Menu

Selectie ondergaat zweettest van Gatorade

De Ajax-selectie onderging vandaag een zweettest. Deze test geeft de spelers beter inzicht in hun vochthuishouding tijdens een fysieke inspanning. De test werd uitgevoerd in samenwerking met het Gatorade Sports Science Institute. De sportdrank Gatorade is een 'official supplier' van Ajax.

De spelers moesten zich vandaag voor de training allereerst laten wegen en tevens urine inleveren. Vervolgens werden er zogenaamde ‘patches’ (plakkers) op het lichaam van de Ajacieden geplakt. Na de training werden er uit de plakkers op het lichaam monsters genomen die voor onderzoek naar het laboratorium van het GSSI worden gestuurd.

Spelers verbranden tijdens de trainingen en wedstrijden onder andere vocht, koolhydraten en elektolyten (zout). De test is een instrument om zichtbaar te maken hoeveel vocht en welke stoffen in dat vocht de spelers verliezen. Het is voor de medische staf van Ajax belangrijk om te weten of bepaalde spelers meer of minder vocht tot zich moeten nemen om optimaal te kunnen presteren.

Hoofd van de medische staf van Ajax Edwin Goedhart is ervan overtuigd dat goed drinken ertoe kan bijdragen dat spelers aan het einde van de wedstrijd geconcentreerd blijven en net dat stapje extra kunnen doen als het erop aankomt. ,,In de topsport en dus ook in het voetbal maken de details het verschil tussen winnen en verliezen. Daarom doen we ook deze test. Ik verwacht absoluut geen grote onderlinge verschillen tussen de spelers. Ajax wil alleen niets aan het toeval overlaten. Het gaat om de details en daarom is zo’n test van belang. We zullen eerst de resultaten afwachten en mogelijkerwijs de vochthuishouding van een enkele speler reguleren.”

Het GSSI is een onafhankelijke vraagbak voor professionals in de sport en doet al vijftien jaar wetenschappelijk onderzoek naar zaken als vochtherstel en sportpresataties. Het instituut van Gatorade werkt ook samen met Real Madrid, AC Milan, Manchester United en Barcelona.

Website GSSI >>