Menu
Sensatie in Friesland maar geen winnaar

Sensatie in Friesland maar geen winnaar

In een bij vlagen krankzinnige wedstrijd heeft Ajax in Friesland gelijkgespeeld. Na een 2-1 ruststand voor Heerenveen kwamen de Amsterdammers direct na rust op gelijke hoogte maar verloor het ook al snel doelpuntenmaker Thulani Serero die met een rode kaart werd weggestuurd. Daarna was het overleven voor de ploeg van trainer Frank de Boer en daarin slaagde het jonge team ternauwernood: 2-2.

Van een normale voorbereiding op de wedstrijd was zondag voor Ajax geen sprake. Vanwege een defect aan de Ketelbrug arriveerde Ajax bijna een uur later dan gepland bij het Abe Lenstra Stadion in Heerenveen. Scheidsrechter Pol van Boekel besloot daarom de aanvangstijd een kwartier uit te stellen naar 16:45 uur.

Bij sc Heerenveen deed zich het zeldzame gegeven voor dat het voor deze speelronde meer punten dan doelpunten had; twee om één. Ajax daarentegen bleek in de eerste drie duels een ware doelpuntenmachine met 13 goals, waarvan Tobias Sana en Siem de Jong elk drie goals voor hun rekening hadden genomen. Ook tegen sc Heerenveen stonden beide Ajacieden in de voorhoede, met dit keer Derk Boerrigter als derde aanvaller in hun linie. De linksbuiten startte voor het eerst in de basis sinds het herstel van zijn rugblessure. Ook nieuw, weliswaar op de bank en (bij aanvang) niet in het veld, was Ilan Boccara. De 19-jarige Nederlands jeugdinternational kwam op 20 juli naar Ajax.

Voor zijn ogen ontspon zich een chaotische eerste helft, waarin Ajax aanvankelijk het beste van het spel had; al had Heerenveen na een foute pass van Christian Eriksen een goede kans om al in de vijfde minuut op voorsprong te komen. Die kans benutten ze niet en het leek een voorbode voor de rest van de eerste helft, waarin zich een langgerekt foutenfestival afspeelde voor de uitverkochte Friese tribunes. Alderweireld tikte in de elfde minuut de bal uit een vrije trap van Eriksen nipt over, maar twee minuten later nam Ajax wel de – op dat moment - verdiende voorsprong toen Thulani Serero via El-Akchaoui de openingstreffer liet noteren.

Ilan Boccara maakte in het Abe Lenstra Stadion zijn debuut in Ajax 1. Ilan Boccara maakte in het Abe Lenstra Stadion zijn debuut in Ajax 1.

Twee minuten later had de Zuid-Afrikaanse Ajacied de marge moeten vergroten, toen hij alleen op doelman Nordfeldt afkwam. Serero schoot echter op de paal en in de rebound was Siem de Jong veel te lief voor de ploeg van zijn voormalige trainer Marco van Basten, waardoor Nordfeldt kon redden. Met oud-Ajacied Daniël de Ridder als fanatieke aanjager kroop Heerenveen uit zijn schulp, maar kwam er nog steeds weinig lijn in het spel.

De Friese club werd een handje geholpen toen scheidsrechter Pol van Boekel de bal op de stip legde, nadat Alderweireld de bal in het gezicht kreeg. De arbiter oordeelde dat de Belg de bal met de hand had beroerd: penalty. Filip Djuricic benutte het buitenkansje niet; hij schoot de bal ver naast. Daarna kreeg Heerenveen door slordigheden aan Ajax-zijde nog enkele kansen, maar die bleven onbenut. Ajax had de voorsprong daarna moeten uitbouwen, maar nadat De Jong op de paal had geschoten en Boerrigter in de dertigste minuut een levensgrote kans onbenut liet was het in dezelfde minuut raak voor Heerenveen. Van Rhijn speelde vanaf de Friese speelhelft slecht terug op Vermeer, die de moeilijke bal niet kon controleren. De nieuwe Heerenveen-spits Alfred Finnbogason maakte de gelijkmaker, 1-1. Wederom had Ajax twee zeer goede mogelijkheden om weer de leiding te nemen, maar nadat de bal bij een scrimmage wel drie keer bijna in het Heerenveen-doel belandde en Van Rhijn voorlangs had geschoten, was het op slag van rust toch Heerenveen dat met een voorsprong richting kleedkamer ging. En weer was Finnbogason de doelpuntenmaker: 2-1.

