Menu
'Sfeer was fantastisch'

'Sfeer was fantastisch'

Uitlopen, herstellen, of de blik richten op een naderende interland. De dag na de glansrijke Ajax-zege op Feyenoord (4-1) werd gekenmerkt door een komen en gaan van spelers. De achterblijvers in de ArenA keken kort nagenietend terug.

Ajacieden in trainingsoutfit en Ajacieden in vrijetijdskleding. Het is zo rond het middaguur in het kleedkamergebied een komen en gaan van spelers. Wesley Sneijder en Maarten Stekelenburg rollen hun KNVB-koffers de catacomben uit. De middenvelder, uitblinker tegen Feyenoord, en de keeper maken zich op voor een retourje Nederlands elftal. De voorbereiding op de interland tegen Rusland (woensdag, in de ArenA) start vandaag. Gabri en Leonardo hebben hun uitlooptraining net voltooid. De Spanjaard en de Braziliaan hebben er ettelijke rondes over het trainingsveld op zitten. Onder aanvoering van de assistent-trainers Alfons Groenendijk en Fred Grim liep een handjevol Ajacieden uit in de frisse buitenlucht.

Jaap Stam, Roger en Mauro Rosales hebben hun uitlooptraining net afgesloten. Assistent-trainer Alfons Groenendijk is nog volop in de weer. Jaap Stam, Roger en Mauro Rosales hebben hun uitlooptraining net afgesloten. Assistent-trainer Alfons Groenendijk is nog volop in de weer.

Laurens Ebben ontfermt zich deze zoete maandagmorgen over Jaap Stam, Roger en Mauro Rosales. De Eindhovenaar laat het drietal een loopparcoursje afleggen. Dribbelen, sprinten en weer dribbelen; Ebben legt de nadruk op de versnelling.
Als de Ajacieden en de drie assistent-trainers terugkeren in de catacomben, komt trainer Henk ten Cate voorbij. De oefenmeester beleefde eerder dit seizoen een uiterst succesvolle eerste Klassieker in Rotterdam. Ajax verliet de Kuip met een 0-4 overwinning. Zondagmiddag was Ten Cate opnieuw succesvol met zijn Ajax, tegen Feyenoord: 4-1. ,,Het is niet makkelijk om in een seizoen twee keer te winnen van Feyenoord’’, blikt Ten Cate tevreden terug. ,,Misschien krijgt dit jaar daarom wel een speciale plek in de Ajax-annalen. De Klassieker is me tot nu toe goed bevallen.’’

Leonardo en Gabri evalueren hun eerste Klassieker voor eigen publiek. Leonardo en Gabri evalueren hun eerste Klassieker voor eigen publiek.

Zijn eerste Klassieker voor eigen publiek is de ervaren trainer ook om een andere reden uitstekend bevallen. Ten Cate: ,,De sfeer was gisteren fantastisch. Zo’n sfeer wens je je elke wedstrijd. Ook aan de hoeveelheid geluid merk je dat Ajax - Feyenoord bij veel mensen heel erg leeft. Deze wedstrijd is wel te vergelijken met Barcelona - Real Madrid. Ook tijdens die wedstrijd ontstaat een orkaan aan geluid. Alleen zitten daar wel honderdduizend mensen in het stadion.’’
Ten Cate en zijn assistenten wacht een rommelige week. Net als Sneijder en Stekelenburg melden vandaag meer Ajacieden zich bij hun nationale ploeg. Het maakt het werken er voor de achterblijvers niet makkelijker op. ,,Nu wil je zeker met alle spelers op het veld staan’’, stelt Ten Cate, met een verwijzing naar de sportieve voorspoed. In de realiteit moet de hoofdtrainer genoegen nemen met een minderheid van de spelers die hij normaal tot zijn beschikking heeft. Ten Cate kan weinig anders doen dan daar begrip voor opbrengen. Hij weet het. ,,Het is niet anders’’, klinkt het gelaten. Donderdag keren alle internationals weer terug.

Handtekeningen uitdelen na de training. Handtekeningen uitdelen na de training.