Menu

Seedorf bevrijdt Oranje tegen Cyprus

NICOSIA (ANP) - Oranje heeft de eerste zege op weg naar het WK van 200 voor de wedstrijd van woensdag tegen Portugal. Al zullen we dan we2 op zak. In Nicosia versloeg het Nederlands voetbalelftal Cyprus met 4-0. Maar het spel was net als tegen Ierland in de eerste wedstrijd van de kwalificatie niet overtuigend. Invaller Seedorf brak in de 69e minuut de ban met een prachtige vrije trap. Een cruciale zege voor Nederland, omdat woensdag in Rotterdam Portugal de tegenstander is.

De wedstrijd kende een voorspelbaar verloop. Nederland viel aan en Cyprus verdedigde alleen maar. Oranje liep zich stuk op de Cypriotische muur en had de grootste moeite daar doorheen te komen. Cyprus speelde zeer compact, waardoor de ruimtes om te voetballen voor Nederland erg klein waren. Het middenveld had te weinig creativiteit, vooral doordat Davids de rol van spelverdeler had. Dat is zijn kracht niet.

Nederland miste overduidelijk een breekzijzer, zoals Van Hooijdonk of Hasselbaink. Van Gaal koos voor Vennegoor of Hesselink, maar Lange Jan is een ander type speler. Oranje had Van Hooijdonk goed kunnen gebruiken. Hij heeft een perfecte vrije trap in zijn benen en is zowel in de lucht als over de grond altijd gevaarlijk.

De ruimte lag op de vleugels, maar Overmars en met name Talan speelden flets. Kluivert was voorin eenzaam. De aansluiting van het middenveld was niet goed en nummer tien Ronald de Boer kwam niet uit de verf. Oranje speelde zeer aanvallend, met een centrale verdediger (Frank de Boer) en voor hem Reiziger als mandekker.

Van Bronckhorst en Bosvelt moesten als backs opkomen en de ruimtes op het middenveld benutten. Daar kwam weinig van terecht. Nederland kreeg desondanks wel tien mogelijkheden in de eerste helft. Cocu schoot naast, Talan over, Kluivert mikte de bal in de handen van de keeper nadat hij door Overmars was vrijgespeeld. Even later kreeg de laatste opnieuw een riante mogelijkheid. Kluivert speelde zichzelf handig vrij, maar schoot vervolgens over.

Overmars stuitte daarna twee keer op de Cypriotische keeper, Ronald de Boer (over) en Cocu en Kluivert waren ook niet trefzeker. Het spel van Oranje was niet verrassend genoeg Cyprus te overrompelen. Een schande was dat niet, want de tijd dat Cyprus een nihilistische tegenstander was, is allang voorbij. De ploeg miste maar net EURO 2000 en was in de kwalificatiereeks te sterk voor Spanje.

Nederland begon de tweede helft zeer zwak. Opnieuw was de ploeg creatief onmachtig. Bovendien was de passing erg slordig. Echte kansen kreeg Oranje niet, het bleef bij schoten op doel van Overmars, Ronald de Boer en een mislukte vrije trap van Frank de Boer. Cyprus kreeg in de 65e minuut nota bene de mooiste kans van de wedstrijd. Agathocleous verzilverde hem niet.

Nederland kwam los in de laatste twintig minuten, mede door tactische omzettingen. Seedorf verving Talan en ging achter Kluivert spelen, waardoor Ronald de Boer naar de rechterkant ging. Seedorf stond net tien minuten in het veld, toen hij met een prachtige vrije trap de score opende in de 69e minuut. Dat hij de vrije trap nam in plaats van Frank de Boer, zei veel over de vorm van de dragende spelers.

Daarna was Oranje bevrijd. Seedorf maakte 2-0, Overmars 3-0 en Kluivert 4-0. De score had nog groter kunnen uitvallen. Oranje speelde zeer moeizaam, maar behaalde met het oog op de wedstrijd woensdag tegen Portugal een belangrijke winst.