Menu
Senegalees  team brengt veel sfeer mee

Senegalees team brengt veel sfeer mee

Vijftien scholieren van een door Acapes opgezet opleidingscentrum speelden donderdag tegen een selectie B-junioren van Ajax op de Toekomst. De sfeer was optimaal, de Senegalezen konden ook na de dik verloren wedstrijd de heupen nog laten draaien.

De jongelingen zijn een week te gast bij Oxfam Novib in Nederland waar ze vooral de sportcultuur opsnuiven. Zo waren ze al op bezoek in Zeist en speelden ze woensdagavond een wedstrijd tegen de jeugd van Roda JC.

De Senegalese spelers halen alles uit de kast tegen de Ajacieden. De Senegalese spelers halen alles uit de kast tegen de Ajacieden.

Dat duel tegen de Roda-jeugd wonnen ze en de grote vraag was na afloop waar en hoe ze die prestatie konden vieren. Maar ja, heel uitbundig vieren was natuurlijk niet echt mogelijk, want op donderdagochtend stond immers in Amsterdam een heuse clinic op het programma. John van den Brom en Frank de Boer leidden de voetballers, die niet gewoon zijn om op een groen veld te spelen en om schoenen aan hun voeten te hebben. ,,We hebben de training op onze manier en op hun manier gedaan", blikte Van den Brom, hoofd jeugdopleiding bij Ajax, terug op de ochtend. ,,We stonden te klappen en dansen op het veld."
Later in de middag bij de wedstrijd zag je terug dat het spelen op schoenen en de voor hun harde ondergrond zijn tol eisten. Drie jongens hinkten, nog tijdens de wedstrijden tegen de B-junioren van Ajax, geholpen door fysiotherapeuten vroegtijdig richting kleedkamer.

De coach van Acapes werd jaren geleden door zijn oom naar de school gestuurd. Hij maakte deel uit van jeugdbendes, had het thuis niet al te best, maar wilde iets anders met zijn toekomst dan tot crimineel uitgroeien. Nu is hij de trotse coach van de school. De coach van Acapes werd jaren geleden door zijn oom naar de school gestuurd. Hij maakte deel uit van jeugdbendes, had het thuis niet al te best, maar wilde iets anders met zijn toekomst dan tot crimineel uitgroeien. Nu is hij de trotse coach van de school.

Te juichen viel er voor de Senegalezen ook nog. In de tweede helft wisten zij nog twee keer te scoren. De Amsterdamse talenten zetten daarna weer een tandje bij en won vervolgens met 7-2, maar daar ging het vandaag niet om. ,,Dit was hartstikke leuk om te doen", vond coach Bryan Roy. ,,De Senegalese jongens kunnen best aardig voetballen, maar ze komen duidelijk kracht tekort."
Toch waren ze snel weer op krachten. Want toen Jan Douwe Kroeske, die in Dakar heeft gezien hoe Acapes in Senegal werkt, de beker aan Ajax en de medailles aan alle spelers uitreikte, swingde de ploeg er al weer op los. De Amsterdammers stonden er aanvankelijk nog wat houterig naast, maar dat was snel over. Ook zij konden niet stil blijven staan en deden met hun tegenstanders mee.
Aanvoerder Johan vond leuk om te doen. ,,Het is leuk omdat dit team zo vrolijk is en zo veel plezier heeft. Want ik denk niet dat wij zingend en dansend het veld af gaan als we hebben verloren."
Nog twee dagen mag de Afrikaanse groep de Hollandse cultuur proeven. Dat brengt ze vrijdag bijvoorbeeld naar een bowlingbaan in Amsterdam.

Voor, tijdens en na de wedstrijd zorgen Senegalese trommelaars voor een geweldige sfeer. Voor, tijdens en na de wedstrijd zorgen Senegalese trommelaars voor een geweldige sfeer.