Menu
Seizoen krijgt nog staartje voor D1

Seizoen krijgt nog staartje voor D1

Voor Ajax D1 kan het seizoen dinsdag alsnog uitmonden in een prachtige jaargang. Die dag staat namelijk de beslissingswedstrijd op het programma tegen Feyenoord/Excelsior D1. De sportieve aartsrivalen eindigden na 22 duels exact gelijk met 53 punten. De winnaar van dinsdag is kampioen van de eerste divisie A.

Nadat Ajax D1 op 21 april de wedstrijd tegen ADO Den Haag met 2-3 had verloren, leken de titelkansen verkeken. Met nog twee duels te gaan was Feyenoord/Excelsior de Amsterdammers immers voorbij. Trainer Casimir Westerveld sprak na afloop van die nederlaag als volgt: ,,Ondanks dat we het kampioenschap waarschijnlijk zullen mislopen, hebben we een goed seizoen gedraaid. De spelers hebben goede stappen gemaakt en goed voetbal gespeeld. Het proces gaat boven het resultaat. Dat we de meeste doelpunten hebben gemaakt, ook veel meer dan onze concurrent Feyenoord, zegt ook wel iets.’’

Maar omdat Ajax de slotwedstrijd met 1-4 won en Feyenoord met 2-2 gelijk speelde tegen Utrecht, kan de competitie door Ajax D1 alsnog als kampioen worden afgesloten. ,,We hoorden het bij Alphense Boys, toevallig ook de club waar de beslissingswedstrijd wordt afgewerkt. Feyenoord speelde iets vroeger zodat we in de eerste helft al hoorden dat ze gelijk hadden gespeeld. Toen we zelf ook nog wonnen, waren de jongens zo blij." En dus komt er nog een beslissingswedstrijd.

Het seizoen kan een prachtig slot krijgen voor Casimir Westerveld en zijn D1. Het seizoen kan een prachtig slot krijgen voor Casimir Westerveld en zijn D1.

Om de titel te vergaren moet Ajax wel iets presteren, wat deze voetbaljaargang nog niet lukte: winnen van Feyenoord. ,,We waren in die wedstrijden weliswaar voetballend de betere, maar we verloren ze toch allebei", herinnert Westerveld zich. De trainer van de D1 keerde zondagavond laat met zijn team terug van een internationaal toernooi in Zweden waarin de eerste plaats werd behaald. Daarom kregen de jongens deze maandag een dag vrij. ,,De wedstrijd van morgen is wel spannend", verwoordt Westerveld de gevoelens van zijn pupillen. ,,Een heel seizoen hard werken komt nu op de laatste wedstrijd aan. Of je nu wint of verliest, het is een mooie ervaring. We gingen donderdag naar Zweden en kwamen zondagavond terug. Morgen moeten ze weer de hele dag naar school en dan 's avonds de wedstrijd tegen Feyenoord. Het is zwaar voor die jongens, maar met de moraal is niets mis. Ze willen graag."

Mochten de pupillen van Westerveld dindagavond kampioen worden, dan wacht in het eerste weekeinde van juni de strijd om het Nederlands kampioenschap met de twee andere kampioenen. Volgende week speelt Ajax D1 echter ook nog op een sterkbezet jeugdtoernooi in België. Maar eerst het titelduel: ,,Het geloof is er, het enige puntje is dat het fysiek niet top is. Het is een lang seizoen. Van te voren maak je een planning met toernooien, maar dan houd je geen rekening met dit soort beslissingswedstrijden op een doordeweekse avond. Wij spelen vanuit het voetballend vermogen en daar moet je wel fit voor zijn. We zullen zien hoe het dinsdagavond gaat."

De beslissingswedstrijd Ajax D1 - Feyenoord D1 is rechstreeks via Ajax Exclusive TV te volgen. De aftrap is om 18:30 uur op het complex van Alphense Boys.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees (boven) en Louis van de Vuurst