Menu
Serero is het fietsen nog niet verleerd

Serero is het fietsen nog niet verleerd

Sinds afgelopen maandag mag Thulani Serero (21) zich officieel Ajacied noemen. De kleine Zuid-Afrikaan geniet van zijn eerste dagen als speler van Ajax. Hij leert de Nederlandse tradities in De Lutte in rap tempo kennen. Ook het fietsen is Serero nog niet verleerd.

Grote hilariteit aan het einde van de training. De ‘jonkies’ hebben bij de rondo van de ‘oudjes’ verloren. En daar staat deze donderdagochtend een gepaste voetbalstraf op. De verliezers krijgen namelijk ‘billenbrand’. En dus staan de jongelingen beurtelings voorover gebogen in het doel te wachten tot de winnaars de bal mogen vuren. Ook Thulani Serero hoort bij de verliezende partij en ondergaat het lot van de verliezers. Tot zijn grote geluk scoort alleen Siem de Jong een voltreffer als Dico Koppers gebukt in het doel staat. ,,Daar had ik inderdaad mooi geluk bij”, zegt Serero even later aan de rand van het trainingsveld. ,,Het blijft een mooi spelletje. In Zuid-Afrika hebben we ook veel ‘billenbrand’ gedaan.”

Serero geniet van zijn eerste week als Ajacied. Als voormalig speler van Ajax Cape Town weet hij uiteraard al een aantal jaren wat het is om het rood-wit te dragen, maar het rood-wit van Ajax Amsterdam voelt toch anders dan dat van Cape Town, weet hij. ,,Het niveau is hoger, de club is groter. Alles is eigenlijk anders. Gelukkig was Ajax niet helemaal nieuw voor me, omdat ik al enkele keren stage heb gelopen in Amsterdam.”

Serero had geluk bij het 'billenbrand'. De Zuid-Afrikaan werd niet geraakt. Serero had geluk bij het 'billenbrand'. De Zuid-Afrikaan werd niet geraakt.

Nu Serero zich officieel in Nederland gaat vestigen, zal hij ook aan de Nederlandse gebruiken moeten wennen. Het fietsen gaat hem in ieder geval al aardig af, zo blijkt deze week in De Lutte. Iedere dag springen de Ajacieden bij De Bloemenbeek op de mountainbike voor een korte fietstocht heen en weer richting de trainingsvelden van SV De Lutte. ,,Ik heb aardig wat kunnen oefenen”, zegt Serero. ,,In Zuid-Afrika heb ik vroeger als klein kind wel eens gefietst, maar het gebeurt daar een stuk minder dan hier in Nederland. Hier zie je echt iedereen fietsen.”

De aanvallende middenvelder kwam woensdagavond een helft in actie in de gewonnen oefenwedstrijd tegen AZSV. Hij merkte dat hij zich vrijer over het veld bewoog dan tijdens de weken die hij stage liep bij Ajax. ,,Nu ik een contract heb verdiend, heb ik de zekerheid dat Ajax vertrouwen in me heeft. Ik moet me uiteraard iedere dag opnieuw bewijzen, maar het scheelt wel dat ik nu weet dat ik hier mag blijven.”

Tekst: Ajax.nl/ Daan Germans
Foto’s: Ajax.nl/ Louis van de Vuurst

De 'Ajax-fietsen' worden ook door andere clubs in De Lutte gebruikt, zo bewijzen de stickers op het frame. De 'Ajax-fietsen' worden ook door andere clubs in De Lutte gebruikt, zo bewijzen de stickers op het frame.
Een vertrouwd beeld in De Lutte: Ajacieden op de fiets. Een vertrouwd beeld in De Lutte: Ajacieden op de fiets.
De vaste parkeerplaats van de fietsen langs het veld bij SV De Lutte. De vaste parkeerplaats van de fietsen langs het veld bij SV De Lutte.