Menu

Score tegen Vitesse niet in verhouding met krachtsverschil

Ook in de thuiswedstrijd tegen een zwak Vitesse voetbalde Ajax fris, gedurfd en creatief. Maar net als tegen FC Utrecht leverde het goede veldspel nauwelijks doelpunten op. Een van richting veranderd schot van Pienaar betekende in de 28ste minuut de 1-0 en de Zuid-Afrikaanse Ajacied van de wedstrijd tilde in blessuretijd de stand naar 2-0. ,,Nu was het niet zó pijnlijk dat we veel kansen onbenut lieten, want het kostte ons, zoals in Utrecht, geen punten", aldus een tevreden Ronald Koeman.

Drie spelers kregen voorafgaande aan de wedstrijd een extra hard applaus. John O’Brien, omdat hij na vijf maanden blessureleed aan de achillespees terugkeerde in de basis en Richard Witschge omdat het hard toejuichen van de Amsterdammer bij de fans een traditie is. Maar ook voor een speler van Vitesse gingen de handen op elkaar. Jan van Halst werd door het publiek gepassioneerd bedankt voor zijn tijd bij Ajax. De middenvelder had er kennelijk alles aan gedaan om deze wedstrijd te halen, want hij zou pas volgende week fit genoeg zijn volgens eerdere prognoses. Bij een overstrekking in de tweede helft ging het echter weer mis en moest de oud-Ajacied naar de kant. Ook toen werd hij begeleid door een troostend applaus.

Van Halst moest in de beginfase van de wedstrijd alle zeilen bijzetten, want zijn oude club overrompelde zijn nieuwe club eenvoudig in het eerste kwartier. Het leek of de spelers iets goed wilde maken richting de fans na het behoudende spel afgelopen woensdag tegen Arsenal.

Het fris en gretige Ajax kreeg alleen al in die eerste vijftien minuten drie oplegde kansen. En dat terwijl de Amsterdammers in een ‘vreemde’ formatie stonden opgesteld. Door de schorsing van Van der Meyde en de degradatie van Mido bleef het aantal voorhoedespelers beperkt tot twee, Boukhari en Ibrahimovic.

Beiden speelden dan ook, maar het interessante was deze middag het middenveld. Met Sneijder, Galasek en Pienaar was er nog niet zo veel nieuws onder de zon, maar dat Trabelsi als rechtermiddenvelder stond opgesteld - met De Jong achter hem - moet de Arnhemse wenkbrauwen wel hebben doen fronsen. Koeman: ,,Ik wilde diepte in het spel en dat heeft Trabelsi. Ik had ook Pienaar daar neer kunnen zetten, maar hij komt centraler veel beter tot zijn recht. Dat werd vandaag bewezen. Hij was de beste man van het veld en scoorde, terwijl hij dat niet vaak doet, zelfs twee keer. We kennen de drive van Trabelsi, dus heb ik hem rechtshalf gezet. Dat liep in de eerste helft goed, ook via De Jong. Het scheelt voor Hatem een meter of veertig die hij niet hoeft af te leggen. Er komen nog meer wedstrijden. Daarom heb ik hem ook gewisseld in de tweede helft.”

De Tunesiër voelde zich bij zijn debuut als rechtshalf als een vis in het water, want keer op keer dook hij de diepte in richting rechter cornervlag. De prachtigste passes kwamen van zijn voet, met de beste in de dertiende minuut op Sneijder. De middenvelder ging echter finaal de mist in bij zijn poging de bal binnen te schieten. Kansjes had Trabelsi zelf ook gekregen. Toen Jevric in de fout ging belandde de bal zo voor zijn voeten, maar de inzet was te slap waardoor Vitesse kon uitverdedigen. Trabelsi: ,,Ik ben tevreden, maar deze positie is niet iets voor de toekomst.”

Nadat Zlatan tot tweemaal toe op Jevric was gestuit, Pasanen zich zonder gevolgen had verslikt in Sone en Sneijder met een fluwelen schot de paal had getroffen, was het in de 27ste minuut eindelijk raak. Steven Pienaar ontving de bal uit een corner en schoot via een Vitesse-verdediger binnen, 1-0. Een magere score gezien het overwicht van de Ajacieden en het weifelende optreden van de Vitesse-defensie. Koeman was het met die gedachte eens: ,,Er zijn niet veel wedstrijden die je vroegtijdig kunt beslissen. Wij creeërden vijf of zes kansen en dat het dan door een van richting veranderd schot 1-0 wordt, is veel te weinig. Dat is het enige negatieve van deze wedstrijd.”

Maar daardoor kwam ‘het verhaal Mido’ na afloop uitgebreid aan bod. Koeman: ,,Iedereen is van mening dat er nog maar een weg was en die is genomen. Het was natuurlijk niet alleen het niet melden bij een sponsorbijeenkomst, want dat kan iedereen wel eens doen. En als je op het disciplinaire vlak acht foutjes maakt, dat kan ook nog wel, maar 25 keer niet. Of we nu snel een andere spits halen? Zlatan heeft bewezen dat hij doeltreffend kan zijn en iedere spits maakt wel eens periode mee dat hij niet scoort. We willen wel iemand erbij hebben en dan is de keuze beperkt. Want we kunnen alleen op de Nederlandse markt zoeken. We zullen kijken wat er mogelijk is. De eerste gedachte is om iemand tot het einde van het seizoen te huren.”

Het scoren bleef nadrukkelijk uit deze middag. Ook in de tweede helft. Daarin eiste Nourdin Boukhari de hoofdrol voor zich op. Kansen kreeg de oud-Spartaan genoeg, maar ook hij moest lijdzaam toezien dat het niet lukte. Het was alleen Pienaar die Jevric kon kloppen. Nadat hij tot Ajacied van de wedstrijd was gekroond, slaagde hij er in blessuretijd nog een keer in de Vitesse-doelman te verschalken. Daarmee kreeg de wedstrijd, die door de zwakte van de Arnhemmers nooit spannend werd, nog enigszins een draaglijke score, 2-0.