Menu

Scorende Van der Vaart leidt Ajax met strakke hand

In het Nederlands Elftal scoorde hij al drie keer op rij en in de achtste competitiewedstrijd, vrijdagavond tegen FC Volendam, verloste Rafael van der Vaart vooral zichzelf door zijn eerste en direct ook maar zijn tweede doelpunt voor Ajax te maken. De aanvoerder zag dat zijn ploeg overigens eenvoudig won van de mannen uit het Palingdorp, 5-1.

Trainer Ronald Koeman zei vorige week nog dat hij zich geen zorgen maakte om Rafael van der Vaart. Dat hij nog 'droog' stond, maakte op zich niet zoveel uit. Terecht naar vanavond bleek. Toch zal het de trainer goed doen dat zijn jonge aanvoerder nu wel het doel wist te vinden. Maar behalve zijn twee treffers, was de spelverdeler ook subliem in het versturen van slimme passjes.

Voor Van der Vaart viel al na vijf minuten wat te vieren. Tom Soetaers bracht de bal, nadat Maxwell met fraaie passeerbewegingen was doorgestoomd tot het vijandelijke strafschopgebied, keurig voor het doel. Daar sprong Wesley Sonck boven zijn opponent uit en kopte de 1-0 binnen.

Keurig volgens het scenario, dat van een vroeg Ajax-doelpunt uitging. Maar Julien Escudé gooide eigenhandig het script om. De Fransman kreeg de bal maar niet weg en ondanks zeer goede reddingen van Bogdan Lobont drukte Dion Esajas de bal alsnog over de doellijn. Het stond weer gelijk, al na dertien minuten spelen.

,,En dat maakt mij boos”, aldus een daarover teleurgestelde Koeman. ,,Die slechte momenten bepalen of je wel of niet een ronde verder gaat in de UEFA Champions League. Zo’n tegendoelpunt doet pijn. Ons probleem is na een doelpunt honderd procent door te gaan. Volendam maakte dan nog net zelf de 1-1, maar ik dacht dat wij ze daarbij aardig hielpen.”

Overigens kwam Volendam verder bijna niet meer in het spel voor, op wat korte momenten na. Daarvoor had Ajax simpelweg een surplus aan kwaliteit ten opzichte van de gasten. Van der Vaart drukte dat kwaliteitsverschil zelf uit. Met twee doelpunten binnen zes minuten gooide de Heemskerker de wedstrijd op slot, 3-1.

In de tweede helft kon Koeman de rest van het scenario zoals hij van te voren had bedacht, uitvoeren. De trainer bracht Zdenek Grygera in het veld. Hij wilde de Tsjech met het oog op de Champions-League-ontmoeting van komende woensdag al wat speelminuten gunnen. Dat kon alleen als de stand er naar was. En daar had Van der Vaart dus voor gezorgd. Escudé, die al enkele dagen last had van zijn rug, kon rust pakken.

Vijf minuten later maakte ook Johnny Heitinga zijn rentree in het eerste van Ajax. ,,Dat was een premie voor hem”, legde Koeman na afloop uit. ,,Hij verdiende die invalbeurt. Hij is helemaal terug en speelde in Zweden een prima partij. Natuurlijk doet het wel pijn dat ik daardoor Wesley Sneijder op de bank moest laten zitten. Maar Wesley weet ook dat niemand belangrijker is dan het team.”

De laatste wissel die Koeman toepaste was namelijk die van Nicolae Mitea voor Soetaers. De kleine Roemeense buitenspeler maakte zijn invalbeurt helemaal waar door bij zijn eerste actie twee man te passeren en via de paal binnen te schieten, 4-1. Na zijn treffer vloog hij in een streep in de armen van assistent-trainer Ruud Krol en stond ook Koeman op om zijn jonge pupil een welverdiende aai over de bol te geven. Alles liep tenslotte zoals bedoeld.

De vijfde goal van Ajax was er één waar de teamspirit vanaf droop. Met opnieuw Van der Vaart aan de basis met de beslissende pass ontving Sonck de bal. De Belg omspeelde Van Westerop en wachtte vervolgens tot verbazing van het hele stadion erg lang met zijn volgende actie. Maar toen begreep iedereen het. Sonck wachtte op Trabelsi. De Tunesiër die al twee keer eerder in de wedstrijd doelrijpe kansen kreeg, was ingeschoven en kon na de breedtepass van Sonck de bal over de doellijn schieten, 5-1.

Aanvoerder Rafael van der Vaart deed er nog een schepje teamgeest bovenop. Toen Ajax in de slotminuut een vrije trap kreeg te nemen, zond de middenvelder Ibrahimovic heen om de teruggekeerde Johnny Heitinga de kans te geven diens rentree helemaal glans te geven. Heitinga mocht aanleggen, niet Ibrahimovic. Jammer genoeg ging scheidsrechter Wiedemeijer niet mee in die sportieve gedachtengang, want hoewel de Volendamse muur veel te vroeg kwam inlopen, mocht Heitinga de vrije trap niet overnemen.

Kort daarna blies de scheidsrechter voor het einde van de wedstrijd en had Ajax zijn positie op de ranglijst wederom verstevigd.