Menu
Sfeervol avondje Jong Ajax zonder happy end

Sfeervol avondje Jong Ajax zonder happy end

Liefst 23.000 Ajacieden waren in de Amsterdam ArenA getuige van de wedstrijd tussen Jong Ajax en Jong PSV. Tachtig minuten lang leken de Beloften lijnrecht af te koersen op een zege. In de bizarre slotfase bogen de Eindhovenaren de score alsnog om in Brabants voordeel: 1-3.

De wave golfde vele malen over de vrijwel volle eerste stadionring. De vlaggetjes en het enthousiasme op de tribunes gaven het treffen in de Beloftencompetitie de sfeer mee van een Europees topduel. Jong Ajax – Jong PSV was maandag zelfs live te volgen op Eredivisie Live. Inclusief een analyse van Michel Kreek. Het waren allemaal factoren die van een ‘gewone’ competitiewedstrijd in de Eredivisie voor Beloften iets bijzonders maakten. Wie er maandag, in de Amsterdam ArenA niet bij was, heeft een bijzondere Ajax-avond gemist.

De duizenden Ajacieden op de tribune zagen onder meer de A-selectiespelers Mitchell Donald, Bruno Silva, Daley Blind, Rob Wielaert en Siem de Jong aan het werk. De thuisploeg had lang ook de macht over de lijstaanvoerder uit de lichtstad. Gesteund en gesterkt door de 23000 supporters – onder wie ook Jan Vertonghen - kwamen de Ajacieden vooral voor rust tot soepel lopend spel. Het leverde Jong Ajax in de 23ste minuut de verdiende voorsprong op. Op aangeven van Mitchell Donald schoot de slim meegelopen Jeffrey Sarpong raak: 1-0.

De kans op een tweede Amsterdamse treffer leek lang groter dan een Brabantse tegenstoot. Zo had de ragfijne combinatie tussen De Jong en Marvin Zeegelaar bijvoorbeeld een beter lot verdiend. De combinatie stierf halverwege de eerste helft in schoonheid. Niet veel later eindigde een scherp aangesneden vrije trap van Sarpong op de vuisten van keeper Cassio Ramos. Voor rust kwam Jong PSV wat betreft de kansen niet veel verder dan een kopbal van spits Lars Hutten. Doelman Sergio Padt zag de poging in het zijnet eindigen.

Na de rust werd het Amsterdamse spel om onverklaarbare redenen rommeliger. Desondanks leken de Jong Ajacieden tot aan de vermaledijde laatste tien minuten aan toe controle te houden over het duel. Middenvelder De Jong beproefde zijn geluk met een afstandsschot (in handen keeper) en met een kopbal, die naast ging. Geoffrey Castillion kreeg net geen voetje meer tegen de vlijmscherpe voorzet van zijn aanvoerder Danilo. De Braziliaan verraste de complete PSV-defensie als ook Castillion. Extra treffers bleven uit.

Vreugde bij Jeffrey Sarpong na de openingstreffer. De 23.000 toeschouwers juichen mee. Vreugde bij Jeffrey Sarpong na de openingstreffer. De 23.000 toeschouwers juichen mee.

De Ajacieden op en rondom het veld wisten het noodlot in de slotminuten dus niet af te wenden. De manier waarop Jong Ajax onderuit ging was schlemielig te noemen. Uitgerekend een eigen doelpunt van invaller Roly Bonevacia (die de bal in het doel gleed) bracht de ommekeer. Jong Ajax bleef ook na de tegenslag – een tegenslag die aankwam als een mokerslag – jagen op succes. Daylon Claasen (ingebracht voor de geblesseerd geraakte Castillion) was dicht bij een treffer.

,,We letten niet goed op bij een lange bal richting ons doel’’, haalde Jong Ajax-trainer Pieter Huistra de inleiding op de desastreuze gelijkmaker na afloop nog maar eens terug. De 1-1 was het breek- en keerpunt in het vermakelijke duel. ,,Sergio Padt redde in eerste instantie goed op een inzet van Jong PSV, maar later verdween de bal alsnog in ons doel. Zeer ongelukkig op dat moment.’’

Jong Ajax wilde de fans blijkbaar toch echt trakteren op een overwinning. De aanvalslust speelde Jong PSV pijnlijk genoeg in de kaart. Jagos Vukovic kopte de Eindhovenaren in de 88ste minuut uiteindelijk voorbij de thuisploeg: 1-2. In blessuretijd schoot ook Stefan Nijland nog raak. Op een avond waarop Jong Ajax niet leek te kunnen verliezen, gingen de Amsterdammers toch nog hard onderuit…

,,Onterecht of niet; ook dit kan gebeuren’’, besloot Huistra. ,,Tot de 1-1 hadden we aardig grip op het duel. Het publiek bleef er ook geweldig achter staan. Zo zie je dat een moment een wedstrijd helemaal kan veranderen. Uiteindelijk gingen wij vol voor de 2-2, maar viel hij uiteindelijk aan de andere kant.’’

Ondanks het sportieve verlies vond de Jong Ajax-trainer de voetbalavond verder geslaagd. Meer dan geslaagd zelfs. ,,Geweldig dat Jong Ajax op maandagavond zoveel mensen naar de ArenA kan lokken. Dit was een experiment. Het experiment is zeker geslaagd. En uiteindelijk geeft ook dit verlies genoeg goede aanknopingspunten om op door te gaan.’’

Houd Ajax TV in de gaten voor een samenvatting van Jong Ajax - Jong PSV!

Mitchell Donald gaf de assist bij de 1-0 van Jeffrey Sarpong. Mitchell Donald gaf de assist bij de 1-0 van Jeffrey Sarpong.
Er werden maandagavond vele 'waves' geteld. Er werden maandagavond vele 'waves' geteld.
Bruno Silva was een van de A-selectiespelers bij Jong Ajax. Bruno Silva was een van de A-selectiespelers bij Jong Ajax.
Jagos Vukovic kopte Jong PSV voorbij Jong Ajax. Jagos Vukovic kopte Jong PSV voorbij Jong Ajax.
De opkomst was bijzonder groot. Vele Ajacieden bezochten de gratis wedstrijd van Jong Ajax. De opkomst was bijzonder groot. Vele Ajacieden bezochten de gratis wedstrijd van Jong Ajax.
Pieter Huistra en Fred Grim zien Jong Ajax aan het werk in de sfeervolle ArenA. Pieter Huistra en Fred Grim zien Jong Ajax aan het werk in de sfeervolle ArenA.
Hoogstandje van Jong Ajax-aanvoerder Danilo Hoogstandje van Jong Ajax-aanvoerder Danilo