Menu

Seizoenouverture tegen Roda JC

In de competitie-opening van het seizoen 2001-2002 speelt Ajax komende zondag in eigen huis tegen Roda JC. Roda JC eindigde vorig seizoen op een keurige vierde plaats, twee punten achter Ajax. De internet-redactie zet de feiten even op een rijtje. Later in de week zal Co Adriaanse zijn licht over de eerste competitiewedstrijd laten schijnen.

Vorig jaar won Ajax tamelijk eenvoudig van Roda JC. Met snel en agressief spel zette de thuisploeg de gasten met 4-2 opzij. Tomas Galasek, Cristian Chivu, Rafael van der Vaart en Brutil Hose namen de vier doelpunten voor hun rekening, maar de voorgaande jaren ging het niet zo eenvoudig tegen de Limburgers.

In oktober 1999 liet Ajax de winst nota bene aan Roda, dat op alle fronten beter was dan een destijds onervaren Ajax. Door zeer goed keeperswerk van Fred Grim bleef het verlies tot een minimum beperkt (1-2). Het jaar daarvoor was de uitslag exact andersom. Door snelle treffers van Wamberto en Benni kwam Ajax op 2-0, maar Van Houdt bracht Roda dichterbij en hield de spanning erin. Ook in 1997 trok Ajax aan het langste eind na een zeer spannend duel, 1-0.

Afgelopen zondag speelde Roda de laatste voorbereidingswedstrijd tegen Charlton Athletic en won met 2-1 door twee doelpunten van Tom Soetaers. Roda speelde in de volgende opstelling: Kalac - Senden - Vrede - Vandenbroeck (25e Jerome Colinet) - Soetaers (69e van der Luer) - Nygaard - Lachambre (61e Lawal) - Berglund (81e Sonko) - van Dessel - Anastasiou - Luypers (35e Rudge). Lypers verliet het veld met een knieblessure, waarvan de ernst nog niet bekend. En ook Vandenbroeck verliet geblesseerd - hij brak zijn neus - het veld.

In een eerder oefenduel verloor de ploeg uit Kerkrade met 2-0 van KRC Genk, de club van oud-Roda trainer Sef Vergoossen. Roda JC nam aan het einde van vorig seizoen afscheid van Vergoossen.

Groninger Jan van Dijk werd zijn opvolger. Met Van Dijk senior kwam ook zoon, en jeugdinternational Gregoor van Dijk mee naar het Parkstad Limburg Stadion. Behalve de Nederlandse middenvelder trokken ook de Belg Jerome Colinet en de Zweed Fredrik Berglund naar Kerkrade.

Het gevoeligste verlies op de transfermarkt leed Roda met het vetrek van verdediger Ramon van Haaren naar Feyenoord. De Hongaarse Gabor Torma vertrok op zijn beurt naar FC Groningen.

Op de vernieuwde website van Roda JC laat trainer Jan van Dijk weten dat de groep toe is aan de competitie. Met de start van de competitie komt er spanning, meer sfeer en entourage en dat is wat Roda J.C. nodig heeft om ook tot in de details de puntjes op de i te zetten, aldus de nieuwe oefenmeester.

Of Ajax Roda JC daar zondag de gelegenheid voor geeft, valt te betwijfelen. Voor eigen publiek zal Ajax de sterren van de hemel willen spelen om het verlies in de laatste thuisduel tegen Celtic een beetje naar de achtergrond te verdrijven.