Menu
Sigthórsson kijkt uit naar Ajax - AZ

Sigthórsson kijkt uit naar Ajax - AZ

Voor het derde jaar op rij neemt Ajax het in de KNVB Beker op tegen AZ. De Noord-Hollandse derby van woensdagavond, met als inzet een plek in de finale, is vooral voor Kolbeinn Sigthórsson bijzonder. Na zijn slepende schouderblessure staat hij aan de vooravond van een optreden tegen zijn oude club.

Na de overwinning op Vitesse wees de loting in Emmen uit dat Ajax voor het derde achtereenvolgende jaar tegen AZ zou spelen in de nationale beker. Een opvallend feit. Waar de voorgaande edities, in 1970, ’74, ’78, ’81 en 2007, van elkaar werden gescheiden door enkele en soms tientallen jaren, volgen de meest recente drie elkaar in een straf tempo op. Van de eerdere twee duels won Ajax er één. Het betrof de achtste finale in het seizoen 2010-11, waarin Miralem Sulejmani de Amsterdammers met een schitterende lob voorbij de gasten uit Alkmaar schoot.

Aan het bekerduel van een jaar later, eveneens een achtste finale in eigen huis, hield Ajax minder prettige herinneringen over. Deze moest worden overgespeeld vanwege het schopincident met AZ-keeper Esteban en ging een maand later in de herkansing met 2-3 verloren. Dat laatste gebeurde voor het oog van 20.000 kinderen, die als enige welkom waren bij die wedstrijd.

Sigthórsson: ,,Het liefst had ik in de finale tegen AZ gespeeld. Dat we nu al tegen ze spelen, is voor mij persoonlijk een klein minpunt. Maar het is absoluut geen loting waar ik van kan balen." Sigthórsson: ,,Het liefst had ik in de finale tegen AZ gespeeld. Dat we nu al tegen ze spelen, is voor mij persoonlijk een klein minpunt. Maar het is absoluut geen loting waar ik van kan balen."

Voor en tussen de verschillende ontmoetingen door maakten meerdere spelers van AZ de overstap maakten naar Ajax. De eerste was Demy de Zeeuw (2009), waarna Mounir El Hamdaoui (2010), Kolbeinn Sigthórsson (2011) en Niklas Moisander (2012) zijn voorbeeld volgden. Voor die laatste twee zal het duel met AZ daarom een speciale lading hebben.

Voor Sigthórsson nog het meest. Vorig seizoen ging de bekerwedstrijd aan zijn neus voorbij wegens een enkelblessure, nu is hij fit en erop gebrand om tegen zijn oude club een messcherpe indruk te maken. Net als in de competitiewedstrijd tegen AZ, in augustus, vlak voordat hij zes maanden aan de kant zou staan door een hardnekkige schouderblessure. Toen zorgde hij tien minuten voor tijd voor de gelijkmaker, met een vlammend schot.

Of Sigthórsson woensdag ook een plaaggeest is voor AZ, valt te bezien. In elk geval kan hij niet wachten tot het zover is. ,,Ik ben blij dat we AZ hebben geloot en kijk heel erg uit naar de wedstrijd’’, zegt hij na de training. ,,Het is ook fijn dat we thuis spelen, want dat hebben we nog niet eerder gedaan in de beker. Zoiets kan toch in ons voordeel zijn. Het liefst had ik in de finale tegen AZ gespeeld. Dat we nu al tegen ze spelen, is voor mij persoonlijk een klein minpunt. Maar het is absoluut geen loting waar ik van kan balen.’’

Of hij stiekem al naar de finale uitkijkt? Nee, zegt hij resoluut. ,,Ik kijk van wedstrijd naar wedstrijd. Vooruitkijken doe ik niet meer. Het zou raar zijn als je al met de finale bezig bent en vervolgens verliest van AZ. Wat niet betekent dat ik heel graag deze prijs zou willen pakken met Ajax.’’

In zijn geboorteland IJsland is er ook een nationale beker, maar wat betreft niveau en sfeer kan die niet tippen aan die van Nederland. ,,Ik kan het me nauwelijks nog voor de geest halen’’, aldus de aanvaller, die al op zijn zeventiende het eiland verliet om voor AZ te gaan spelen. ,,Maar tot de finale stelt het weinig voor. En zelfs die wedstrijd is niet heel bijzonder. Het voetbal wordt er op een andere manier beleefd. Minder fanatiek.’’

De wedstrijd Ajax - AZ begint om 20.45.

Tekst: Ajax.nl/Fabian van der Poll
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst