Menu
Serenade voor zieke Bergkamp op de James Rosskade

Serenade voor zieke Bergkamp op de James Rosskade

Jaap Visser van Kick uitgevers schrijft iedere maandag een blog over de geschiedenis van Ajax. Deze week gaan we terug naar 13 mei 1992.

Het is woensdagavond laat, 13 mei 1992, een kabaal van jewelste in het portiek van de James Rosskade nummer 22. ‘Dennis bedankt, Dennis bedankt, Dennis, Dennis, Dennis bedankt’, weergalmt het tegen middernacht in Amsterdam-West. De winnaars van de UEFA Cup brengen een serenade aan hun zieke ploegmaat, die misschien wel beste speler van het toernooi was, maar die de tweede finalewedstrijd tegen Torino thuis op de bank heeft liggen zweten en slapen.

Veertig graden
Uit, in Turijn, was Dennis Bergkamp weer goed en belangrijk geweest bij het behalen van het zo perspectiefvolle 2-2 gelijkspel. Maar daarna was hij ziek geworden. Op zijn 23ste verjaardag, 10 mei, was hij rillerig geworden en in de dagen daarna liep zijn lichaamstemperatuur liep op tot veertig graden, Clubarts Piet Bon belde op de ochtend voor de wedstrijddag vader Bergkamp, of hij Dennis wilde komen halen. In hotel Duinoord, de Wassenaarse pleisterplaats van Ajax, was de spelverdeler en doelpuntenmaker inmiddels een te grote risicofactor geworden. Hij zou met zijn griep de anderen eens aansteken.

Zonder de in net Europese bekervoetbal excellerende Bergkamp heeft Ajax het zwaar tegen een vooral na rust hevig aandringend Torino. Wim Jonk kan zijn passes niet kwijt aan de diepgaande Dennis die hem zo feilloos aanvoelt, en het positiespel van de thuisploeg verloopt minder soepel dan uit in het Delle Alpi waar Ajax de Italianen zo nu en dan zoek tikte. Maar behalve goed en mooi voetballen, kan dit elftal van Louis van Gaal ook afzien en knokken en op deze prachtige mei-avond lacht ook het geluk Ajax weer eens toe. Terwijl Bergkamp in de ouderlijke flat aan de James Rosskade steeds wegdommelt, raakt Torino paal en lat, maar blijft het 0-0 en wint Ajax de Europese beker die nog in de prijzenkast ontbreekt: de UEFA Cup.

Jongenskamertje
De reusachtige zilveren vaas gaat na de prijsuitreiking in het uitzinnige Olympisch Stadion mee de spelersbus in, op weg naar het Leidseplein voor een balkonscène bij de Stadsschouwburg. Maar eerst maakt de chauffeur een slinger via de Ring West, om bij de James Rosskade te kunnen komen. Aanvoerder Danny Blind neemt de Cup mee naar het jongenskamertje van Dennis die zich op de rand van zijn bed met waterige ogen laat fotograferen. Want het is toch zeker ook zijn UEFA Cup.
Voordat de Ajax-karavaan zich weer met politiebegeleiding in beweging zet, richting de binnenstad, duiken Robbie Alflen, John van ’t Schip en Danny Blind nog even met de trofee op de motorkap van een politie-Golfje. Iedereen lachen natuurlijk, want ook het gezag is op deze glorieuze avond Ajax’ beste vriend.

Jaap Visser, Kick uitgevers

[Kick uitgevers is de boekenpartner van Ajax en uitgever van het Ajax Jaarboek dat vanaf 2016 zal worden voorzien van een historische deel.]

Fotobijschrift: Onderbroekenlol op de James Rosskade waar vanaf links Rob Alflen, John van 't Schip en Danny Blind na het bezoek aan de zieke Bergkamp met de UEFA Cup op de motorkap van een politie-auto zijn gedoken.

Kick uitgevers is de boekenpartner van Ajax en uitgever van het Ajax Jaarboek dat vanaf 2016 zal worden voorzien van een historische deel.

Foto: Ajax Archief