Menu
Siem de Jong redt punt voor Ajax

Siem de Jong redt punt voor Ajax

Ajax heeft na de uitschakeling in de UEFA Cup ook de koppositie in de Eredivisie verspeeld. In Rotterdam speelde de ploeg met 2-2 gelijk tegen Sparta. Siem de Jong redde een punt door in de laatste minuut zijn eerste Ajax-doelpunt te maken.

Het doelpunt van Eredivisiedebutant De Jong was het lichtpunt in een wedstrijd, die voor Ajax opnieuw niet hoogstaand was. De voetballer van Jong Ajax was in de slotfase ingevallen voor Luis Suarez en zag de bal na een corner van de linkerkant ineens voor zijn voeten belanden. ,,Ik schoot op doel zonder na te denken”, verklaarde hij na afloop. ,,Ik had van de trainer de opdracht gekregen om vanaf de linkerkant dicht bij het doel te spelen.” Een goede zet van Henk ten Cate. ,,Ik voelde dat Siem zou gaan scoren”, lichtte de Amsterdamse trainer zijn wissel toe. Voor De Jong, die tegen Kozakken Boys zijn debuut maakte voor Ajax 1, was het trouwens zijn tweede treffer op Het Kasteel in zes dagen. Maandag scoorde hij namens Jong Ajax tegen Jong Sparta.

Ajax begon zwak tegen Sparta. De thuisploeg kreeg de eerste kansen en was met name gevaarlijk via oud-Ajacied Nourdin Boukhari. Hij kreeg na tien minuten een goede mogelijkheid, maar lepelde de bal over. Tegen het eind van de eerste helft begon Ajax, dat met Laurent Delorge en Gabri als centrale middenvelders speelde, beter te draaien. Vlak voor het rustsignaal had Dennis Rommedahl de uitgelezen mogelijkheid op de 0-1. Hij kwam alleen op doelman Westerveld af en koos er voor de bal af te leggen, waar hij beter zelf had kunnen schieten. Nu kon de Sparta-verdediging de bal eenvoudig wegwerken.

De 1-0 viel na een aanvallende rush van Jaap Stam. De aanvoerder stormde met de bal aan zijn voet op het Sparta-doel af, maar werd daar opgevangen. Uit de counter maakte Charles Dissels de openingstreffer. Vlak daarna kwam Ajax nog even goed weg toen Arne Slot van dichtbij op de paal schoot. Na de openingstreffer kreeg Ajax toch weer langzaam de controle over de wedstrijd. Kansen waren er voor John Heitinga (vrije trap op de paal), Suarez en Klaas Jan Huntelaar. Laatstgenoemde zorgde in de 67ste minuut voor de 1-1 door op aangeven van Suarez de bal heel fraai in het doel te volleren. Voor topscorer Huntelaar was het zijn negende competitietreffer van het seizoen. Hoewel het ‘gouden duo’ dus opnieuw toesloeg, was Ten Cate niet tevreden over zijn twee topaanvallers. ,,Ze gingen te vaak voor eigen succes”, aldus de trainer.

Vlak nadat Ismael Urzaiz (ingevallen voor Robbert Schilder) de lat raakte met een afstandsschot zette Sepp de Roover Sparta opnieuw op voorsprong. Hij kapte aan de rechterkant Emanuelson en Heitinga uit en schoot met links knap binnen. Ajax zette alles op alles in de slotfase en kwam dankzij De Jong toch nog op gelijke hoogte. ,,Een terechte uitslag”, analyseerde Ten Cate, die tijdens de persconferentie niets wenste te zeggen over Chelsea. ,,Sparta was de eerste helft beter. Toen gaven wij veel te veel ruimte weg op het middenveld. In de tweede helft waren wij de bovenliggende partij. Ik denk dat het publiek zich wel vermaakt heeft.”

Omdat Feyenoord zondag met 0-1 won bij Vitesse nemen de Rotterdammers de koppositie over in de Eredivisie. Ajax is tweede met een punt achterstand.

Houd voor overige spelersreacties Ajax TV in de gaten.