijn treffer werd afgekeurd.
Voorzet van Daley Blind. Voorzet van Daley Blind.
Twee bekenden op de tribune: Christian Eriksen en Jan Vertonghen. Twee bekenden op de tribune: Christian Eriksen en Jan Vertonghen.
Ajax is nog altijd ongeslagen na de winterstop. Ajax is nog altijd ongeslagen na de winterstop.
Edwin van der Sar met Johan Cruijff, die voor aanvang van de wedstrijd de UEFA President's Award ontving. Edwin van der Sar met Johan Cruijff, die voor aanvang van de wedstrijd de UEFA President's Award ontving.
Voor de tiende keer dit seizoen hield Cillessen 'de nul'. Voor de tiende keer dit seizoen hield Cillessen 'de nul'.
Siem de Jong zorgde ervoor dat Ajax in de 12de minuut een penalty kreeg. Siem de Jong zorgde ervoor dat Ajax in de 12de minuut een penalty kreeg.
Lerin Duarte kwam in de tweede helft in het veld voor Thulani Serero. Lerin Duarte kwam in de tweede helft in het veld voor Thulani Serero.
Johan Cruijff en Michel Platini op de tribune. Johan Cruijff en Michel Platini op de tribune.