Menu

'Shevchenko was een eitje'

Na afloop van het gelijkspel tegen Milan overheersten gemengde gevoelens bij de Ajacieden. Aan de ene kant was er de overtuiging dat er meer in had gezeten, aan de andere kant was er geen tegendoelpunt gemaakt, wat een goede uitgangspositie verschaft voor de return in Milaan. Chivu gaf een treffende samenvatting van de wedstrijd: Geen gele kaarten, geen tegendoelpunten, 0-0.

Een van de beste Ajacieden dinsdagavond was zonder twijfel Yakubu. de Ghanees speelde een haast foutloze wedstrijd. Zelf was hij zoals gebruikelijk zeer bescheiden over zijn prestatie, maar zijn enorme glimlach, niet van zijn gelaat te poetsen, verried zijn blijdschap. ,,Ik weet niet hoor, of ik de beste van de wedstrijd was. Wie anders? Dat weet ik ook niet", lachte hij bescheiden.

Na afloop van het duel was Koeman naar hem toe gekomen en had hem gefeliciteerd met zijn spel, vertelde Yakubu trots. ,,Ik had vrijheid. Shevchenko dekken was een eitje en van Rivaldo weet je dat hij alleen met links kan voetballen. Dus als je dat been goed dekt, is er niets aan de hand", verklaarde hij. ,,Het ging heel goed, maar we hadden eigenlijk moeten winnen. Een gelijkspel is toch ook wel goed voor ons. Nu gaan we gewoon winnen in Milaan." Een andere verklaring voor zijn goede spel lag misschien wel in het feit dat Yakubu erg rustig speelde. ,,Tegen RBC heb ik ook rustig en simpel gespeeld. Normaal ben ik veel agressiever. Maar als je rustig speelt betekent dat ook dat je geen kaarten krijgt. Nu moet ik zo doorgaan."

De dag voor de wedstrijd belden zijn ouders en familie vanuit Ghana om hem succes te wensen. Yakubu denkt dat zij allemaal op zijn voicemail zullen staan. ,,Als ik thuis ben, zullen de mensen wel gaan bellen. Ze zouden allemaal kijken op de televisie. Morgen ga ik zelf de wedstrijd nog terugzien, we hebben ook nabespreking. Dan ga ik er nog eens van genieten", sprak de uitblinker, die zijn shirtje ruilde met Maldini.

Van der Vaart was op een gegeven moment dichtbij een doelpunt, met een kopbal. Maar deze keer lukte het ook hem niet de bal in het net te krijgen. De middenvelder was desondanks tevreden. ,,We hebben goed gespeeld. In het begin hadden we het moeilijk, maar daarna ging het goed. We hadden de wedstrijd onder controle, het stond goed. Een paar kansen hebben we wel gehad. Natuurlijk was het een voordeel geweest als we hadden gewonnen, maar ik heb er toch geen slecht gevoel over. We scoren bijna in elke uitwedstrijd. Als we dat over twee weken weer doen, ziet het er goed uit. Ik denk dat we veel kans hebben om door te gaan." De middenvelder had ook complimenten voor Yakubu. ,,Hij was erg goed. Zo'n speler had je nodig tegen iemand als Rui Costa"

John O'Brien was het helemaal eens met zijn collega. ,,Als wij goed positiespel spelen en veel in balbezit zijn, hebben we kans, we scoren wel vaker in uitwedstrijden." De Amerikaan kwam met een wat dikke lip terug uit de kleedkamer. ,,Het gebeurde uit een botsing met een speler. Dat kan gebeuren in een wedstrijd. Maar het was geen smerig duel", benadrukte hij.

Met die laatste opmerking was Zlatan Ibrahimovic het eens. ,,Het was hard, maar wel fair", zei de Zweed na afloop. ,,Het was een moeilijke wedstrijd. Ik was alleen voorin en ik kreeg niet veel ballen. Maar dat heb je in een kwartfinale. Ik had niet verwacht dat het makkelijk zou worden", was zijn nuchtere commentaar.

Een onverwachte invaller vond ook dat hij te weinig werd aangespeeld. Litmanen: ,,Ik had inderdaad meer ballen verwacht. Maar dat geeft niet. Milan is een sterke tegenstander, maar we hebben kansen in de uitwedstrijd. Voor ons maakt het qua sterkte niet veel uit of we uit of thuis spelen. We zijn als ploeg op de goede weg. Zowel als groep als individueel kan iedereen nog groeien. Ik hoop dat ik dat ook kan." De Fin vond dat het team tijdens zijn blessure zelfverzekerder was geworden. ,,En de ploeg en de spelers zijn niet achteruit gegaan. We hebben nog niet zoveel gewonnen in de Champions League, maar ook niet verloren. Het kan dus nog beter. In Milaan kunnen we het goedmaken", aldus Litmanen.

Aanvoerder Chivu tot slot moest lachen toen hem werd gevraagd of er niet meer in had gezeten voor Ajax. ,,Haha, nu verwacht iedereen meer van ons, terwijl drie of vier maanden geleden niemand had kunnen bedenken dat we in de kwartfinales zouden staan. Het is misschien verrassend voor veel mensen, voor ons minder. We hebben veel vertrouwen." Tot slot vatte hij het duel nog eens kort samen: ,,We hebben geen doelpunten tegen, geen gele kaarten, het was 0-0."