Menu
Schöne ziet genoeg redenen te blijven

Schöne ziet genoeg redenen te blijven

Ook voor de Ajacied van het jaar 2013-2014 is de voorbereiding op het nieuwe seizoen in volle gang. Een seizoen waarin Lasse Schöne nog beter wil presteren dan vorig seizoen. ,,Vorig jaar was een topjaar. Dit jaar moet nog beter worden”, deelt de enthousiaste Deen zijn ambities.

Waar de meeste Ajacieden in De Lutte bezig zijn aan de vierde week in de voorbereiding, zit Lasse Schöne midden in de derde week. Door interlandverplichtingen kreeg hij een weekje later vrij en hoefde hij zich samen met enkele andere internationals pas tijdens het trainingskamp in Oostenrijk te melden.

,,Het trainingskamp in Oostenrijk was heel zwaar. Veel zwaarder dan de voorgaande jaren, maar dat is alleen maar goed. Als we stappen willen maken dan hoort dat er echt bij. Ik sloot later aan omdat ik begin juni nog met het Deense nationale team speelde. Ik was er een tijd niet bij geweest. Dat vond ik wel raar, want als speler van NEC zat ik altijd bij de nationale selectie. Nu ik bij Ajax speel in de top van de Eredivisie en in de UEFA Champions League werd ik niet gekozen. De bondscoach heeft me het wel uitgelegd. Hij vond mij niet in het team passen omdat er dan teveel dezelfde types waren. Ik hoop dat ik nu heb laten zien dat ze fout zaten. Ik heb een prima week gehad bij het Deense team en speelde net als bij Ajax rechtsbuiten. We zullen zien of het genoeg is en of er straks weer een uitnodiging komt.”

Schöne noemt zijn positie op de rechterflank bij Denemarken 'net zoals hier bij Ajax', maar in de twee jaar die hij nu in Amsterdam speelt, heeft hij regelmatig andere posities bekleed dan die van rechtsbuiten. ,,Het laatste half jaar dan hè? Ik voel me goed op de die positie. Ik ben geen klassieke rechtsbuiten, maar omdat ik die rol op mijn manier mag invullen, past die mij goed. Ik wil niet zeggen dat het me net zo goed past als de nummer 10-positie, maar daar spelen we bij Ajax niet echt mee. Er zijn gelukkig genoeg andere plekken waar ik uit de voeten kan. Als er ergens nood is, dan is het wel logisch dat ik daarheen wordt verplaatst. Maar de laatste tijd was het alleen maar rechtsbuiten.”

Schöne: ,,Het is bij Ajax gegaan zoals ik vooraf had gehoopt." Schöne: ,,Het is bij Ajax gegaan zoals ik vooraf had gehoopt."

De laatste tijd wordt de 28-jarige Deen regelmatig gevraagd waar zijn toekomst ligt. Het antwoord is duidelijk: ,,Het zit er dik in dat ik bij Ajax blijf. Ik heb nog een jaartje hier. Ik zeg vaak: als er iets leuks komt, dan moet je daarnaar kijken. Maar het is zeker niet zo dat ik daar heel erg mee bezig ben. Ik kijk niet om de twee seconden op mijn telefoon. Kijk; gebeurt er iets, dan gebeurt er iets. Op die dingen heb ik geen invloed en dan houd ik me daar niet mee bezig. Gebeurt er niets dan richt ik me met alle plezier op Ajax. Er zijn genoeg redenen om te blijven. Zo kunnen we een vijfde titel op rij pakken. Dat is niet alleen leuk omdat het de vijfde op rij is, maar daarmee schrijf je jezelf wel in de geschiedenisboeken. Dan sta je niet samen met PSV op 1, maar echt alleen. Bij Ajax zijn er genoeg mooie vooruitzichten, want we spelen ook opnieuw in de Champions League. Daar kijk ik ook naar uit. Ik heb dan ook helemaal niet het idee dat ik aan mijn laatste weken bij Ajax bezig ben.”

Schöne heeft het in de afgelopen twee seizoenen bij Ajax goed naar z’n zin gehad: ,,Je komt met bepaalde ideeën naar Ajax. Ik was transfervrij en kwam van NEC, kwalitatief toch een mindere club dan Ajax. Veel mensen hebben zich toen afgevraagd of ik het niveau wel aankon. Zelf wist ik dat ik dat kon. Ik wilde het laten zien en ik denk dat het vrij goed is gelukt. Op bepaalde momenten heb ik ook mezelf wel verbaasd. Het is namelijk gegaan zoals ik vooraf had gehoopt. Daar ben ik blij mee, maar daar moet ik niet tevreden mee zijn. Ik wil dit jaar weer beter spelen dan vorig jaar. Er zijn altijd verbeterpunten. Als je tevreden bent, dan gaat het al gauw de verkeerde kant op. Vorig jaar was een topjaar, dit jaar moet nog beter worden.”

Dat moet wel gebeuren zonder zijn landgenoot Christian Poulsen. ,,Ik mis hem in veel opzichten, niet alleen binnen het veld. Hij was niet alleen de oudste, maar hij was ook de leider. Christian gaf veel sturing aan de jongere spelers en was heel belangrijk voor dit team. Buiten het veld was hij een goede collega, goede vriend met een lieve vrouw en lieve kinderen, die goed met mijn kinderen konden opschieten. Daardoor mis ik hem wel. Als een van de ouderen in dit team moet ik nu wel zijn taak overnemen. Dat houdt in dat ik samen met bijvoorbeeld Niklas Moisander die verantwoordelijkheid voor de jongere spelers op mij moet nemen. Ik ben een heel ander type dan Poulsen. Hij was meer een aanvoerder die negentig minuten lang kon schreeuwen in de groep. Ik ben meer van de één-op-één. Ik ben tevreden met de rol die ik heb en die hoeft niet tot de aanvoerdersband te leiden. Maar mocht dat wel nodig zijn, dan draag ik hem natuurlijk met trots!”

Tekst: Ajax.nl/Monique Janse
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst