Menu
Sigthórsson: 'Eerste goal komt vanzelf'

Sigthórsson: 'Eerste goal komt vanzelf'

Kolbeinn Sigthórsson (21) gaat zondag tegen sc Heerenveen zijn eerste grote thuiswedstrijd in de Amsterdam ArenA spelen. De nieuwe nummer 9 van koploper Ajax aast op zijn eerste officiële doelpunt in Amsterdamse dienst.

Sigthórsson is niet iemand van schema’s en wiskundige berekeningen als het over zijn doelpunten gaat. Dat hij vorig seizoen gemiddeld ‘1 op 2’ liep bij AZ heeft de IJslander niet direct paraat. Hij houdt het liever simpel: een spits moet gewoon scoren. Toch heeft hij wel keurig al zijn goals in zijn hoofd gearchiveerd. Zodra de naam van tegenstander Heerenveen valt, gaan zijn herinneringen terug naar vorig seizoen toen hij als invaller zijn oude club AZ in de laatste minuut naast Heerenveen schoot (2-2). ,,En ook de uitwedstrijd tegen Heerenveen hebben we gewonnen. Ik heb dus wel een goed gevoel over de wedstrijd zondag.”

Het duel met Heerenveen wordt voor Sigthórsson zijn eerste thuiswedstrijd in competitieverband voor Ajax. De afgelopen tijd heeft hij zijn teamgenoten vaak gehoord over de laatste competitiewedstrijd van vorig seizoen. De sfeer bij de kampioenswedstrijd tegen FC Twente is nog altijd onderwerp van gesprek bij Ajax. ,,Ik was die middag zelf in Utrecht met AZ, maar heb er daarna veel over gehoord en van gezien. Ik ben heel benieuwd hoe de sfeer zondag zal zijn in de ArenA. Ik herinner me dat het als speler van AZ altijd lastig voetballen was in zo’n volle ArenA. Vaak heeft Ajax thuis heel veel balbezit, waardoor je er als tegenstander continu achteraan loopt. Als het publiek dan ook nog eens voor een geweldige sfeer zorgt, wordt het voor de tegenstander alleen maar moeilijker. Dan spelen ze echt tegen twaalf man.”

,,Die eerste goal komt vanzelf. Natuurlijk wil je altijd scoren, maar het is belangrijker dat we winnen.'' ,,Die eerste goal komt vanzelf. Natuurlijk wil je altijd scoren, maar het is belangrijker dat we winnen.''

De spits van Ajax heeft een goed gevoel over zijn eerste vijf weken bij Ajax. ,,Tegen FC Twente (Johan Cruijff Schaal) en De Graafschap hebben we goed gespeeld. Natuurlijk verloren we van Twente en was het eerste half uur tegen De Graafschap niet zo goed, maar uit ons spel hebben we veel vertrouwen gehaald. Dat moet zich zondag gaan uitbetalen in de ArenA.''

Sinds zijn entree bij Ajax is hij voor het eerst sinds jaren de enige IJslander bij zijn club. Bij AZ bevond hij zich door de jaren heen in goed gezelschap van landgenoten als Grétar Steinsson, Aron Gunnarsson en Jóhann Berg Gudmundsson. Vooral met de laatste speler heeft hij nog altijd intensief contact. ,,Natuurlijk is het leuk als je landgenoten bij de club hebt, maar Jóhann woont hier maar een half uur vandaan. We spreken elkaar dus sowieso nog vaak. Aan de andere kant: ik woon al een paar jaar in Nederland, dus ik ben niet helemaal van de IJslanders afhankelijk. Bij Ajax hebben we bovendien een leuke groep, dus ik voel me al helemaal thuis in Amsterdam.”

Tegen FC Twente en De Graafschap kwam hij nog niet tot scoren. Toch maakt de aanvalsleider van Ajax zich geen zorgen over het uitblijven van zijn eerste officiële treffer voor Ajax. ,,Die eerste goal komt vanzelf. Natuurlijk wil je altijd scoren, maar het is belangrijker dat we winnen. Ik weet dat mijn doelpunten gaan komen. Het zou mooi zijn als het zondag lukt, maar anders gewoon die week erna tegen VVV-Venlo.” VVV is alvast gewaarschuwd. Als spits van AZ scoorde Sigthórsson vorig seizoen vijf keer tegen de club uit Limburg.


Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst