Menu
Siem de Jong op bezoek bij Ajax

Siem de Jong op bezoek bij Ajax

Siem de Jong was dit weekeinde in Nederland en ging meteen even langs bij Ajax. De middenvelder, die deze zomer naar Newcastle vertrok, loste zondagmiddag het startschot tijdens de eerste editie van de Ajax Foundation Run. ,,Het is leuk dat ik dit mag doen. Het is een groots en mooi opgezet evenement."

Hij schoot tijdens de Ajax Foundation Run de deelnemers weg op de vijf kilometer. Nu was het ook weer niet geheel toevallig dat juist De Jong het startschot mocht lossen. De middenvelder, die deze zomer van Ajax naar Newcastle United verkaste, werd in 2013 nog uitgeroepen tot meest maatschappelijk betrokken voetballen van Nederland. De Jong zette zich onder meer in voor de maatschappelijke projecten Scoren voor Gezondheid, Ajax Streetwise en VUmc Kinderstad, projecten die worden ondersteund door de Ajax Foundation. ,,Dat klopt. Het is daarom leuk dat ik dit mag doen. Het is groots en mooi opgezet", deelt de Jong een compliment uit aan de organisatie.

De middenvelder, die revalideert van een gescheurde pees in het dijbeen, staat nog tot ten minste januari buitenspel. ,,Het gaat goed, ik voel me goed, maar het is een vervelende blessure." Door zijn blessure was De Jong vrij en dus toevallig een weekend in Amsterdam. ,,Alleen wist ik dat nog niet zo heel lang. Toen het eenmaal zeker was, was het heel makkelijk en snel geregeld."

Samen met broer Luuk zette hij het initiatief De Jongsters op, dat kinderen wil aansporen te gaan voetballen. ,,Op zich gaat het goed. Het is alleen lastig nu ik niet meer in Nederland woon om er heel veel tijd in te steken. Het lastigste blijft alleen hoe je de kinderen het beste kunt bereiken. Daar zijn we nu druk over aan het nadenken. We zijn er vaak mee bezig. Het is leuk om daar betrokken te zijn. We doen veel via social media zoals Facebook en vorig jaar via de Ajax Kids Club hebben we ook kinderen proberen te bereiken. Maar we zijn nu ook met de KNVB aan het samenwerken. We moeten alleen net even de juiste manier bedenken. Daar zijn we nu mee aan de slag."

De Jong heeft het naast zijn blessure, goed naar zijn zin de Engelse kuststad. ,,Newcastle is een prima stad. Gezellig, een beetje zoals Amsterdam. Veel studenten en dat houdt de stad levendig."

De aanvallende middenvelder weet niet wanneer hij weer op de velden te bewonderen is. Het is moeilijk te zeggen wanneer ik echt weer fit ben." Hij werd aan het begin van het seizoen door manager Alan Pardew gelijk belangrijk gemaakt en tot vice-aanvoerder gebombardeerd. ,,Daarom baal ik er nog meer van. Je wilt het team helpen en dat kan nu niet. "

De Jong heeft met Vurnon Anita, Tim Krul en Daryl Janmaat drie landgenoten die bij Newcastle United spelen. In tijden van tegenspoed en net nieuw bij een club is dat een welkome opsteker. ,,Ik heb steun aan die andere Nederlandse jongens. Dat is inderdaad wel fijn."

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst/Gerard van Hees

Siem de Jong en Wim Jonk voorafgaand aan de 5 kilometer. De Jong als starter en Jonk als deelnemer. Siem de Jong en Wim Jonk voorafgaand aan de 5 kilometer. De Jong als starter en Jonk als deelnemer.
Siem de Jong en Daphne Koster gingen na afloop met de winnaars op de foto. Siem de Jong en Daphne Koster gingen na afloop met de winnaars op de foto.