Menu
Shevchenko verheugt zich op volle ArenA

Shevchenko verheugt zich op volle ArenA

Dinamo Kiev heeft dinsdagavond in de Amsterdam ArenA getraind. Daags voor de belangrijke wedstrijd tussen Ajax en Dinamo Kiev blikten trainer Valeri Gazzaev en vedette Andriy Shevchenko vooruit op het belangrijke treffen met Ajax in de play-offs van de Champions League.

In navolging Martin Jol en Demy de Zeeuw nam de tweekoppige afvaardiging van Dinamo Kiev dinsdagavond de tijd voor de pers. In het geval van de club uit Kiev waren veel landgenoten in hun spoor naar Amsterdam gevolgd. Binnen mum van tijd was de perskamer van de ArenA voor even een Oekraïense enclave, al zorgde de vertaalster er gelukkig voor dat de Nederlandse toehoorders de bespiegelingen ook konden volgen.

,,Het is noodzakelijk om tegen Ajax aan te vallen”, vertelde de Russische trainer voorafgaand aan de training in de ArenA. Hij verwees daarmee naar de 1-1 in Kiev, waardoor de huidige nummer drie van de Oekraïne in ieder geval moet scoren om een kans op het hoofdtoernooi van de Champions League te houden. ,,Het is begrijpelijk dat Ajax tevreden is met het gelijkspel van vorige week. Nu zullen we er woensdag alles aan moeten doen om het voor ons de goede kant op te draaien. We moeten ons tactisch opstellen en een goed ritme zien te vinden tussen aanvallen en verdedigen.”, aldus de voormalig spits van onder meer Dinamo Moskou.

Gazzaev: 'Het is begrijpelijk dat Ajax tevreden is met de 1-1 van vorige week.' Gazzaev: 'Het is begrijpelijk dat Ajax tevreden is met de 1-1 van vorige week.'

Tijdens de training onder het gesloten dak van de ArenA sprongen onder meer Artem Milevskiy en Shevchenko in het oog. De 25-jarige Milevskiy wordt momenteel omgeven door transfergeruchten. Tijdens de heenwedstrijd tegen Ajax bleef hij daardoor negentig minuten op de bank. Over de huidige situatie zei Gazzaev: ,,Milevskiy is speler van Dinamo Kiev en dus ga ik er vanuit dat hij alles voor de club zal doen. Hij is fit, dus kan gewoon spelen. Verder is het een zaak tussen onze directeur en de directies van clubs die hem willen hebben.”

Andriy Shevchenko heeft een rijk verleden als het gaat om ontmoetingen met Ajax. ,,Ik bewaar goede herinneringen aan de wedstrijden tegen Ajax. Dit stadion is me dus ook goed bijgebleven”, zei de bijna 34-jarige aanvaller daar dinsdagavond over. Als speler van AC Milan stond hij in 2003 liefst vier keer tegenover Ajax. Eerst was er in het voorjaar de dubbel in de kwartfinale van de Champions League. Na de 0-0 in Amsterdam verloor Ajax in Milaan met 3-2. Shevchenko nam die avond het tweede Italiaanse doelpunt voor zijn rekening. Later dat jaar stonden Ajax en Milan opnieuw tegenover elkaar, die keer in de groepsfase van de Champions League. Ook toen was Shevchenko trefzeker in de dubbele confrontatie, die beide keren op een 1-0 zege voor Milan uitliep. In de ArenA maakte hij op 26 november 2003 het enige doelpunt.

Shevchenko: ,,Ajax is een zeer grote club. Dat wordt door mij en de andere spelers van Dinamo Kiev absoluut gewaardeerd. Het doet me een plezier dat het stadion woensdagavond helemaal uitverkocht is.” Over de kracht van Ajax zei de Oekraïner: ,,Tijdens de heenwedstrijd in Kiev werd duidelijk dat Ajax heel snel van verdediging naar aanval - en andersom - kan omschakelen. Het is voor ons een grote uitdaging om dat hier op bezoek bij Ajax zelf ook voor elkaar te krijgen. We zullen proberen om vanuit de counter zo nu en dan een snelle aanval te plaatsen.”

Voor zowel Shevchenko als zijn trainer staat het vast dat de wedstrijd in de uitverkochte ArenA een belevenis zal worden. ,,En mochten we het niet redden dan zal ik mijn spelers niets kwalijk nemen”, zei de Rus. De ervaren Shevchenko, die zijn carrière in Kiev begon, vervolgde: ,,Dit is een belangrijk leermoment voor de jonge spelers uit ons team. Het is de bedoeling dat ze veel leren van de wedstrijd tegen Ajax.”

Ajax – Dinamo Kiev begint woensdagavond om 20.45 uur in een uitverkochte Amsterdam ArenA. Kom daarom op tijd naar het stadion.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Shevchenko heeft een goed 'record' in de duels met Ajax. Shevchenko heeft een goed 'record' in de duels met Ajax.
Zowel Milevskiy (links) als Shevchenko komen uit de jeugdopleiding van Dinamo Kiev. Zowel Milevskiy (links) als Shevchenko komen uit de jeugdopleiding van Dinamo Kiev.
Milevskiy staat nadrukkelijk in de belangstelling van andere clubs. Milevskiy staat nadrukkelijk in de belangstelling van andere clubs.
Coach Gazzaev dinsdagavond tijdens de training. Coach Gazzaev dinsdagavond tijdens de training.