Menu
Serero rolmodel voor jeugd Cape Town

Serero rolmodel voor jeugd Cape Town

Ajax heeft sinds 1999 een meerderheidsbelang in Ajax Cape Town in Zuid-Afrika. In de rubriek Bericht uit Kaapstad laten we iedere maandag het licht schijnen op het Afrikaanse Ajax. In de zesde aflevering van dit seizoen legt hoofd jeugdopleiding Corné Groenendijk uit hoe belangrijk Thulani Serero is als rolmodel voor de Kaapstad-jeugd.

De nieuwste exponent van de samenwerking tussen Ajax en Ajax Cape Town dient inmiddels als rolmodel voor de jeugd van Kaapstad. Thulani Serero weet wat zijn status in zijn vaderland is en toen hij laatst voor een interland in Zuid-Afrika moest zijn, vloog hij niet de gangbare route Amsterdam – Johannesburg, maar Amsterdam – Kaapstad, zodat hij onder andere ook zijn vorige club nog even kon bezoeken.

Frank de Boer in gesprek met Thulani Serero Frank de Boer in gesprek met Thulani Serero

,,Dat tekent de fijne jongen die Serero is”, weet jeugd hoofdopleiding Corné Groenendijk, die deze zomer na de promotie van Maarten Stekelenburg tot hoofdtrainer diens functie op Ikamva, Afrikaans voor de Toekomst, overnam. ,,Hij hoeft het natuurlijk niet te doen, maar hij wil het uit zichzelf. Hij is bij de jeugd komen kijken en heeft bij hen een groot respect daardoor gekregen.”

Ajax Cape Town is wat trots op de laatste succesvolle speler die van Kaapstad naar Amsterdam overkwam. ,,Stel je eens voor dat hij hier weer eens zou zijn en dat hij tien minuten in de jeugdkantine de jongens toe zou spreken. Dat motiveert meer dan drie weken trainen”, weet Groenendijk haast zeker. ,,Hij is het voorbeeld van een speler die het heeft gemaakt. Twee jongens rijden elke dag met mij mee naar de training, omdat ze zelf geen vervoer hebben en als je dan hoort met hoeveel respect ze over hem praten. Prachtig is dat.”

Voor de buitenlandse beeldvorming over de hele organisatie bij Ajax Cape Town is het belangrijk dat Serero zich laat zien in Ajax 1. Groenendijk: ,,Aan hem kunnen de mensen zien hoe goed we hier bezig zijn. Onze ambitie is om per twee jaar een talent van Cape Town de overstap naar Amsterdam te kunnen laten maken. Dat zou top zijn! De potentie is zeker aanwezig hier, maar we zouden dan van alles een beetje extra kunnen gebruiken; bijvoorbeeld extra financiën maar ook kennisuitwisseling is zeer belangrijk. De scouting zou ook nog iets beter kunnen; dan kunnen we hier nog meer winst uithalen. Het grootste probleem bij nieuwe spelers in Ajax is meestal de speelwijze, maar jongens die van Cape Town zijn daarin opgegroeid. Het enige is de aanpassing aan de nieuwe woonomgeving. Veel jongens komen uit een soort sloppenwijk en dan komen ze ineens in een huis en een wereldstad. Dan weet je dat zo’n overgang om meer dan voetbal gaat. Serero kan daarin een belangrijke rol spelen. Samen met bijvoorbeeld Hennie Spijkerman die hier ook is geweest, zouden ze misschien een soort ambassadeursrol op zich kunnen nemen. Dat kan ons nóg dichter bij elkaar brengen.”


Tekst: Ajax.nl/Monique Janse
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst