Menu
'Scoren uit vrije trap is volgende stap'

'Scoren uit vrije trap is volgende stap'

Iedere week schrijft een speler of speelster van Ajax een column voor de Ajax Nieuwsbrief. De internationals Jasper Cillessen, Daley Blind, Daphne Koster en Claudia van den Heiligenberg wisselen elkaar telkens af. Deze week is Daley Blind aan de beurt.

Precies een jaar geleden maakte ik in de thuiswedstrijd tegen Roda JC mijn eerste officiële doelpunt voor Ajax. Eerder had ik wel eens in een oefenwedstrijd tegen Celtic gescoord, maar deze telde pas écht. Daarna volgde vorig seizoen nog een goal tegen AZ. Daarmee kwam mijn seizoentotaal op 2 doelpunten. Een heel verschil met de seizoenen ervoor toen de teller telkens op nul bleef staan. Je kan begrijpen dat het lange wachten op die eerste goal destijds voor de nodige dolletjes in de kleedkamer zorgde. Zo ongeveer iedereen had wel eens gescoord, behalve ik. Ze zeiden: laat hem maar schieten, hij scoort toch niet. Typisch voetbalhumor.

Dezelfde dolletjes van toen herhaalden zich twee weken geleden opnieuw toen ik tegen FC Utrecht de openingsgoal maakte. Omdat er ondertussen alweer een hele tijd tussen mijn tweede en derde doelpunt zat, voelde het weer een beetje als een eerste goal. Voor dit seizoen klopt dat wel, maar ik tel hem toch echt als mijn derde doelpunt. Helaas leverde mijn goal ons geen overwinning op in De Galgenwaard. Net als na mijn eerste treffer tegen Roda (eindstand 1-1) hield ik er daardoor een beetje een dubbel gevoel aan over. Een doelpunt is leuk, maar je wil met je goal wel belangrijk zijn voor het team. Aan zo’n wedstrijd waarin je scoort wil je uiteraard drie in plaats van slechts één punt overhouden.

Het zal je inmiddels wellicht zijn opgevallen dat ik me sinds dit seizoen wat nadrukkelijker met onze vrije trappen bemoei. Na het vertrek van Christian Eriksen - die zijn vrije trappen vaak met rechts schoot - is Lasse Schöne een stuk opgeschoven in de hiërarchie van de vrije trappen. Het vaste groepje dat zich bij vrije trappen rond de bal verzamelt bestaat nu vaak uit Lasse, Siem de Jong en ik. Voor een keeper van de tegenpartij is het lastig omdat hij niet weet of een links- of rechtspoot gaat schieten.

Los van het feit dat ik een van de weinige linksbenige spelers in de selectie ben, wil ik me graag verbeteren in het nemen van vrije trappen. Met specialisten als Lasse en onze trainer Frank de Boer heb ik genoeg inspiratiebronnen om me heen. Toch moet je het vooral zelf doen. Eigenlijk is het heel simpel: alles valt of staat met veel oefenen. Je moet er ongelooflijk veel tijd in investeren om je trap uiteindelijk zo te perfectioneren dat het ook echt een wapen wordt. Je ziet aan iemand als Lasse hoe waardevol zo’n goede trap kan zijn. Tijdens, maar ook na de training steek ik dan ook de nodige tijd in het schaven aan mijn traptechniek. Op die manier probeer ik telkens iets belangrijker voor het team te worden.

Mijn hoofdtaak is aanjagen, ballen afpakken, het spel verdelen en af en toe iemand vrijspelen of een assist geven. Het maken van doelpunten en nemen van vrije trappen zijn daar de volgende stappen in. In iedere wedstrijd krijg je meestal wel een paar schietkansen of vrije trappen. Dat zijn goede mogelijkheden om te scoren. Hoe beter mijn trap, des te groter de kans op een doelpunt. Hopelijk gaat mijn gemiddelde dan uiteindelijk vanzelf omhoog.

Ik ben overigens wel benieuwd hoe Christian Eriksen en Gregory van der Wiel straks reageren als ik voor het eerst uit een vrije trap scoor. Laatst zag ik op twitter dat ze reageerden op een tweet van Ajax Life waarin het over mijn rol bij vrije trappen ging. Ze zullen er ongetwijfeld weer een dolletje over maken. Net zoals ze eerder deden toen mijn eerste goal lange tijd uitbleef. Wat dat betreft ligt er voor mij een mooie uitdaging.

Meld je aan voor de Ajax Nieuwsbrief via onderstaande link

Aanmelden Ajax Nieuwsbrief