Hoe bizar de eerste helft al verliep, qua fouten en kansen, de tweede helft was zo mogelijk nóg vermakelijker. Het begon voor Ajax uitstekend toen Serero in de 47ste minuut kalm de gelijkmaker binnenschoof, 2-2. Maar waar hij vijf minuten later opnieuw had moeten scoren, lukte het hem niet. Erger nog, hij zette nauwelijks een minuut na die grote mogelijkheid een forse tackle van achteren in waarna hij van Van Boekel rood kreeg. Dus in plaats van een voorsprong te kunnen koesteren, moesten de Amsterdammers met tien man verder. Voor de derde keer deze competitie kon Heerenveen een deel van de wedstrijd met een man meer spelen, maar ook dit keer scoorden ze niet meer.

Een dik kwartier voor tijd bracht Frank de Boer met zijn derde wissel (nadat Boerrigter door Jody Lukoki was vervangen en Dijks werd gewisseld voor Daley Blind) de 19-jarige debutant Ilan Boccara binnen de lijnen voor de moegestreden Schöne. Hoewel de middenvelder zijn visitekaartje – onverschrokken en fel in de duels – direct afgaf, kon ook hij niet voorkomen dat Heerenveen nog legio kansen kreeg. Tot en met het laatste fluitsignaal bleef het daardoor ontzettend spannend in Friesland: Siem de Jong claimde tot twee keer toe een strafschop en Vermeer redde een aantal keer knap. Al die sensationele momenten voor de doelen ten spijt, goals vielen er niet meer, 2-2. ,,Met een punt mogen we, gezien de slotfase, tevreden zijn, maar we waren veel te scheutig met de kansen die we weggaven”, gaf De Boer na afloop toe. ,,Steeds als wij een grote mogelijkheid hadden gekregen, dan kwam er direct een levensgrote kans voor Heerenveen. Voor de neutrale toeschouwer was het een schitterende wedstrijd, soms knotsgek, maar wij moeten mannelijker zijn en de duels rond de zestien winnen. Nu verloren we veel te vaak de bal, dat was onnodig.”

Houd Ajax TV in de gaten voor de samenvatting van Heerenveen - Ajax en de reacties na afloop

Tekst: Ajax.nl/Monique Janse
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Controversieel moment in de wedstrijd: Toby Alderweireld heeft de bal tegen zijn gezicht gekregen, scheidsrechter Van Boekel beoordeelt het als hands en schenkt Heerenveen een penalty (die Djuricic zou missen). Controversieel moment in de wedstrijd: Toby Alderweireld heeft de bal tegen zijn gezicht gekregen, scheidsrechter Van Boekel beoordeelt het als hands en schenkt Heerenveen een penalty (die Djuricic zou missen).
Bijna alle Ajacieden in het bezoekersvak waren gehuld in een Ajax-thuisshirt. Bijna alle Ajacieden in het bezoekersvak waren gehuld in een Ajax-thuisshirt.
Ajax' rechtsback Ricardo van Rhijn verzorgt een voorzet. Ajax' rechtsback Ricardo van Rhijn verzorgt een voorzet.
Kenneth Vermeer was vooral na rust belangrijk met enkele reddingen. Kenneth Vermeer was vooral na rust belangrijk met enkele reddingen.
Jody Lukoki duelleert op hoog niveau. Jody Lukoki duelleert op hoog niveau.
Ajax-debutant Ilan Boccara in een fel kopduel. Ajax-debutant Ilan Boccara in een fel kopduel.
Christian Eriksen bedankt na afloop scheidsrechter Pol van Boekel en zijn assistenten. Christian Eriksen bedankt na afloop scheidsrechter Pol van Boekel en zijn assistenten.
Mooi beeld tijdens de persconferentie na afloop: Marco van Basten en Frank de Boer achter de tafel. Mooi beeld tijdens de persconferentie na afloop: Marco van Basten en Frank de Boer achter de tafel.