Menu
Sigthórsson: fitter dan ooit aan de start

Sigthórsson: fitter dan ooit aan de start

Kolbeinn Sigthórsson, eerste keus in de spits van Ajax, staat te popelen om aan het nieuwe seizoen te beginnen. Vanavond in de Amsterdam ArenA wordt de IJslander losgelaten. Daar kan de eerste prijs van het seizoen gepakt worden: de Johan Cruijff Schaal. ‘Die willen we heel graag winnen.’

Sinds hij in de zomer van 2011 van AZ naar Ajax verhuisde, lukte het hem nog niet een vol seizoen te draaien in Amsterdam. In zijn eerste jaar speelde zijn enkel hem parten, afgelopen voetbaljaargang was hij door een operatie aan zijn schouder ook het halve seizoen uit de roulatie. Maar nu is alles anders, vertelt hij vrijdag na afloop van de laatste training voor de Johan Cruijff Schaal. ,,Ik voel met fit en scherp”, zegt hij. ,,Ik ben heel goed de zomer doorgekomen. In mei baalde ik echt dat het seizoen was afgelopen, ik begon echt in mijn ritme te komen. Verplichte rust eigenlijk, maar tijdens mijn vakantie heb ik wel een beetje doorgetraind. In de voorbereiding met Ajax verloopt alles tot nu toe ook echt zoals gehoopt.”

Het volmaken van een héél seizoen, daar ligt momenteel de ambitie van Sigthórsson. Hij wil er staan vanaf de Johan Cruijff Schaal, tot het moment dat in de lente van 2014 de prijzen worden verdeeld. ,,Fit blijven, dat is mijn nummer één doel dit jaar.” De 23-jarige spits heeft dan ook niet zoiets als een streefaantal doelpunten. ,,Als ik veel wedstrijden speel en in een ritme kom, hoop ik dit seizoen vanzelf veel doelpunten te maken. Daarom is die focus op het fit blijven nog belangrijker. Natuurlijk wil ik ook ieder jaar weer beter worden. Er is altijd wel iets te verbeteren. Daar werk ik iedere dag hard aan. Met Frank de Boer op het gebied van tactiek, met Dennis Bergkamp op de techniek.”

Sigthórsson wordt warm onthaald tijdens de Open Dag. Sigthórsson wordt warm onthaald tijdens de Open Dag.

Of Ajax komend seizoen het opnieuw zo goed gaat doen als de afgelopen drie jaar, ligt natuurlijk niet alleen aan de productie van Sigthórsson. Het draait om het team, en ook op dat gebied ziet hij de komende tijd met vertrouwen tegemoet. ,,Als groep hebben we ook een heel goede voorbereiding achter de rug. We hebben een paar wedstrijden overtuigend gewonnen, dat geeft vertrouwen. En we zijn nog niet op ons topniveau. We zijn een maand bezig, ik denk dat we over een paar weken nog weer stapjes gemaakt hebben. Als iedereen bij Ajax blijft, hebben we een ontzettend sterk team. Dan moet overwinteren in de Champions League ook echt het doel zijn, vinden wij. De afgelopen jaren hebben we een beetje pech gehad met de loting, maar zelfs toen hebben we het niet slecht gedaan. Mij maakt het persoonlijk niet zoveel uit tegen wie we spelen, maar misschien is het wel een keer fijn om in een iets makkelijkere poule terecht te komen.”

Maar voordat het Europese voetbalseizoen weer begint, staat eerst dus de Cruijff Schaal op het programma. ,,De afgelopen jaren is het niet gelukt om hem te winnen, dus we gaan er echt voor. We willen geen prijs laten liggen. AZ natuurlijk ook niet, dus het belooft een interessante wedstrijd te worden.” Sigthórsson speelde voordat hij bij Ajax kwam bij AZ, dat maakt het duel natuurlijk nog iets specialer. ,,Ik ken nog aardig wat jongens van dat team, heb ook nog geregeld contact met ze. AZ heeft dit seizoen ook weer een paar nieuwe spelers aangetrokken, dus het is moeilijk om in te schatten hoe sterk ze zijn en hoe ze gaan spelen. Wij leggen de druk in ieder geval bij onszelf, we gaan vol voor de winst.”

In de frontlinie speelt Sigthórsson met Viktor Fischer aan zijn linker- en Bojan Krkic aan zijn rechterzijde. Laatstgenoemde is nieuw binnen de Ajax-familie. Zijn de Spanjaard en IJslander al een beetje aan elkaar gewend? ,,We hebben nu een helft met elkaar gespeeld, dus we kennen elkaar natuurlijk nog niet door en door. Je moet elkaars looplijnen aanvoelen, weten wanneer iemand de bal wilt. Dat duurt altijd even, maar ik heb er nu al een goed gevoel bij. Bojan is een speler met oog voor anderen. Ik voel het contact.”

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst