Menu
Siem de Jong opent Beurs

Siem de Jong opent Beurs

Daags nadat hij met twee doelpunten AZ - sportief gezien – al rake klappen verkocht, sloeg Siem de Jong maandag ook zijn slag op de Amsterdamse Beurs. Klokslag 09:00 uur en op de 113e verjaardag van Ajax opende de Ajacied met een rake gongslag de nieuwe handelsdag en –week. De Jong trad daarmee onder meer in de voetsporen van Luis Suarez, Jan Vertonghen en trainer Frank de Boer.

Beursplein 5 is in elk geval voor Jeroen Slop bekend terrein. Ajax’ financieel directeur is uiteraard professioneel vertrouwd met aandelenkoersen en effectenhandel. Sinds Luis Suarez in februari 2010 de eerste Ajacied was die de handelsdag mocht openen, lijkt een mooie traditie geboren. Telkens escorteerde Slop de Ajacieden tijdens hun gang door het statige beursgebouw. De Amsterdamse club is sinds mei 1998 naast voetbalclub als N.V. ook een beursgenoteerde onderneming. Ajax is vooralsnog de enige Nederlandse club die genoteerd staat aan de beurs.

,,Zo ga je met een extra lekker gevoel de nieuwe week in’’, lacht De Jong na zijn gongslag. Het ‘gongmoment’ was live te zien op RTL-Z; het moment wordt bovendien ook dagelijks vermeld in de Financieele Telegraaf. ,,Het is leuk hier te staan, een hele eer. Ik heb zelf wel aandelen, maar houd me daar niet bewust mee bezig.’’ Voor De Jong is een interessante week aangebroken. Maandagmiddag meldt de allrounder zich bij de selectie van het Nederlands elftal. Met de thuisinterlands tegen Estland en Roemenië wacht Oranje twee belangrijke WK-kwalificatieduels. ,,Natuurlijk hoop ik op speeltijd, ik ga in elk geval mijn best doen’’, vervolgt De Jong, nadat hij als eregast ook het gastenboek heeft getekend. ,,Ik ben in elk geval blij dat ik met mijn plek in de selectie een kans heb iets te laten zien.’’

Klokslag 09:00 uur verrichtte Siem de Jong zijn gonglag als dagopening van de Amsterdamse Beurs. Klokslag 09:00 uur verrichtte Siem de Jong zijn gonglag als dagopening van de Amsterdamse Beurs.

In de weelderige ontvangstkamer van de oudste beurs ter wereld ontving de Ajacied een unieke erepenning en een foto van het moment waarop hij de beursdag opende. De wereldwijde aandelenmarkt is ook in Nederland ontstaan. De Verenigde Oost-Indische Compagnie uit Amsterdam, opgericht in 1602, had destijds hard geld nodig om nieuwe reizen naar het Verre Oosten te kunnen uitvoeren. Er werd besloten dat de burgers van Amsterdam kleine stukjes eigendom van het bedrijf konden kopen, aandelen dus. De winst die de VOC maakte met haar reizen werd verdeeld onder de aandeelhouders. ,,De Beurs wordt wereldwijd gezien als innovatief en toonaangevend. Eigenlijk net als de voetbalclub Ajax’’, lacht persvrouw Rineke Reitsma van de Amsterdamse Beurs.

Ruim vier eeuwen na de beursoprichting, en gelijktijdig op Ajax’ 113e verjaardag, bracht een Ajacied de beursdag in gang. De Jong trad daarmee niet alleen in de voetsporen van collega-Ajacieden. Een bont palet van eregasten opende in het verleden al eens een nieuwe beursdag. De dagelijkse gongslag werd onder meer verzorgd door Johan Cruijff, Richard Krajicek en talloze olympische gouden medaillewinnaars. Ook Sinterklaas, een Ola-waterijsje en Donald Duck verrichtten ooit de eervolle gongslag.

‘Wij hebben de weg omhoog ook weer gevonden. Wij wensen jullie hetzelfde toe’, prijkt sinds 18 maart 2013 in het handschrift van De Jong in het gastenboek. Een afspraak voor een volgend beursbezoek is alvast gemaakt. Het betreft een voorlopige afspraak. Financieel directeur Slop liet al doorschemeren dat 11 mei een mooie dag zou zijn voor een nieuw bezoek. Op die dag is Ajax exact vijftien jaar beursgenoteerd. ,,Net als bij het bezoek van Jan Vertonghen en Frank de Boer komen we die dag bovendien graag met de kampioensschaal op bezoek’’, besloot Slop.

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Fred Vergeer (NYSE Euronext)

Net als vele beroemde voorgangers tekende ook Siem de Jong het gastenboek. Net als vele beroemde voorgangers tekende ook Siem de Jong het gastenboek.