Menu
Schrijvers: rots in de branding

Schrijvers: rots in de branding

De Club van 100 van Ajax telt liefst 150 spelers die meer dan honderd officiële wedstrijden voor Ajax hebben gespeeld. In deze serie zetten we de tien Ajacieden met de meeste duels in de schijnwerpers. Deze week aandacht voor de nummer 10 op de lijst: Piet Schrijvers. De doelman kwam in totaal tot 356 wedstrijden in actie voor Ajax.

Schrijvers behoorde als keeper tot een uitstervend ras vanwege zijn zware, indrukwekkende gestalte. Desondanks groeide de Beer van de Meer, zoals zijn bijnaam al snel luidde, tussen 1974 en 1983 uit tot een van de populairste Ajacieden. Niet geheel vreemd gezien de vijf landstitels en twee nationale bekers die hij met Ajax veroverde.

De doelman met de bulderende stem komt in de zomer van 1974 over van FC Twente. Op 1 september dat jaar maakt hij in het thuisduel met Excelsior zijn competitiedebuut voor de Amsterdammers. Al na vijf minuten komt de ploeg van trainer Hans Kraay sr. op een 1-0 voorsprong door een treffer van Johnny Rep. Pim van Dord, een van de huidige fysiotherapeuten van Ajax, verdubbelt vlak na rust de score: 2-0. Net zo belangrijk is echter dat Schrijvers zijn doel schoon houdt, in een elftal dat met Ruud Krol, Arie Haan, Horst Blankenburg, Wim Suurbier, Gerrie Mühren en Rep nog een aardig aantal exponenten bezit van de gouden generatie, die met Ajax in het begin van de jaren zeventig Europa domineerde.

Toch zoeken ook Krol, Haan, Blankenburg, Suurbier, Mühren en Rep later hun heil elders en blijft Schrijvers in Amsterdam achter als een van de routiniers. In die hoedanigheid maakt hij van dichtbij de opkomst mee van talenten als Wim Kieft, Frank Rijkaard, Gerald Vanenburg en Marco van Basten. Door het leeftijdsverschil, dat in de meeste gevallen minstens vijftien jaar bedraagt, treedt Schrijvers min of meer op als mentor van de nieuwe generatie Ajacieden.

Piet Schrijvers werd op 5 oktober 2013 door Ajax-voorzitter Hennie Henrichs gehuldigd voor zijn jarenlange clubtrouw. Piet Schrijvers werd op 5 oktober 2013 door Ajax-voorzitter Hennie Henrichs gehuldigd voor zijn jarenlange clubtrouw.

Schrijvers krijgt daarbij vanaf december 1981 assistentie van Johan Cruijff, die terugkeert op het oude nest. Ex-Feyenoorder Wim Jansen en Dick Schoenaker completeren het ervaren gezelschap in een elftal dat in 1982 landskampioen wordt.

Onder leiding van coach Aad de Mos, die Kurt Linder heeft opgevolgd, maakt Schrijvers zich in de zomer van 1982 op voor zijn laatste seizoen in Amsterdamse dienst. Hoewel Ajax twee jaar eerder Hans Galjé heeft aangetrokken als concurrent voor Schrijvers, beslist laatstgenoemde de concurrentiestrijd telkens opnieuw in zijn voordeel.

Als landskampioen treedt Ajax in het seizoen 1982-1983 aan in het Europa Cup 1-toernooi, waarin het Schotse Celtic de eerste horde is. Tot overmaat van ramp kan De Mos in de heenwedstrijd niet beschikken over Schrijvers, die door griep is geveld. Desondanks speelt Ajax door toedoen van onder anderen Cruijff en Jesper Olsen een weergaloze wedstrijd, die in een 2-2-gelijkspel eindigt.

De return in een volgepakt Olympisch Stadion wordt daardoor met vertrouwen tegemoet gezien. Met name vanwege de terugkeer van Schrijvers onder de lat. Toch kan ook de 46-voudig international niet verhinderen dat invaller George McCluskey de bal vlak voor tijd vanaf de linkerkant van het veld in de verre hoek schiet en zijn elftal daarmee een plaats in de volgende ronde bezorgt: 1-2.

Naderhand blijkt het de laatste Europese wedstrijd te zijn van Schrijvers, die dat seizoen nog wel afscheid neemt met de dubbel en vervolgens de wijk neemt naar PEC Zwolle. Met 277 competitieduels voor Ajax achter zijn naam blijft de voormalige doelman van onder meer DWS en FC Twente Cruijff net twee wedstrijden voor.

Tevens komt Schrijvers als Ajacied 35 maal in actie voor Oranje, waarvoor hij in totaal 46 keer speelde. Zoals op het WK van 1978 in Argentinië, toen hij gedurende het toernooi eerste keeper Jan Jongbloed uit de basis verdrong. Tijdens de halve finale tegen Italië raakt de Ajax-goalie echter geblesseerd en blijkt hij enkele dagen later toch niet fit genoeg voor de finale tegen het gastland. Vervolgens breekt er een discussie los of Nederland met Schrijvers wél wereldkampioen was geworden.

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto’s: Erfgoed Ajax & Louis van de Vuurst