Menu
'Seizoen geslaagd als we winnen'

'Seizoen geslaagd als we winnen'

Henk ten Cate wond er geen doekjes om in zijn laatste perspraatje van het seizoen. Ajax moet AZ verslaan in de strijd om een Champions Leagueticket: ,,Als je het scorebord van Co erbij haalt, is het seizoen niet geslaagd als we ons niet plaatsen.''

Wat Ten Cate maar wilde zeggen is dat Ajax best op een goed seizoen kan terugkijken, maar dat de kille cijfers bepalen of de jaargang 2006-2007 ook geslaagd genoemd mag worden. Het principe van de scorebordjournalistiek dus, zoals dat 'geïntroduceerd' werd door Co Adriaanse, de oud-coach van zowel Ajax als AZ. Ajax behaalde immers evenveel punten als kampioen PSV, won de KNVB Beker en staat in de finale van de play-offs. Maar als de Amsterdammers zondag niet met 1-0 of meer van AZ winnen, staat de club met lege handen waar het gaat om het bereiken van de Champions League, het Europese toernooi waar de spelers het meeste van leren en de clubs het meeste kunnen verdienen.

,,De play-offs beschouw ik als de Europa Cup'', zei Ten Cate dan ook. ,,Het maakt niet uit hoe, als we zondag maar met minstens 1-0 winnen. In dit soort wedstrijden speel je niet om de schoonheidsprijs.'' En dat Ajax het doel weet te vinden tegen AZ, daar gelooft de oefenmeester wel in. ,,We hebben in de competitie maar één wedstrijd niet gescoord.''

Of Ten Cate over zijn aanvoerder Jaap Stam kan beschikken tegen AZ, wordt pas vlak voor het duel in de ArenA duidelijk. ,,Als het even kan, doen we het'', sprak Ten Cate over het opstellen van Stam. ,,Maar het moet verantwoord zijn. Zondag nemen we die beslissing.'' Urby Emanuelson is in ieder geval helemaal fit, zo bleek ook uit de training van vrijdag. ,,Heb je 'm zien lopen?'', vroeg Ten Cate rethorisch.

De 'puzzel' van de opstelling is deze keer gemakkelijker, zo bevestigde de Ajax-coach. ,,Al was het vorige week eigenlijk ook geen puzzel, want ik ken de kwaliteiten van mijn spelers natuurlijk wel. Ik wilde alleen de tegenstander niet wijzer maken dan hij al is.'' Feit blijft wel dat het met de van een schorsing terugkerende Edgar Davids en Gabri wat gemakkelijker kiezen is. ,,De opstelling heb ik helemaal in mijn hoofd'', aldus Ten Cate.