Menu
Siem de Jong wil trainer overtreffen

Siem de Jong wil trainer overtreffen

Met zes doelpunten voor Ajax op Europees niveau is Siem de Jong de top-25 aller tijden bij Ajax binnengestormd. Wel is er nog een behoorlijk verschil met de nummer 1 op die ranglijst, want daar staat Jari Litmanen met 26 goals. ,,Ik hoop dat ik er nog een paar kan maken”, zegt de aanvoerder voor de uitwedstrijd tegen Steaua Boekarest.

De spits annex middenvelder heeft nooit een lijst gezien van de topschutters van Ajax in Europees verband. Uiteraard kan hij zich wel een voorstelling maken wie daarop staan vermeld. ,,Dat zullen vooral de spitsen van vroeger zijn, schat ik zo in”, zegt De Jong, die beseft dat voetballers vroeger veel langer een club dienden dan tegenwoordig het geval is. Een bekende van hem staat echter binnen handbereik op de lijst. ,,Heeft de trainer er zeven? Dat is een mooi doel om te halen”, grijnst hij met het besef dat hij op dezelfde hoogte kan komen met Frank de Boer.

Met drie goals tegen Manchester City kwam zijn totaal in de vorige Europese speelronde op zes treffers. Voorafgaand aan die Engelse confrontaties scoorde De Jong tegen Slovan Bratislava, PAOK Saloniki en Dinamo Zagreb. ,,De goals in de Champions League staan mij het meeste bij. Dat zijn de leukste wedstrijden om te spelen en als je dan ook nog goede resultaten boekt is het nog leuker.”

Met 26 treffers in Europa voert Jari Litmanen de topschutterslijst aan. Met 26 treffers in Europa voert Jari Litmanen de topschutterslijst aan.

Geeft scoren in Europa meer vreugde dan in de Nederlandse competitie? ,,Nee. Het is wel leuker om te scoren en dan ook te winnen. Want als ik scoor en we verliezen, dan betekent het niet genoeg. Uiteraard geeft het meer voldoening om te scoren in wedstrijden waarin het ergens om gaat dan in een oefenduel.”

Welke ambitie heeft De Jong in Europees verband qua doelpuntenaantal? ,,Dat ik er zes heb gescoord, valt gezien het aantal wedstrijden dat ik heb gespeeld wel mee. Ik ben niet bepaald bezig om een bepaald aantal doelpunten te halen. Ik wil wel heel graag scoren. Maar om daarvoor echt een doel te stellen vind ik lastig.”

Jari Litmanen is met 26 doelpunten Ajax’ topschutter aller tijden is in Europa. Een mooie uitdaging dus voor De Jong om daar ook maar enigszins bij in de buurt te komen. ,,Dan heb ik er nog veel te gaan!” Het Europese Ajax-doelpunt dat De Jong het scherpst op het netvlies staat, is dat van Patrick Kluivert. Hét puntertje in de gewonnen Champions League-finale van 1995. Uiteraard. De Jong was toen zes jaar oud. ,,Die goal van Kluivert zullen alle jongens van mijn leeftijd wel kiezen als mooiste Europese doelpunt ooit”, glimlacht de aanvoerder.

Topscorers in Europa

1. Jari Litmanen (26 goals)
2. Johan Cruijff (23 goals)
3. Sjaak Swart (18 goals)
22. Siem de Jong (e.a.) (6 goals)

Tekst: Ajax.nl/Monique Janse
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst