Menu
Seedorf blikvanger op de Toekomst

Seedorf blikvanger op de Toekomst

De Ajax Open Dag kende een geweldige afsluiter met een wedstrijd tussen Lucky Ajax en de SuriLegends. Op een volgepakt sportcomplex de Toekomst, waar elk stoeltje was bezet, speelde een team van Ajax-coryfeeën een oefenduel met de zogeheten SuriLegends, een team bestaande uit voetballers die geboren zijn in Suriname, of waarvan tenminste één van de ouders is geboren in het Zuid-Amerikaanse land.

De vele Ajax-fans zagen bij Lucky Ajax onder meer de gebroeders Rob en Richard Witschge, John Bosman, Ronald de Boer, Bryan Roy, Orlando Trustfull en Kiki Musampa meedoen. Laatstgenoemde, in 1996 maker van het allereerste Ajax-doelpunt ooit in de Amsterdam ArenA, bezorgde Ajax in de eerste helft een 2-0-voorsprong. Ook bij de SuriLegends speelden enkele oud-Ajacieden. Stanley Menzo verdedigde het doel, maar de meeste aandacht ging toch uit naar Edgar Davids en Clarence Seedorf. Beide spelers wonnen met Ajax in 1995 de Champions League en speelden in 1998 de Champions League-finale tegen elkaar. Op slechts enkele honderden meters van sportcomplex De Toekomst, in de Amsterdam ArenA, versloeg Seedorfs Real Madrid het Juventus van Edgar Davids met 1-0.

En of ze nu spelen in San Siro of op De Toekomst, het spelplezier is voor beiden nog altijd even groot. Davids deed zijn bijnaam ‘de Pitbull’ regelmatig eer aan, terwijl Seedorf, zoals we van hem gewend zijn, de lijnen uitzette op het middenveld. In de tweede helft namen de SuriLegends het initiatief over. Nadat Seedorf zelf de 2-1 op het scorebord had gezet, nam Lucky Ajax nog wel een 3-1-voorsprong maar deze bleek uiteindelijk onvoldoende voor de overwinning. Ondanks het inbrengen van oude helden als Simon Tahamata en Dick Schoenaker moest Lucky Ajax steeds verder terug. Nadat Orlando Engelaar de 3-2 maakte, deed vooral de daarop volgende gelijkmaker terugdenken aan de gouden jaren negentig. Davids zette de aanval op, speelde Seedorf aan in het strafschopgebied, waarna de laatste zijn ploeggenoot Davids met een puntgave kaats vrij zette voor de Lucky Ajax-doelman: 3-3.

SuriLegend Edgar Davids vocht felle duels uit met Ronald de Boer. SuriLegend Edgar Davids vocht felle duels uit met Ronald de Boer.

Dat de SuriLegends er in de slotseconden nog met de overwinning (4-3) vandoor gingen, maakte het publiek niets uit. De jongste aanwezige Ajacieden mochten dan nog niet geboren zijn toen de meeste spelers furore maakten in Europa, het blijft een voorrecht om spelers als Seedorf en Davids met eigen ogen te zien scoren.

Seedorf had het uitstekend naar zijn zin gehad: ,,Het was leuk om weer terug te zijn, en dan nog op een Open Dag. Heel gezellig om bij de club te zijn waar het voor mij allemaal is begonnen. Daarnaast is het altijd leuk om een bijdrage te kunnen leveren aan de Suriprofs, ze zijn zich nu aan het reorganiseren zijn voor een mooie toekomst. Om zodoende het verschil te kunnen maken voor diegene die dat nodig hebben in Suriname. Deze wedstrijd was in ieder geval mooi om mee te maken. Ik heb de afgelopen anderhalve maand niks gedaan dus het was even zoeken naar het ritme. Maar het was gezellig.”

De verrichtingen van Ajax worden ook door Seedorf nauwlettend gevolgd. ,,Ik blijf altijd de ontwikkelingen volgen, natuurlijk ook omdat hier voor mij is begonnen. Mooi om te zien dat er ook vandaag weer veel jeugd aanwezig was.”

Tekst: Ajax.nl/Thijs Nabben
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees

John Bosman was van de partij bij Lucky Ajax. John Bosman was van de partij bij Lucky Ajax.
De Lucky Ajax-leiders Werner Schaaphok en Sjaak Swart (links) volgen de verrichtingen geconcentreerd. De Lucky Ajax-leiders Werner Schaaphok en Sjaak Swart (links) volgen de verrichtingen geconcentreerd.
Lucky Ajacied Kiki Musampa ontvangt felicitaties na een van zijn doelpunten. Lucky Ajacied Kiki Musampa ontvangt felicitaties na een van zijn doelpunten.
Davids helpt Ronald de Boer, na een fel duel, weer op de been. Davids helpt Ronald de Boer, na een fel duel, weer op de been.
De SuriLegends vieren op hun beurt een eigen (doelpunten)feestje. De SuriLegends vieren op hun beurt een eigen (doelpunten)feestje.
Davids in gesprek met scheidsrechter Ben Kraanen. Davids in gesprek met scheidsrechter Ben Kraanen.