Menu
Serero heeft stappen gemaakt

Serero heeft stappen gemaakt

Thulani Serero is aan zijn tweede seizoen bij Ajax begonnen. De kleine Zuid-Afrikaan ging exact een jaar geleden voor het eerst mee naar De Lutte. In twaalf maanden tijd heeft de 22-jarige middenvelder stappen voorwaarts gemaakt. Na een aanpassingsjaar wil Serero dit seizoen een belangrijkere rol gaan spelen. Het trainingskamp in De Lutte moet de basis voor een goed jaar gaan vormen.

De eerste twaalf maanden in Nederland hebben hem veel geleerd. Vrijwel alles was anders dan hij in Zuid-Afrika gewend was. Toch had hij als voormalig speler van dochterclub Ajax Cape Town (61 duels, 16 goals) wel een voorsprong op andere spelers van buitenaf. Hij was immers al vertrouwd met de Ajax-cultuur en Nederlandse trainers. ,,Maar toch is het in Amsterdam uiteindelijk heel anders”, weet Serero inmiddels een jaar en tien officiële duels verder. ,,Het niveau is hoger en de concurrentie is veel groter. Dat zijn allemaal dingen waar je als nieuwe speler mee te maken krijgt. Zoiets vergt de nodige aanpassingstijd.”

Na twee stageperiodes in Amsterdam verdiende Serero in het voorjaar van 2011 een contract bij Ajax. Toen hij zich later bij de A-selectie van Frank de Boer aansloot, kwam hij binnen als Talent en Speler van het Jaar van Zuid-Afrika. Die eretitels schiepen verwachtingen, maar bleken tegelijkertijd van een iets andere waarde dan dergelijke prijzen in Nederland. Bovendien kreeg de eenmalig international met fysieke tegenslag te maken. De aanpassing aan het hogere niveau ging gepaard met blessures aan onder meer lies en buikspieren. ,,Gelukkig heb ik dat nu achter me kunnen laten. Dankzij verschillende stabiliteitsoefeningen ben ik inmiddels een stuk sterker dan vorig jaar rond deze tijd. Ik merk dat ik daar nu veel baat van heb. Ik ben sterker in de duels en kan me beter weren. Doordat ik fysiek sterker ben geworden, komen mijn voetballende kwaliteiten ook meer tot uiting. Vergeleken met een maand of acht geleden ben ik enorm vooruitgegaan. Dat geeft me de motivatie en het vertrouwen om telkens hard te blijven werken.”

Serero: ,,Vergeleken met een maand of acht geleden ben ik enorm vooruitgegaan." Serero: ,,Vergeleken met een maand of acht geleden ben ik enorm vooruitgegaan."

Tijdens de zomerstop verbleef Serero in zijn geboorteland. Een liesblessure voorkwam een tweede interland voor Zuid-Afrika. Daarnaast kreeg hij ook op privévlak het nodige te verwerken vanwege het overlijden van zijn stiefvader. ,,Ik heb een moeilijke tijd achter de rug. Het maakt me nog steeds verdrietig als ik er aan denk. Maar ik moet gewoon doorgaan. Gelukkig geeft het voetbal veel afleiding. Zeker zo’n hele week in De Lutte. Dan ben je eigenlijk continu met voetbal bezig.”

Bij afwezigheid van de geblesseerde Eyong Enoh houdt Serero deze week vooral de verrichtingen van Vurnon Anita in de smiezen. Beide middenvelders vormen voor de Zuid-Afrikaan een inspiratiebron binnen Ajax. ,,Het zijn allebei spelers die voorop in de strijd gaan. De manier waarop ze zich binnen en buiten het veld manifesteren spreekt me erg aan. Ik leer veel van ze.”

Vervolgens springt Serero op de geleende mountainbike van het hotel. Een gebruik dat hij vorig jaar in De Lutte voor het eerst leerde kennen. ,,Het is een handig vervoersmiddel, maar tussendoor heb ik nooit meer gefietst”, bekent hij met een glimlach. ,,Ik weet dat bijna iedereen in Nederland een fiets heeft, maar het is niet echt mijn ding. Ik fiets alleen in De Lutte.”

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst