Menu
Sier volgt oude clubs via de tv

Sier volgt oude clubs via de tv

Voor Ajax lijkt de wedstrijd van zondag tegen hekkensluiter FC Volendam de ideale gelegenheid om het na de winst tegen Feyenoord opgedane vertrouwen verder op te vijzelen. Volendammer en oud-Ajacied Tom Sier blikt vooruit.

Miralem Sulejmani controleert de bal tijdens het competitieduel in Volendam eerder dit seizoen (1-2). Miralem Sulejmani controleert de bal tijdens het competitieduel in Volendam eerder dit seizoen (1-2).

Het enige minpunt in aanloop naar de Noord-Hollandse derby is de voorbereiding doordat donderdagavond tegen Fiorentina wordt gespeeld. Duels tussen Ajax en Volendam hebben altijd een speciaal karakter. Vooral vanwege de goede verstandhouding tussen beide clubs. Dat resulteerde in het verleden onder meer in een overstap van de broers Gerrie en Arnold Mühren en Wim Jonk van het palingdorp naar de hoofdstad.
Ook Tom Sier is een Volendammer met een Ajax verleden. De voormalige linkervleugelverdediger werd in 1997 op voorspraak van toenmalig coach Morten Olsen overgenomen van sc Heerenveen. In Amsterdam werd hij echter voornamelijk gekweld door blessures, waardoor hij zijn belofte nooit helemaal kon inlossen. Desondanks kijkt Sier tevreden terug op zijn loopbaan. ,,Elk hoofdstuk is mooi", legt hij uit. ,,Dus ook mijn voetbalcarrière. Nu houd ik me echter bezig met andere dingen zoals mijn kinderen. Daarnaast vind ik het heerlijk om te fietsen en te mountainbiken." Voetballen doet de Noord-Hollander slechts nog één keer per jaar. ,,In juni spelen we altijd een wedstrijd met oud-Volendam tegen een tweede of derdeklasser. Hoewel ik niet eens een mindere conditie heb als in mijn profperiode, moet ik me toch altijd even goed voorbereiden op dat duel."
Hoewel Sier naar eigen zeggen nooit meer in een stadion komt, volgt hij het voetbal nog wel via de televisie. In de huidige selectie van Ajax spreken vooral de aanvallers hem aan. ,,Bij Luis Suarez is het allemaal een beetje grillig", oordeelt hij over de Uruguayaan. ,,Hij kan grandioos voetballen, maar hij wisselt goede momenten af met mindere. Verder is Sulejmani een speler waarvoor ik ga zitten. Het moet er alleen nog wel uitkomen." In het huidige Ajax is Maarten Stekelenburg de enige speler die Sier heeft meegemaakt. ,,Met hem heb ik nog getraind. Volgens mij keepte hij toen nog in de A1."

Tom Sier in actie als Ajacied. Foto: Pro Shots/Stanley Gontha Tom Sier in actie als Ajacied. Foto: Pro Shots/Stanley Gontha

Ondanks de mindere fase die Ajax achter de rug heeft, gelooft Sier zondag niet in een stunt van zijn plaatsgenoten. ,,Ik weet niet of het een echte wedstrijd gaat worden", aldus de bescheiden oud-speler. ,,Volendam zal zo lang mogelijk de nul willen houden, maar dat gaat denk ik niet lukken. Voor Ajax zal winst heel belangrijk zijn en Volendam is waarschijnlijk tevreden met een kleine nederlaag."
De laatste keer dat beide teams elkaar troffen in Amsterdam was in het seizoen 2003-2004, toen Ajax met 5-1 zegevierde. Rafael van der Vaart maakte die middag twee treffers. Wesley Sonck, Nicolae Mitea en Hatem Trabelsi scoorden de overige doelpunten voor de thuisploeg.
Ajax - FC Volendam begint zondag om 16.30 uur. Sier, die tegenwoordig de kost verdiend als zzp’er in het schildersvak, zal de wedstrijd waarschijnlijk volgen vanaf de bank in Volendam.
Competitieresultaten van de laatste vijf edities:
2003-2004 Ajax-FC Volendam 5-1 (17-10-2003)
1997-1998 Ajax-FC Volendam 6-1 (14-03-1998)
1996-1997 Ajax-FC Volendam 1-1 (20-10-1996)
1995-1996 Ajax-FC Volendam 4-0 (25-10-1995)
1994-1995 Ajax-FC Volendam 4-1 (14-05-1995)
Voor de wedstrijd tussen Ajax en FC Volendam zijn nog tickets te krijgen. Klik hier voor meer informatie over de kaartverkoop >>