Menu
Schöne verlegt zijn grenzen

Schöne verlegt zijn grenzen

Hij werd door velen als breedteversterking gezien toen hij een jaar geleden naar Ajax kwam. Na zijn eerste seizoen in Amsterdam blijkt Lasse Schöne (27) echter veel meer dan de ideale reserve te zijn. De Deen speelde vrijwel alle wedstrijden en was belangrijk met goals en assists. ,,Je moet elke dag laten zien dat je in de basis wilt staan.”

De kampioensroes maakte eind mei heel even plaats voor een katerachtig gevoel. Kort na het behalen van het kampioenschap met Ajax leed het Deens elftal een pijnlijke 4-0 thuisnederlaag tegen Armenië. Het wierp korte tijd een schaduw over het topseizoen dat hij met Ajax achter de rug had. ,,Ik was die interland weliswaar niet actie gekomen, maar ik was er wel bij. Gelukkig kon ik vrij snel weer aan het topseizoen met Ajax terugdenken.”

Een topseizoen was het zowel voor de club als voor hem persoonlijk. Ajax’ derde landstitel op rij betekende voor Schöne zijn eerste echte hoofdprijs als profvoetballer. Na jaren bij sc Heerenveen, De Graafschap en NEC kon hij in zijn eerste jaar in Amsterdam direct oogsten. ,,Daarom ben ik ook naar Ajax gekomen. Ik wilde prijzen winnen en dat is direct gelukt. Gelukkig heb ik een goede bijdrage kunnen leveren aan het behalen van de titel. Daar ben ik trots op.” Door de buitenwacht werd hij aanvankelijk als breedteversterking gezien. Gedurende het seizoen bewees de Deens international het tegendeel. Hij speelde 32 van de 34 competitieduels en maakte ook zijn debuut in de UEFA Champions League. ,,Ik ben afgelopen zomer met een bepaald idee naar Ajax gekomen. Om hier te slagen moet je elke dag laten zien dat je erin wil staan. Je kan geen dag verslappen. Als je even niet scherp bent, staat er iemand anders klaar om je plek over te nemen. Dat vergt telkens weer het uiterste van jezelf. Je gaat vanzelf je grenzen verleggen.”

Lasse Schöne in duel met Niklas Moisander tijdens de training in Oostenrijk. Lasse Schöne in duel met Niklas Moisander tijdens de training in Oostenrijk.

Ook op het mentale vlak is Schöne het afgelopen jaar gegroeid, zo heeft hij ervaren. ,,Bij Ajax moet je elke wedstrijd winnen. Dat zag ik ook als uitdaging. Het is mooi om te zien dat een gelijkspel bij Ajax als een nederlaag wordt gezien. Daardoor eis je continu het maximale van jezelf en van elkaar. Als team wordt je daar sterker van.”

In de oefenwedstrijd tegen Dynamo Dresden speelde hij weer op het middenveld, de linie waar hij liefste speelt. Toch stelde Frank de Boer hem in de slotfase van de competitie ook geregeld als rechtsbuiten op. Een vondst zo bleek, want met Schöne op de rechterflank was destijds de ‘missing link’ gevonden. ,,Voor mij was die positie niet nieuw. Bij mijn vorige clubs heb ik daar ook geregeld gespeeld. Alleen voor Ajax-begrippen ben ik geen klassieke rechtsbuiten. Ik ben meer iemand die de combinatie aangaat en naar binnen trekt. Daar liggen mijn grootste kwaliteiten. Het beviel me echter wel prima op de rechterflank. Ik wil gewoon spelen en dan maakt het niet uit waar. Al heb ik natuurlijk wel een voorkeur voor het middenveld.”

Het tekent zowel de gedrevenheid als opofferingsgezindheid van Schöne. De Deen maakt zichzelf graag ondergeschikt aan het team. Het team waarin iedereen zijn zegje kan doen, zo heeft hij afgelopen seizoen ervaren. ,,We hebben een groep waarin iedereen zijn mening durft te geven. Zowel de jonge als de oudere spelers. Iedereen zegt wel wat en een ieders mening wordt gerespecteerd. Dat is een van de redenen waarom we zo’n hechte groep vormen. En als het even wat minder gaat, zijn we ook niet te lief om elkaar scherp te houden. Als ik tegen iemand zeg dat hij een slechte bal geeft, betekent het niet dat ik diegene aanval. Je zegt zoiets om je medespeler beter te maken.”

Ook bij Schöne zelf zijn er nog genoeg punten voor verbetering vatbaar, zo zegt hij zelf. ,,Ik heb niet het idee dat ik ben uitgeleerd. Ik weet wat ik nog beter kan. Het is belangrijk dat ik naast mijn slechte punten ook mijn goede punten blijf verbeteren. Met die instelling kan ik nog een betere en completere voetballer worden. Ik ben immers ‘pas’ 27 jaar. Mijn beste jaren komen normaal gesproken nog.”

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Schöne:  ,,We hebben een groep waarin iedereen zijn mening durft te geven." Schöne: ,,We hebben een groep waarin iedereen zijn mening durft te geven."