Menu
‘Scoren in de Klassieker is een droom’

‘Scoren in de Klassieker is een droom’

Ajax - Feyenoord staat bij veel voetballiefhebbers al lange tijd in de agenda omcirkeld. De Klassieker kent een rijke historie en talloze mooie verhalen uit heden en verleden. In aanloop naar het duel in Amsterdam ArenA blikt Ajax.nl deze week vooruit met enkele Ajacieden. In aflevering 2 van ‘Mijn Klassieker’ kijkt Dick Schoenaker met een speciaal gevoel terug op de wedstrijden tegen Feyenoord waarin hij doeltreffend was. ,,Scoren in de Klassieker is voor iedere speler een droom.”

Schoenaker was negen jaar actief voor Ajax, tussen 1976 en 1985, en kan bogen op de nodige Klassieker-ervaringen. Uitgerekend het beroemdste treffen uit zijn tijd moest hij noodgedwongen missen. In september 1983 boekte Ajax in eigen huis de grootste Klassieker-zege ooit: 8-2. ,,Ik kreeg in de wedstrijd ervoor tegen Fortuna Sittard twee keer geel en in die tijd werd je nog direct geschorst voor de volgende wedstrijd”, weet Schoenaker. ,,Achteraf niet slim natuurlijk, al heb ik er tijdens de wedstrijd geen moment aan gedacht om er met de handrem op te gaan spelen. Zo’n voetballer was ik niet.”

Toch bewaart Schoenaker ook heel prettige herinneringen aan de ‘wedstrijden van het jaar’, zoals hij duels tegen Feyenoord noemt. Twee specifieke edities waarin hij scoorde, staan nog helder op het netvlies en dus hoog op zijn lijstje. Schoenaker trapt af met de uitwedstrijd in het seizoen 1978-1979. ,,Dat duel eindigde in een gelijkspel en ik scoorde met het hoofd. Scoren in de Kuip was natuurlijk prachtig.”

Ontlading
Ook een Klassieker in zijn laatste seizoen (84-85) in Amsterdamse dienst is Schoenaker altijd bijgebleven. ,,Het was thuis in het Olympisch Stadion en de bal werd vanuit een inworp diep in de zestien gegooid. Peter Hoekstra trapte na het doorkoppen van Marco van Basten volledig over de bal heen, waarna ik kon scoren. Een geweldig ontlading. Er bestaat niks mooiers voor een voetballer dan scoren in de Klassieker.”

Schoenaker, lid van de bestuursraad, mag als een echte Ajacied worden beschouwd. Dat was halverwege jaren zeventig bij zijn komst naar de hoofdstad wel anders. Maar Schoenaker kende de klappen van de zweep. ,,Ik ben natuurlijk van origine geen Amsterdammer. Toen ik bij Ajax kwam, werd mij wel meteen geleerd wat Ajax – Feyenoord betekent. De boel werd echt op scherp gezet. Niet alleen door de supporters, maar ook door de spelers onderling. De sfeer tussen Amsterdam en Rotterdam was echt vijandig.”

Anno 2016 leeft het onder de hoofdrolspelers minder, denkt Schoenaker. ,,Er zijn natuurlijk meer buitenlandse spelers. Dat was in onze tijd veel minder. Deze jongens zullen heus wel weten wat Ajax – Feyenoord inhoudt, maar ik heb het idee dat ze minder goed beseffen wat zo’n wedstrijd bijvoorbeeld voor de stad Amsterdam betekent.”

Dick Schoenaker scoort.
Dick Schoenaker scoort.

In balans
Schoenaker vermoedt dat zijn Klassieker-balans (nipt) positief uitslaat. ,,In die tijd waren de topclubs vaak in evenwicht. Wij wonnen vaak in Amsterdam en Feyenoord in Rotterdam, al kan ik me nog een heel mooie overwinning van ons in de Kuip herinneren. Jesper Olsen passeerde vijf man en scoorde een geweldige goal. Schrijf dat ook maar op als hoogtepunt. Maar kampioen werd je in die tijd vooral tegen de kleintjes.”

Anno 2016 is er het nodige veranderd. Behalve qua spelopvatting vindt Schoenaker. ,,Ajax moet het hebben van technisch voetbal en Feyenoord van hard werken. Zo is het altijd een beetje geweest. Ik verwacht zondag een kleine 1-0-zege. Het belangrijkste is dat Ajax wint, vooral vanwege de achtervolging op PSV. Feyenoord is niet in goede doen, al hebben ze gewonnen bij Roda voor de beker. Die zoeken vertrouwen en zullen waarschijnlijk voor een puntje tekenen.”

Schoenaker heeft nog één nadrukkelijke wens. Dat uitsupporters weer welkom worden in de Klassieker. ,,Ik vind het een gemis. Voor de entourage is het jammer dat het zo gelopen is. Uit-supporters in het stadion maken de sfeer grimmiger, maar wel leuker. Ik hoop dat de Klassieker snel weer uit-supporters krijgt.”

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Gerard van Hees