Menu

Shota Arveladze vertrekt naar Rangers FC

Ajax heeft onder voorwaarden overeenstemming bereikt met Rangers FC over het vertrek van Shota Arveladze. De Georgische spits zal per direct overstappen naar de ploeg van voormalig Nederlands bondscoach Dick Advocaat. Over de hoogte van de transfersom doet Ajax zoals gebruikelijk geen mededelingen. Pas wanneer de aanvraag door Rangers voor een werkvergunning is gehonoreerd, zal het vertrek van Arveladze bij Ajax definitief zijn beslag krijgen.

Ajax zelf voerde langdurig onderhandelingen met Shota Arveladze over contractverlenging, maar voor Leo Beenhakker, technisch directeur van Ajax, en Arveladzes zaakwaarnemer Ivan Benes bleven vraag en aanbod te ver uit elkaar liggen.

Bij algemeen directeur Arie van Eijden van Ajax vechten tegengestelde gevoelens om voorrang. Van Eijden: ‘Met Shota Arveladze raakt Ajax een gewaardeerde spits kwijt. Aan de andere kant was er de zekerheid dat Ajax Shota aan het eind van het seizoen toch niet zou kunnen houden. Bovendien is Ajax ervan overtuigd dat de adequate opvolging van Arveladze afgelopen zomer al is geregeld met het aantrekken van Zlatan Ibrahimovic.’

Shota Arveladze kwam op 1 juli 1997 via het Turkse Trabzonspor naar Ajax. Daarvoor speelde hij voor Dinamo Tblisi, waarvan hij inmiddels mede-eigenaar is. Bij zijn debuut op 12 augustus 1997 scoorde Arveladze meteen: Ajax versloeg Vitesse met 5-0. Twee keer zou de Georgisch international uitgroeien tot Ajax’ clubtopscorer: in 1998 met 25 en in 2001 met 18 doelpunten. Met Ajax vierde Arveladze in 1998 de dubbel (landskampioenschap plus bekerwinst) om daar in 1999 nog een Amstel Cup-zege op te laten volgen. Twee keer speelde hij de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal, maar beide edities werden door Ajax verloren.

In totaal droeg Shota Arveladze in 177 wedstrijden het shirt van Ajax. Zijn totale productie in vier seizoenen Ajax bedroeg 120 doelpunten. In de KPN Eredivisie vond Arveladze namens Ajax in 96 wedstrijden 55 keer de touwen. In Europa Cupwedstrijden scoorde hij 11 keer in 18 duels. Het toernooi om de Amstel Cup schreef Arveladze 6 keer bij als doelpuntenmaker in 9 bekerwedstrijden. In de drie Amsterdam Tournaments tenslotte was hij goed voor 3 goals in 6 duels.

Shota Arveladze komt bij Rangers FC in een min of meer vertrouwde omgeving terecht. De Schotse ploeg van Dick Advocaat beschikt in Ronald de Boer en Michael Mols al over twee ex-Ajacieden. Bovendien komen de Nederlanders Arthur Numan, Fernando Ricksen en Bert Konterman uit voor de Rangers en is voormalig Ajax-trainer Jan Wouters assistent-trainer.