Menu
Shota Arveladze: ‘Het was een feest in het veld'

Shota Arveladze: ‘Het was een feest in het veld'

Twee Georgiërs hebben het rood-wit van Ajax gedragen. De één was een flop, de ander top. Giorgi Kinkladze bleek zijn hoge transfersom niet waard. Shota Arveladze werd een publiekslieveling. ‘Ik zou willen dat ik mijn tijd bij Ajax opnieuw kon beleven.’

Nee, Shota Arveladze (43) heeft niet de looks van Dani, Kluivert of Overmars. Als de aanvaller in de zomer van 1997 in Am- sterdam arriveert, grapt men dat Ajax Mr. Bean heeft gecontracteerd. Hij mag dan het gezicht en de mimiek hebben van de Engelse komiek, Arveladze heeft de benen en de voeten van een echte Ajacied. Hij blaast de schaar van Piet Keizer nieuw leven in en hij vindt gemakkelijk het net. Die com- binatie valt in de smaak in de Arena.

In zijn geboorteplaats Tbilisi zet Shota Arveladze zijn eerste stappen als professioneel voetballer. Hij debuteert bij Martve, verkast naar Iberia en tekent vervolgens een contract bij de grootste club van de stad, Dinamo. Hij viert er meerdere kampioenschappen, samen met zijn broer Archil. De eeneiige tweeling kan niet zonder elkaar. Als Shota naar Turkije vertrekt, gaat Archil met hem mee. Waar die laatste bij Trabzonspor door blessureleed niet uit de verf komt, scoort zijn broer erop los. In het seizoen 1995/’96 kroont Shota Arveladze zich tot topscorer van de Turkse liga. Een seizoen later verhuizen de broers naar Nederland. Archil tekent een contract bij NAC Breda. Shota’s spel en goals leveren hem een transfer naar Ajax op.

Over zijn eerste werkgevers zegt Shota Arveladze: “Dinamo was een typisch voormalige Sovjet Unie-club, zeer succesvol. Spelen voor die club was een kinderdroom die uitkwam. Trabzonspor, mijn eerste club in het buitenland, was ook geweldig. De passie van de fans was ongekend. En toen Ajax. Een volgende droom. Op de dag dat ik er arriveerde, wist ik: ooit kan ik mijn kinderen vertellen dat hun vader het allerhoogste niveau in het voetbal heeft bereikt.”

Lees het verhaal verder in de nieuwe editie van 1900.

Foto: Pro Shots