Menu

Shota Arveladze: een schilder zonder doek

Nu vier jaar later, zit Arveladze vaker dan hem lief is op de reservebank. De schilder heeft nog steeds penselen, een ezel en genoeg verf. Maar het maagdelijk witte doek ontbreekt te vaak. Shota vertelt wanneer er een kink in de kabel kwam: ,,Mijn ogen twinkelen misschien niet meer zoals voorheen, maar ik blijf lachen.'' Toch gloort er hoop voor Shota. Tegen SC Heerenveen speelde hij de hele wedstrijd op 'nummer 10'. De start ,,Mijn eerste seizoen was geweldig. Simply Shota! Maar, we hadden een geweldig elftal. Op doel stond Edwin van der Sar, achterin stond Frank de Boer, aan de zijkant Ronald de Boer, in de as Jari Litmanen. Als ik bewoog, kwam de bal nooit te laat. Ik speelde in dat seizoen 32 keer in de competitie, acht UEFA Cup-duels en alle Amstel Cup-wedstrijden. In 44 wedstrijden scoorde ik 37 goals. Zonder penalty's! dat spreekt voor zich.

Natuurlijk ben ik dezelfde Shota, ik ben alleen vier jaar ouder geworden. Ik probeer naar de toekomst te kijken, maar het mooie gevoel van toen blijft hangen. Ik speelde bijna elke wedstrijd. Als ik het niet goed deed als spits, kwam ik op links terecht. Dan kwam mijn moment gegarandeerd, de goede pass, het doelpunt. Neem de uitwedstrijd tegen Udinese. De beweging, de achterlijn, pats, boem: goal!'' Speeltijd ,,Er is de laatste drie jaar veel gebeurd. Goede dingen, slechte dingen. Het moeilijkst was na mijn knieoperatie weer fit te geraken. Ook de resultaten vielen tegen. En ik speelde te weinig. Het kan aan mij liggen, het kan aan anderen liggen. Wiens schuld het is doet er niet toe.

Neem de seizoenstart. In de voorbereiding begint iedereen op nul, iedereen heeft een kans. Sint Etienne, Standard Luik, Coventry City, Arsenal en Lazio. Voor mij als voetballer is het van belang de laatste 25 minuten in een wedstrijd te kunnen spelen. Het eerste competitieduel ging goed: twee goals, veel speeltijd. Tweede duel: te kort, derde duel: te kort, ga zo maar door.