Menu
Serero viert Kerst achter barbecue

Serero viert Kerst achter barbecue

In Nederland dromen we altijd van een witte Kerst. In Zuid-Afrika is dat ondenkbaar. Daar is het ten tijde van de feestdagen hartje zomer. ,,De laatste jaren regent het altijd met Kerstmis, maar in het ideale geval hebben van ’s ochtends tot ’s avonds laat de barbecue aan”, vertelt Thulani Serero, de Zuid-Afrikaan van Ajax.

Een witte Kerst, Serero gruwelt al bij de gedachte. Zo gauw het kwik daalt, neemt de middenvelder voorzorgsmaatregelen en verschijnt hij dik ingepakt op het trainingsveld. Serero gaat met de feestdagen altijd terug naar Zuid-Afrika. Hij kijkt uit naar het weerzien met zijn familie. De laatste keer dat hij ze zag was in juni. Zelden komt zijn familie over naar Nederland om wedstrijden te bekijken. ,,Ze vinden het te koud hier”, grijnst Serero.

,,Het is niet zo dat ik specifiek uitkijk naar het feest Kerstmis”, vertelt Serero. ,,Ik vind het belangrijk om mijn familie te zien, vooral mijn twee zusjes. Kerstmis wordt in Zuid-Afrika eigenlijk een beetje hetzelfde gevierd als hier, alleen kennen wij alleen Eerste Kerstdag. Het draait vooral om gezelligheid. Er wordt veel gegeten, gedronken en gekletst. We vieren het met familie en vrienden die dicht bij de familie staan.”

Thulani Serero: ,,Dit seizoen was voor mij minder zwaar dan het vorige. Ik weet niet precies hoe dat komt. Ik denk omdat ik meer rust in mijn gedachten heb.” Thulani Serero: ,,Dit seizoen was voor mij minder zwaar dan het vorige. Ik weet niet precies hoe dat komt. Ik denk omdat ik meer rust in mijn gedachten heb.”

Kerst heeft wel een speciale betekenis voor Serero. ,,Als christen betekent Kerstmis veel voor me. Ik bid veel en geloof in God. We vieren met de Kerst de geboorte van Jezus. Ik vind het goed om daar stil bij te staan. Het is belangrijk om dankbaarheid te tonen.”

Tijdens de feestdagen kan Serero ook even zijn zinnen verzetten. ,,Het is tijd om even te relaxen en afstand van het voetbal te nemen. Het is niet zo dat ik die rust erg nodig heb, al vind ik het wel lekker. Dit seizoen was voor mij minder zwaar dan het vorige. Ik weet niet precies hoe dat komt. Ik denk omdat ik meer rust in mijn gedachten heb.”

Serero schetst hoe zijn ideale daginvulling op Kerstmis eruit ziet. ,,Ik blijf altijd thuis en doe leuke dingen. We eten de hele dag door lekkere dingen. Ik heb ook een barbecue. In het ideale geval draait die de hele dag. Maar de laatste jaren regende het altijd met Kerstmis. Als het in de ochtend regent en daarna beter weer wordt, is het ook goed.”

Tijdens de feestdagen zal Serero zich zeker niet helemaal laten gaan. Hij blijft te allen tijden professional, benadrukt hij. ,,Je moet tijdens een break altijd opletten wat je eet. Daar ben je prof voor. Of je moet de volgende ochtend gaan sporten. Voor mij is het belangrijk om op gewicht te blijven, want vanaf half januari hoop ik met Zuid-Afrika goed te presteren op de Afrika Cup.”

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees