Menu
Siem de Jong: altijd in ontwikkeling

Siem de Jong: altijd in ontwikkeling

Tijdens de laatste dagen van 2012 biedt Ajax.nl een podium aan Ajacieden die het afgelopen jaar in de spotlights stonden. Om uiteenlopende redenen was 2012 hun jaar. In aflevering 3: Siem de Jong. De 23-jarige De Jong schitterde in de kampioenswedstrijd tegen VVV-Venlo en nam de aanvoerdersband over van de naar Tottenham Hotspur vertrokken Jan Vertonghen.

Sympathiek, beleefd en vriendelijk zijn enkele eigenschappen die bij Siem de Jong passen. De middenvelder annex aanvaller werkt iedere dag hard aan zijn rol binnen het team, de voetballer Siem en de persoon Siem. De ontwikkeling en (zelf)ontplooiing zijn inherent aan de belangrijke taak die hij vervult: het aanvoerderschap. De stabiele factor van Ajax 1 blikt in een monoloog terug op het jaar 2012.

,,Het jaar 2012 was een mooi jaar met als hoogtepunt natuurlijk het kampioenschap. Voor het tweede jaar op rij zetten we na de winterstop een succesvolle inhaalrace in. Met als grote beloning de 31ste landstitel. Na de verloren thuiswedstrijd tegen FC Utrecht (0-2) schreef iedereen ons af. Je hoopt altijd op het beste en probeert de positiviteit in de groep te houden. Op dat moment heb je een overwinning nodig. Die kregen we uit bij NAC. We wonnen met 2-0. Daarna hebben we geen wedstrijd meer verloren. Daaruit putten we veel vertrouwen.

,,Het is leuk dat ik in twee kampioenswedstrijden belangrijk ben geweest. De wedstrijd tegen FC Twente in 2011 was toch wel de mooiste. Tegen VVV-Venlo scoorde ik ook twee keer, maar dat brengt toch een andere ontlading met zich mee. Als je thuis speelt tegen VVV ga je er wel vanuit dat je kampioen wordt. Natuurlijk blijft het mooi dat je jezelf kunt laten zien in belangrijke wedstrijden. Helaas is het me nog nooit overkomen dat ik over mijn goals in de kampioenswedstrijden heb gedroomd. Zoiets gaat snel voorbij. Behalve als ik de beelden terug zie van de wedstrijd of het kampioensfeest. Dan gaan mijn gedachten weer even terug naar die belangrijke dag. Want het zijn wel de mooie momenten.

Siem de Jong: ,,Soms zie je aanvoerders schreeuwen, maar dat werkt niet altijd. De spelers zullen dan echt niet denken: zo, laat ik nu eens harder gaan werken voor hem." Siem de Jong: ,,Soms zie je aanvoerders schreeuwen, maar dat werkt niet altijd. De spelers zullen dan echt niet denken: zo, laat ik nu eens harder gaan werken voor hem."

,,Op persoonlijk vlak heb ik dit jaar veel geleerd. Ik ben veel bezig geweest met mijn persoonlijke ontwikkeling en mijn rol in het team. Ik heb vaak met trainers en ervaren jongens als Theo Janssen, André Ooijer en Jan Vertonghen gesproken. Daar heb ik veel van geleerd. Al die ervaringen komen nu als aanvoerder goed van pas.

,,Het is een eer dat ik nu captain van Ajax ben. Vijf, zes jaar geleden dacht ik alleen maar: ik moet basisspeler zien te worden bij Ajax 1. En nu ben ik de aanvoerder. Ik ben er overigens niet door veranderd. Ook voordat de aanvoerdersband om mijn arm zat, was ik al bezig met mijn ontwikkeling en mijn rol in de groep. Ik praatte altijd al veel met de jongens. Als aanvoerder moet je onder andere leiding kunnen geven in een team, dingen kunnen organiseren en tactische dingen zien in het veld. Ik wil mezelf hierin blijven verbeteren.

,,Soms zie je aanvoerders schreeuwen, maar dat werkt niet altijd. De spelers zullen dan echt niet denken: zo, laat ik nu eens harder gaan werken voor hem. Natuurlijk heb ik momenten in een wedstrijd dat ik ook sta te schreeuwen, maar liever coach ik mijn medespelers op een rustige manier. Sommige jongens hebben liever dat ik naar hen toe loop en hen vertel wat de bedoeling is. Meestal doe ik dat ook wel. Natuurlijk moet je soms iemand wakker maken. En soms moet iemand mij wakker maken. Ik wil altijd winnen, maar ik probeer wel normaal te doen. Als persoon vind ik sympathiek zijn een goede eigenschap. Om een goede speler te zijn hoef je echt niet gemeen te zijn.

,,Ik hoop dat 2013 een mooi jaar wordt en dat we aan het einde van het seizoen in ieder geval één prijs pakken. Het kampioenschap heeft uiteraard mijn voorkeur. Natuurlijk zijn we iets te wisselvallig als team, maar de concurrentie is dat ook. Het is zaak om in 2013 net zo stabiel te zijn als in de tweede helft van vorig seizoen. Dat is niet makkelijk, maar daar gaan we wel voor. We zijn nog op drie fronten actief. Er valt dus nog genoeg te winnen. Hopelijk kan ik daarbij opnieuw van waarde zijn voor het team.’’


Tekst: Ajax.nl/Nadia Marhoum
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst