Menu
Sierhuis en Cassierra schieten Jong Ajax naar titel

Sierhuis en Cassierra schieten Jong Ajax naar titel

Jong Ajax is kampioen van de Jupiler League! Op een volgepakt sportpark de Toekomst bleef het tegen MVV lang spannend, maar invaller Kaj Sierhuis en Mateo Cassierra schoten Jong Ajax na een 0-1-achterstand naar een 2-1-winst en de titel!

Het veiligstellen van de schaal was geen eenvoudige klus, vertelde Michael Reiziger tussen de feestelijkheden door: ,,In de eerste helft begonnen we met agressiviteit, al speelden we niet in een hoog tempo. Doordat de goal uit bleef kwam de spanning er op. In de tweede helft was er hetzelfde beeld, we hadden echt een bevrijding nodig. Jammer genoeg viel ‘ie aan hun kant, maar het heeft wel een reactie van de jongens gegeven.”

Een trotse Michael Reiziger met de schaal.
Een trotse Michael Reiziger met de schaal.

,,We hebben veel dingen meegemaakt dit seizoen”, aldus Reiziger. ,,Daarom is het knap dat we dit zo hebben opgepakt. De energie die wij als technische staf dit jaar kregen van de jongens deed ons heel goed.”

Nerveus begin, wel overwicht Jong Ajax
Reiziger had ten opzichte van de uitwedstrijd tegen FC Volendam zijn ploeg op 1 plaats gewijzigd. Danilho Doekhi speelde voor Darren Sidoel. Dominik Kotarski mocht voor het eerst 2 keer op rij het doel verdedigen.

Jong Ajax startte nerveus, ondanks een goede kopkans voor Cassierra in de 2e minuut. Te vaak vonden spelers elkaar niet en MVV kwam er soms gevaarlijk uit. Zo moest Kotarski meerdere malen redden op Maastrichtse schoten, want de Jong Ajax-defensie gaf de MVV-aanval vaak teveel ruimte.

Yes! Kaj Sierhuis valt in en maakt meteen gelijk.
Yes! Kaj Sierhuis valt in en maakt meteen gelijk.
Ontlading: Mateo Cassierra (rechts) heeft Jong Ajax op voorsprong gezet.
Ontlading: Mateo Cassierra (rechts) heeft Jong Ajax op voorsprong gezet.
Feest op de Toekomst!
Feest op de Toekomst!
Captain Leon Bergsma met de schaal!
Captain Leon Bergsma met de schaal!
Made in Colombia: Mateo Cassierra!
Made in Colombia: Mateo Cassierra!

Het overwicht was er wel voor Jong Ajax, maar kansen waren schaars. Cassierra werd nog knap weggestoken door Teun Bijleveld, maar zijn schot ging via de voet van doelman Michael Verrips naast. Vlak voor rust was het Doekhi die een kopbal op de paal zag belanden, maar tussen die 2 kansen veerde het publiek slechts op bij enkele discutabele penalty-momenten. Scheidsrechter Christiaan Bax zag echter nergens een strafschop in, en zo was de eerste helft een typische kampioenswedstrijd: veel spanning, matig voetbal.

Doemscenario: MVV op voorsprong via penalty
Jong Ajax kwam na de theepauze beter uit de startblokken. Zo schoot Luis Orejuela maar net over en was ook Dani de Wit dicht bij de 1-0 toen hij een paar MVV-verdedigers omspeelde en de bal maar net naast schoot. Alle goede bedoelingen ten spijt tekende zich toch opeens een doemscenario af: MVV kreeg een strafschop na vasthouden van Cassierra, die onberispelijk binnen werd geschoten door Kelechi Kwakali.

Luis Orejeula in duel met MVV'er  Joeri Schroijen.
Luis Orejeula in duel met MVV'er Joeri Schroijen.

Door de voorsprong van Fortuna Sittard en NEC zou Jong Ajax bij deze stand geen kampioen zijn, maar de competitie afsluiten met een 3e plek. Reiziger bracht Sierhuis voor Dani de Wit en Jong Ajax moest een half uur vol gas geven om de titel naar Amsterdam te halen.

Sierhuis en Cassierra doen het!
Het publiek ging er nog eens vol achterstaan, en eindelijk kreeg Jong Ajax waar het recht op had: Cassierra speelde zichzelf mooi vrij, gaf voor op Sierhuis die de bal in een leeg doel binnentikte.

Enkele minuten later was het helemaal feest, want nu was het Cassierra zélf die de 2-1 binnen schoot en de Toekomst deed ontploffen. Een goal van MVV zou het titelfeest alsnog verpesten, dus de defensie moest alert blijven om rampspoed te voorkomen. Ook Jong Ajax kreeg nog kansjes, maar gescoord werd er niet meer en zo werden de Amsterdamse beloften voor het eerst in de historie kampioen in de Jupiler League.

#JongAjax schrijft geschiedenis! 🏆 pic.twitter.com/VQGV5A3J4n

— AFC Ajax (@AFCAjax) 28 april 2018

Jong Ajax – MVV 2-1 (0-0): 63. Nwakali 0-1, 67. Sierhuis 1-1, 70. Cassierra 2-1

Opstelling Jong Ajax: Kotarski, Orejuela, Doekhi, Bergsma, Lartey-Sanniez, Matusiwa (60. Pasquali), Bijleveld, D. de Wit (64. Sierhuis), Nunnely, Cassierra, Johnsen

Lees ook: Liveblog Jong Ajax - MVV

Tekst: Ajax.nl/Thijs Nabben
Beeld: Ajax.nl/Louis van de Vuurst & Pro Shots