Menu
'Serieuze kans bij Ajax te komen'

'Serieuze kans bij Ajax te komen'

De Ajax Talentendagen genieten sinds jaar en dag grote bekendheid. Dit seizoen is de succesvolle formule iets aangepast. In samenwerking met Ajax' Partner van de Toekomst ABN AMRO worden de Talentendagen voor het eerst op locatie gehouden. Woensdagmiddag was bij SC Buitenveldert de vijfde en laatste editie. ,,Dit is een serieuze kans om bij Ajax binnen te komen.''

Enthousiast geeft een moeder haar zoontje een knuffel en nog wat laatste aanmoedigingen mee. ,,Wel je best doen. Misschien speel je dan volgend seizoen in het shirt van Ajax.'' Zoonlief kan een glimlach niet onderdrukken. Natuurlijk droomt hij van Ajax, net als (vrijwel) alle deelnemers aan de Talentendagen. En dus wordt op deze sobere, koude najaarsdag alles in het werk gesteld om indruk te maken. De olympische gedachte van Pierre de la Coubertin - meedoen is belangrijker dan winnen - gaat even niet op.

Een maand geleden werd de aftrap gegeven voor de eerste Ajax Talentendag op locatie. Plaats van handeling was het Bussumse BFC. Vervolgens werden ook Fortuna Wormerveer, FC Lisse en AS '80 aangedaan, allemaal clubs met wie Ajax een samenwerkingsverband heeft. De afsluiting heeft plaats bij Buitenveldert. Opnieuw verdwenen er de nodige namen in de scoutingsboekjes.

Toevoeging
Ajax' manager jeugdscouting Jasper van Leeuwen keek genoegzaam toe. ,,De Talentendagen op locatie zijn echt een toevoeging. Voor de clubs is het leuk om Ajax te mogen ontvangen. We worden overal met open armen ontvangen. En voor ons is het een extra scoutingsinstrument. Het is een serieuze kans om bij Ajax binnen te komen.''

Er waren ook veel meisjes bij de Talentendag aanwezig.
Er waren ook veel meisjes bij de Talentendag aanwezig.

Van Leeuwen onderbouwt zijn stellingname met cijfers. ,,Vorig seizoen zijn er via de Talentendagen op de Toekomst zo’n dertig jongens in het Ajax Talenten Programma (ATP) terechtgekomen, waarvan er uiteindelijk zes tot de jeugdopleiding toetraden. We verwachten nu ongeveer hetzelfde aantal spelertjes uit te kunnen nodigen voor het ATP.'' In het Talenten Programma krijgen talenten de kans zich te bewijzen en door te stromen naar de jeugdopleiding van Ajax.

Op de veldjes van Buitenveldert is al vlot duidelijk dat de jongste generatie voetballers voldoende talent en potentieel herbergt. Toch ligt de lat bij de scouts erg hoog, vertelt Ronald de Jong. ,,De jongens die bij Ajax spelen zijn al erg goed. Je moet dus van goede huize komen om in aanmerking te komen voor een plek in de jeugdopleiding.''

Een andere scout, Herman Martens, vertelt waarop gelet wordt. ,,Techniek, inzicht, balvaardigheid, handelingssnelheid, maar ook hoe ze zich gedragen. De écht goede spelers haal je er meteen uit.'' Martens' hart is al sneller gaan kloppen. ,,In de eerste ronde liep echt een supertalent'', vertelt hij met een glimlach van oor tot oor.

Ideaalbeeld
Dat is natuurlijk het ideaalbeeld: het scouten en vervolgens opleiden van de kroonjuwelen. In de door Martens aangehaalde eerste ronde kwamen spelertjes uit het geboortejaar 2009 in actie. In de tweede en derde ronde volgden respectievelijk bouwjaren 2008 en 2007.

Het sportmarketingbureau Players United draagt bij aan het goede verloop van de Talentendag. Eventmanager veld Robin Veluw hanteert de microfoon en zorgt ervoor dat het 'doordraaien' van de partijtjes soepel draait. Veluw is zijn nopjes. Dat komt vooral door het weer. Het is weliswaar koud, maar in ieder geval droog. ,,Er was de hele middag regen voorspeld. Gelukkig zaten ze ernaast. Zo'n dag is leuk, maar niet als het regent. Bij Fortuna Wormerveer was dat het geval. Iedereen was zeiknat en verkleumd.''

De dag werd afgesloten met het maken van een groepsfoto.
De dag werd afgesloten met het maken van een groepsfoto.

Aandachtig toeschouwer is Evander Sno. De middenvelder schopte het tot de hoofdmacht van Ajax en speelde buiten de landsgrenzen in Schotland, Engeland en België. Sno komt kijken bij zijn neefje, die ongetwijfeld in zijn voetsporen hoopt te treden.

Iedereen heeft zijn eigen idolen. Zo komt Lahcen, uit het bouwjaar 2009, met een verrassend antwoord op de vraag wie zijn favoriet is. ,,Diego Maradona'', antwoordt het talent van Pancratius. Maradona, een balvirtuoos die al gestopt was ver voordat Lahcen het levenslicht zag. Internet, en met name YouTube, doet tegenwoordig wonderen.

Veel vertier
Al met al is het een mooie dag, met voldoende vertier voor iedereen. Daphne Koster, Lois Oudemast en Chantal de Ridder, speelsters van de Ajax Vrouwen, geven clinics voor de meisjes. Partner van de Toekomst ABN AMRO heeft enkele spelattributen voor vermaak neergezet.

Het laatste woord is aan Ronald de Jong. ,,Alle deelnemers krijgen binnen twee weken een brief. Sommigen ontvangen goed nieuws. Een aantal spelers zal doorstromen naar het ATP, anderen zullen we nog één of twee keer bekijken. De rest zullen we bij hun clubs blijven volgen.''

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Er waren speciale veldjes uitgezet.
Er waren speciale veldjes uitgezet.
Drukte bij de inschrijfbalie in de kantine van SC Buitenveldert.
Drukte bij de inschrijfbalie in de kantine van SC Buitenveldert.
Er werd fel om de bal gestreden.
Er werd fel om de bal gestreden.
Simon Tahamata geeft de jonge talenten uitleg.
Simon Tahamata geeft de jonge talenten uitleg.
Daphne Koster geeft aanwijzingen aan de deelnemers.
Daphne Koster geeft aanwijzingen aan de deelnemers.
Voetballen in een officieel Ajax-hesje.
Voetballen in een officieel Ajax-hesje.
Talentvolle meiden laten hun voetbalkunsten zien.
Talentvolle meiden laten hun voetbalkunsten zien.