Menu
'Scouting naar een hoger plan brengen'

'Scouting naar een hoger plan brengen'

Henk Veldmate (59) is sinds kort actief als hoofd scouting bij Ajax. Na ruim drie decennia bij FC Groningen staat hij de komende zes jaar in Amsterdam onder contract. Aan de hand van een aantal onderwerpen deelt hij zijn ideeën voor de toekomst.

Gunfactor
,,Mensen dachten altijd dat ik onlosmakelijk aan Groningen verbonden was. Natuurlijk ligt mijn hart bij die club, ik heb er immers jaren gevoetbald en ben er later in allerlei functies werkzaam geweest. Ik heb daarom een heel sterke band met Groningen. Maar het is ook werk, en dat kan je ook ergens anders doen. De overstap naar Ajax zie ik als een soort beloning voor alles wat ik in ruim dertig jaar bij Groningen heb gedaan. Dat ik op mijn leeftijd nog zo’n mooie en uitdagende stap naar de Nederlandse top kan maken, is prachtig. Het geeft me een heel goed gevoel dat iedereen me deze stap gunt. Dat is uiteraard mooi, maar nu begint het eigenlijk pas. Er ligt hier bij Ajax een enorme uitdaging.”

Verschillen
,,De verschillen tussen Ajax en FC Groningen zijn groot. Dat zie je overal in terug. De impact die Ajax op de buitenwereld heeft is enorm. Mijn start in Amsterdam viel samen met de spannende titelstrijd. Dan merk je aan alles hoe dat binnen de hele organisatie leeft. Een ander belangrijk verschil tussen Ajax en Groningen is de plek van de jeugdopleiding en de scouting. Bij Groningen is de scouting de levensader van de club. De eigen opleiding is daar aanvullend op. Bij Ajax is het natuurlijk precies andersom. De wereldberoemde jeugdopleiding is de levensader, al speelt scouting daar ook een wezenlijk onderdeel in. Het is belangrijk dat de grootste talenten bij Ajax in de opleiding komen.” 

Hard werken
,,Ik ben geen toverdokter of een wondermiddel. Ik ben wel iemand die op basis van heel hard werken en een goed internationaal netwerk op termijn van toegevoegde waarde kan zijn. Dat zei Marc Overmars ook toen hij mij benaderde. Als ik iets doe, dan doe ik het met mijn hele ziel en zaligheid. Daarin ben ik een echte sportman. Bovendien ben ik een teamplayer.”

Na ruim dertig jaar FC Groningen is Henk Veldmate sinds 1 februari werkzaam bij Ajax.
Na ruim dertig jaar FC Groningen is Henk Veldmate sinds 1 februari werkzaam bij Ajax.

Hoger plan
,,Mijn opdracht bij Ajax is om de scouting naar een hoger plan te brengen. Er moet uiteindelijk een elftal staan dat zich kan meten met de beste teams, ook internationaal. Het eerste elftal moet de doelstellingen van de club kunnen beantwoorden. Die ambitie moet parallel lopen met wat je als club nastreeft met de jeugdopleiding en de scouting. Daar zit nog wel wat ruimte voor verbetering in. Een supporter zal niet merken als we op dat vlak achter de schermen wat zaken herstructeren. Maar een dergelijke verandering moet er op termijn wel voor zorgen dat het niveau van de scouting en opleiding nog verder omhoog gaat. En dat moet zich uiteindelijk in het eerste elftal gaan uitbetalen.”

Puzzel
,,De scouting moet zorgen voor aanvulling op posities waarin de eigen opleiding op een bepaald moment niet kan voorzien. Het draait altijd om één of meerdere puzzelstukjes die een selectie compleet moeten maken. Daarbij moeten scouts, net als voetballers en trainers, de ambitie hebben om zich steeds verder te ontwikkelen. Een scout moet per definitie nieuwsgierig zijn. Niet alleen in mensen, maar ook in nieuwe technieken en ontwikkelingen. Neem bijvoorbeeld het werken met data. Dat wordt steeds belangrijker. Het speelt een rol in de keuze of een speler wel of niet geschikt is.”

Kwantiteit versus kwaliteit
,,Bij scouting gaat het altijd om twee aspecten: kwantiteit en kwaliteit. Als ik voor FC Groningen wedstrijden bezocht waren er soms wel zes spelers die interessant waren. Op beide fronten is dat bij Ajax anders. Daar zijn vaak maar één of twee spelers geschikt voor het niveau van Ajax. En dat spelen karakterologische eigenschappen ook nog eens belangrijke rol. De druk bij Ajax is immers vele malen hoger dan bij Groningen. Daar moet een speler wel om kunnen gaan. Een club als Ajax heeft dus een kleinere vijver waaruit het kan vissen en dan moeten die spelers ook nog eens aan hogere eisen voldoen.”

Suarez
,,Of ik het nu wil of niet: mijn naam zal altijd verbonden zijn met die van Luis Suarez. Al heeft hij er met zijn kwaliteiten en enorme drive natuurlijk zelf voor gezorgd dat hij zich na FC Groningen ook bij Ajax en Liverpool verder heeft ontwikkeld tot een speler van wereldklasse, die hij nu bij FC Barcelona is. Het verhaal is bekend: we gingen destijds eigenlijk voor een andere speler kijken, maar kenden hem al wel en wisten dat we ook hem aan het werk konden zien. Destijds was het nog mogelijk om zo’n groot talent op die (relatief late, red.) leeftijd naar Groningen te halen. Tegenwoordig is dat nauwelijks meer mogelijk. Door alle ontwikkelingen worden spelers op steeds jongere leeftijd gescout. Onderschat de rol van zaakwaarnemers daarbij niet. Je moet daar als club rekening mee houden.” 

Transferwindow
,,Als hoofd scouting ligt mijn prioriteit bij de scouting betaald voetbal. Via die weg moeten we spelers vinden die zo goed als direct inzetbaar zijn in het eerste elftal. Verder werk ik nauw samen met het hoofd van onze jeugdscouting (Patrick Ladru), de directie (met name Marc Overmars) en de technische staf. Ik heb een contract voor zes jaar getekend. Het is een klus voor de lange termijn. Op veel gebieden begint het nu pas, al is het natuurlijk wel zo dat ik zometeen tijdens de transferwindow bij het aantrekken van nieuwe spelers betrokken zal zijn. Daar speel ik vanaf nu een rol in, die na verloop van tijd groter zal worden. Ik verwacht dat het op termijn gaat opleveren wat we er ons met elkaar van voorstellen.”

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees