Menu
Sigthórsson beslissend in Klassieker

Sigthórsson beslissend in Klassieker

De laatste editie van Ajax - Feyenoord had alles in zich wat de Klassieker tot een klassieker maakt: doelpunten, spanning, enerverende momenten, kunstzinnige dundoeken plus een fantastische stadionsfeer. Twee treffers van spits Kolbeinn Sigthórsson volstonden uiteindelijk voor een extra zoete 2-1-zege op de aartsrivaal.

De trainers Frank de Boer en Ronald Koeman stonden voorafgaand aan de Klassieker voor een interessant puzzeltje. Door blessures en schorsingen was zowel de Ajacied als trainer van Feyenoord gedwongen tot aanpassingen. De Boer zag in de verloren Noord-Hollandse derby bij AZ (3-2) Ricardo van Rhijn rood ontvangen. De rechtsback was geschorst voor de Klassieker en werd vervangen door Ruben Ligeon. Daags na AZ - Ajax openbaarde zich bij Siem de Jong een klaplong. De Ajax-captain is zeker zes weken uitgeschakeld.

Het middenveld werd daardoor tegen de Rotterdammers ingevuld door Lasse Schöne, controleur Christian Poulsen en linkshalf Christian Eriksen. Koeman zocht (en vond) vervangers voor de geschorsten Jordy van Deelen en Stefan de Vrij. Ook de Rotterdamse equipe zag er dus iets anders uit als in de riant verloren thuiswedstrijd (1-4) in de Kuip tegen FC Twente.

Ajax kende een onvervalste valse start in de Klassieker, die het sinds 2005 in de ArenA steevast won. Of, anders beschouwd: Feyenoord kwam met de nodige mazzel al vroeg op voorsprong. Met meer geluk dan wijsheid rolde de bal - indirect uit een vrijetrap van Ruud Vormer - voor de voeten van Graziano Pellè. De Italiaan kon van dichtbij intikken: 0-1. Hét Rotterdamse hoogtepunt van de eerste Klassieker in het huidige seizoen vond daarmee al plaats in de zesde minuut.

Wat de eerste helft (en eigenlijk het complete vervolg van de Klassieker) volgde was een kansenreeks voor de thuisploeg om u tegen te zeggen. Het was simpelweg eenrichtingverkeer op het doel van Erwin Mulder. Eerst liepen Kolbeinn Sigthórsson en Bojan elkaar in de weg bij een loepzuivere voorzet van Viktor Fischer. Vervolgens schoot Christian Eriksen voorlangs, werd een schot van Fischer geblokt en zag iets later Eriksen zijn inzet door Mulder onschadelijk gemaakt. Het waren slechts drie van de allergrootste Ajax-kansen die het eerste half uur de revue passeerden.

Spits Kolbeinn Sigthórsson was beslissend in de Klassieker. Spits Kolbeinn Sigthórsson was beslissend in de Klassieker.

Ajax kwam na 31 minuten Klassiekervoetbal, zeer verdiend, op gelijke hoogte. Daarvoor was wel een penalty nodig, ingeleid door een lichte overtreding van Vormer op Fischer. Sigthórsson schoot de strafschop hard, hoog en onberispelijk voorbij de kansloze Mulder: 1-1. Zes minuten later was de IJslandse Ajax-spits opnieuw het scorende eindstation. De puike voorzet van Ligeon werd koppend voorbij Mulder verlengd. Het immense veldoverwicht was na Sigthórssons tweede eindelijk in de juiste cijfers uitgedrukt: 2-1. Niets leek de Ajacieden ook na de rust te weerhouden van een overwinning met nóg pijnlijk duidelijkere cijfers op de aartsrivaal uit Rotterdam.

Een licht luwende kansenreeks na rust plus de nodige slordigheden gaven Feyenoord iets meer lucht. Kenneth Vermeer behield wel negentig minuten lang zijn concentratie en scherpte en greep bij spaarzame kansjes voor de gasten prima in. Pellè kwam er als meest gevreesde Feyenoorder feitelijk nauwelijks meer aan te pas. De Amsterdammers hadden hun tegenstrevers voor rust overtuigend bij de strot. Maar na de pauze kregen de Feyenoorders bij vlagen weer kansen om op adem te komen.

Ajax nam daarmee een risico. De kans op een nieuwe ‘gelukkige’ Feyenoord-goal was bij de minimale voorsprong niet denkbeeldig. In plaats van de voorsprong verder uit te bouwen bleef de marge angstig klein, maar gelukkig wel in Ajax’ voordeel. Met de verse krachten Danny Hoesen (voor Krkic), Thulani Serero (vervanger Schöne) en debutant Mike van der Hoorn (Ligeon) moest de zege in het laatste kwartier definitief worden veiliggesteld.

Dat bleek uiteindelijk geen al te moeilijke opgave. De Rotterdammers, inclusief de debuterende huurling Samuel Armenteros, waren leeggespeeld. Ajax bleef jagen op een treffer, maar de échte overtuiging ontbrak om er nog een bij te maken. Toby Alderweireld liep bij een duel een scheurtje in het trommelvlies op, maar dat heeft geen gevolgen voor hem. Hij kan gewoon trainen.

,,Het is dat Feyenoord niet bij machte was om het uit te spelen, maar onze slordigheden hadden heel duur kunnen uitpakken'', keek Frank de Boer terug tijdens de persconferentie. ,,De tweede helft was van onze kant ook heel slecht.''

,,Pas met Serero in de ploeg kregen we meer controle. Gelukkig win je deze wedstrijd. Vorig seizoen speelde je dit soort duels nog gelijk. We hebben keihard gewerkt, maar hadden met goed positiespel meer kansen moeten creëren.''

Met de winst boekten de Ajacieden een immer zoet smakende Klassiekerzege. Feyenoord kent met nul punten uit de eerste drie competitierondes een historisch slechte seizoenstart. Voor Ajax ziet de wereld er compleet anders uit; met de 2-1-overwinning was de tweede competitiezege een feit. Jubilaris Daley Blind (100ste wedstrijd in Ajax 1 & 150ste Ajacied in Club van 100) keerde na de Klassieker in een extra feestelijke stemming terug naar huis. Voor Ajacied van de Wedstrijd Sigthórsson zal het niet anders zijn geweest.

,,Ik was blij met de manier waarop Kolbeinn aanwezig was'', besloot De Boer zijn terugblik met mooie woorden voor Sigthórsson. ,,Hij was heel dreigend vandaag. Feyenoord had het maar moeilijk met hem. Ik denk dat dit hem wel een boost geeft voor de komende wedstrijden.''

Houd Ajax TV in de gaten voor de highlights van Ajax - Feyenoord en de reacties na afloop van Frank de Boer, Ruben Ligeon, Kolbeinn Sigthórsson en Kenneth Vermeer.

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Martijn van der Sande vestigde een record hooghouden met 2700 keer. Martijn van der Sande vestigde een record hooghouden met 2700 keer.
Steward Theo Holtslag kreeg een prachtig afscheid. Steward Theo Holtslag kreeg een prachtig afscheid.
Met een prachtig spandoek eerden de supporters de trainer. Met een prachtig spandoek eerden de supporters de trainer.
Christian Poulsen nam de plaats van Siem de Jong over in het elftal. Christian Poulsen nam de plaats van Siem de Jong over in het elftal.
Viktor Fischer had een lastige middag, maar 'versierde' wel een strafschop. Viktor Fischer had een lastige middag, maar 'versierde' wel een strafschop.
Met een prachtige assist leverde Ligeon een bijdrage aan de 2-1. Met een prachtige assist leverde Ligeon een bijdrage aan de 2-1.
Opperste paraatheid bij een corner. Opperste paraatheid bij een corner.
Daley Blind speelde zijn honderdste officiële wedstrijd. Daley Blind speelde zijn honderdste officiële wedstrijd.
Kolbeinn Sigthórsson scoort bijna. Kolbeinn Sigthórsson scoort bijna.
Sigthórsson zet Ajax op 2-1. Sigthórsson zet Ajax op 2-1.
Viktor Fischer feliciteert Sigthórsson. Viktor Fischer feliciteert Sigthórsson.
Vermeer heerste in zijn strafschopgebied. Vermeer heerste in zijn strafschopgebied.
Trainers Frank de Boer en Ronald Koeman winden zich op. Trainers Frank de Boer en Ronald Koeman winden zich op.
Mike  van der Hoorn maakte zijn officiële debuut. Mike van der Hoorn maakte zijn officiële debuut.