Menu

Seedorf helpt Jong Ajax aan winst

Jong Ajax sprong tegen PSV zeer slordig met de kansen om, dreigde lang het slachtoffer te worden van het gebrek aan doeltreffendheid maar won uiteindelijk wel: 3-1. Twee schitterende goals van Stefano Seedorf na rust (1-1) gaven de doorslag.

De ploeg van coach Gerard van der Lem speelde een weergaloze eerste 25 minuten. Kans op kans kregen de jonge Ajacieden tegen het fysiek sterkere PSV. Maar hoe mooi Ajax ook de aanvallen opzette, de aanvallers kregen de bal er niet in. Op Nourdin Boukhari na, die in de 15de minuut de bal aannam op de rand van het strafschopgebied, van zijn man wegdraaide en de bal met een schuiver langs PSV-keeper Lenaerts in het doel werkte.

In de tien minuten die volgden liep Ajax de Eindhovenaren volledig onder de voet. Van der Lem had Michael Krohn-Dehli in de spits geposteerd. Zijn bewaker was de kop grotere en vele kilo's zwaardere Jürgen Dirkx. Het duel aangaan was voor Krohn-Dehli dan ook zinloos. De jonge Deen trok dan maar telkens naar buiten of hij liet zich terugzakken, waardoor er ruimte kwam voor loopacties van de spelers om hem heen. De tactiek werkte en keer op keer sneden de Ajacieden door de PSV-defensie heen. Kiran Bechan werd de diepte ingestuurd, de rechtsbuiten nam goed aan maar zijn doelpoging eindigde bijna op het balkon van de bestuurskamer van De Toekomst, waar onder andere John van 't Schip, Jari Litmanen, Danny Blind, Johan Cruijff en Marco van Basten de verrichtingen van de Ajax-talenten gadesloegen.

Een minuut later verzond Johnny Heitinga een prachtige dieptepass op Boukhari, die het met een subtiel lobje probeerde dat net naast ging. Weer even later begon Wesley Sneijder aan een solo die hem tot de rand van het penaltygebied bracht. Ook de inzet van de middenvelder was niet nauwkeurig genoeg.

Toen de PSV-ers na 25 minuten op het scorebord keken, moeten ze erg opgelucht zijn geweest dat er nog steeds maar een 1-0 achterstand te lezen viel. Dit tot ongenoegen van Gerard van der Lem. ,,Het had toen al 3-0 moeten staan'', vond de trainer. ,,Wij denken nog wel eens als we drie grote kansen missen dat we de volgende drie wel maken. Je moet ze meteen maken, en dan mag je de kans op 4-0 en 5-0 misschien wel eens missen. Het werd allemaal te frivool en te slordig. Ik vond dat PSV terecht op 1-1 kwam.''

Jong PSV heeft met spits Klaas-Jan Huntelaar wel een echte goaltjesdief. Na slecht uitverdedigen van keeper Joey Didulica produceerde de Eindhovense aanvaller nog een slap schotje dat door de doelman makkelijk gepakt kon worden, twee minuten later was het wel raak. Kiran Bechan verloor de bal en probeerde dat te herstellen ten koste van een overtreding. De vrije trap werd nog gekeerd door Didulica maar Huntelaar kon de rebound eenvoudig inkoppen. ,,Het rendement van Huntelaar was dus veel hoger dan dat van ons'', zei Van der Lem. ,,Wij hadden wel acht kansen nodig om een keer te scoren, PSV maar twee of drie.''

Het spel van Jong Ajax werd na de treffer van Jong PSV ook steeds slordiger. De beste mogelijkheden waren dan ook voor de Eindhovenaren. Alleen Bechan zorgde nog voor gevaar, toen hij vlak voor rust de paal raakte en Boukhari de rebound ook niet in het doel kreeg. Aan de andere kant kreeg PSV daarna ook meteen een kans. Ook nu stond de paal in de weg zodat het halverwege nog 1-1 was.

In de tweede helft, met Gabriel Mofokeng bij Ajax in de ploeg voor Heitinga, die met het eerste elftal naar Milaan afreist, was Ajax niet zo dominant meer als voor rust. Tot aan de 60ste minuut bepaalde PSV het spelbeeld. ,,Dit is ook zonder meer de sterkste tegenstander die we tot nog toe gehad hebben'', liet Van der Lem na afloop weten. ,,Hun voetbalopvatting is ook goed. Ze verdedigen vooruit, eigenlijk spelen ze het zelfde systeem als wij. Het was dan ook een nuttige wedstrijd.''

Vooraf had de trainer al aangegeven dat Ajax zijn surplus aan techniek en tactisch inzicht moest gebruiken om een voorsprong te bewerkstelligen voordat het fysiek sterkere PSV het lijf-aan-lijf-gevecht zou zoeken. ,,Maar we moesten al veel eerder dan we wilden de duels aangaan.''

Na een uur spelen kreeg Ajax weer de overhand. Met name Wesley Sneijder stond aan de basis van mooie combinaties, die echter nog niet het gewenste rendement opleverden. Totdat Stefano Seedorf binnen zes minuten tweemaal doel trof. ,,Dat waren fantastische goals'', vond trainer Van der Lem.

In de 72ste minuut passte Sneijder op Seedorf, die knap aannam en de keeper uitspeelde voor de 2-1. Even leek het beeld van de eerste helft zich te herhalen, toen PSV vlak na de Ajax-goal twee keer gevaarlijk voor Didulica opdook. Eerst redde de doelman zelf, vlak daarna kopte Huntelaar snoeihard op de paal. Het was weer Seedorf die het duel vervolgens besliste. De nummer 10 nam de bal prachtig aan en vanuit een moeilijke hoek schoot hij de 3-1 binnen.

PSV gaf het toen op. Kansen kregen beide teams niet meer. De wedstrijd eindigde nog triest voor oud-Ajacied Michael Lamey, die na een overtreding op Boukhari voor de tweede maal geel kreeg en dus van het veld moest.

Gerard van der Lem toonde zich zeer tevreden met de zege. ,,We staan bovenaan in een goede competitie.'' Naast de mooie treffers van Seedorf roemde hij ook het spel van verdediger Nigel de Jong en spits Krohn-Dehli.

Over zijn eigen toekomst kon de trainer, die naar Saudi Arabië kan, nog niet veel zeggen. ,,Zij hebben mijn overgang in de publicitieit gebracht. En ik wil ook wel graag, want als het helemaal rond komt, is het een prachtige baan. Maar de contracten van zowel mij als mijn medewerkers zijn nog niet helemaal in orde. En tot die tijd ga ik toch echt niet. Wij moeten wel voor drieënhalf jaar naar een ander land en een heel andere cultuur. Ik heb hier een wereldbaan bij een schitterende club, ik ben gelukkig, wat wil je nog meer?''